Optoma HD50 - 5.0 out of 5 based on 1 vote
HD50 za jedan HT projektor HD50 je iznimno kompaktan i tih u radu te se ne zagrijava pretjerano

Optoma HD50

Ozbiljna prijetnja najboljima

HD50 je konkurentan i znatno skupljim modelima, zahvaljujući 6 x DLP kotačiću gotovo da je lišen efekta duginih boja, a donosi i naprednu optiku s iznimnim mogućnostima te fizičkim pomicanjem leće vertikalno

Optomini HT projektori prije 10-tak godina bili su apsolutni „bang for the buck“, zatim su se u utrku ozbiljnije umiješali friški igrači (poput Benqa sa svojom W serijom ili Viviteka) i Optomi preoteli dio tržišta. Optomina politika od tada je ostala nepromijenjena, najveću i najsnažniju prisutnost imaju u srednjem gornjem segmentu te se prvenstveno orijentiraju na kućne korisnike. Novi model oznake HD50 donosi mnogo toga što se očekuje od HT brandiranog projektora, no cijena ovog puta nije izrazito kompetitivna.

Optoma HD50 7

Konektori Tu je sve što će vam zatrebati, a daljinski upravljač posjeduje (prejako) plavo pozadinsko osvjetljenje

 

Cijena HD50 nije mala. S cijenom od oko 4 tisuće kuna ulazimo u klasu mnogo ozbiljnijih kućnih PJ-a iz Sonya, Epsona ili Panasonica, baziranih na LCD-u, s ozbiljnijim sustavima hlađenja i ventiliranja. Kao bivši vlasnik tri DLP projektora i dva LCD-a, mogu reći da nisam posebno osjetljiv kada je u pitanju „efekt duginih boja“ koji se često veže uz DLP projektore koji imaju integrirane 3 ili 4 segmentne kotačiće dok su oni sa 5 ili 6 segmenata značajno skuplji modeli kod kojih je ovaj efekt vrlo teško vidjeti.

Ono što pokušavamo reći jeste da Optoma HD50 ima integriran 6x RGBRGB kotačić koji je karakteristika isključivo Home Theater DLP projektora, čime se izdvaja od mase drugih. Osim toga ovaj model svoju cijenu opravdava i respektabilnom optikom kakvu je u klasi vrlo teško pronaći. HD50 ima deklarirani throw ratio od 1,39-2,09:1 čime ga neće biti problematično postaviti u manje prostorije i dobiti dijagonalu projekcije od 100-tinjak ili više inča. Točnije za 100“ dijagonalu projektor možete komotno montirati već na 3,1 metar od platna, pa sve do 4,6 metara. Ako vam čak niti to nije dovoljno i želite još veću sliku s još manje udaljenosti onda trebate specifičan short-throw PJ.

Optoma tvrdi kako je omjer kontrasta jednak vrijednosti od 50.000:1 što nam se odokativno činilo realnim, no sama definicija i dubina crne boje nije savršena. Moguće ju je donekle ispraviti opcijom Dynamic Black, što je svojevrsno Optomino procesiranje slike u kombinaciji s korekcijom snage lampe, ali ta postavka direktno utječe na detalje u sjenama. Primjerice falde na crnom odijelu Colina Firtha u filmu Kingsman: The Secret Service, više nisu bile toliko izražajne, a ovisno o kadru bile su i potpuno neprimjetne. Ovaj primjer je dakako sama crta bojišnice gdje se projektori dijele na odlične/ dobre/prosječne i loše. Zasićenost i balans boja je vrlo dobar, kao i obrada pokreta koja je zaista na najvišoj razini (u klasi mnogo skupljih PJ-a) kao i sama oštrina prikaza slike.

Ukoliko ovom projektoru isporučite adekvatan signal (mi smo koristili Blu-ray.iso filmove i nekoliko 1080p h.264 kodiranih serija) biti ćete nagrađeni više no solidnim prikazom slike kakvu zaslužuje svako ozbiljnije kućno kino, dakako nemjerljivo s bilo kojim prezentacijskim projektorom iste ili duplo veće cijene.

Cinema predefinirane postavke slike legle su nam od prve, slika je neutralna, mirna, prilagođena za gledanje u potpunom mraku (niti bismo ikako drukčije preporučili gledati film/seriju neovisno o kojem se projektoru radi, onom za 5, 10 ili 20 tisuća kuna).Optomina UltraDetail tehnologija radi gotovo identično kao i Epsonova SuperResolution. Riječ je o interpolaciji slike u pokretu kako bi se naglasili detalji poput rubova objekata. Ovakva opcija pravo je kockanje u srednjem segmentu jer često može ispasti katastrofalno i biti kontraproduktivno. HD50 posao odrađuje zaista na nivou i razlika na bolje je primjetna čak i ako ne znate što gledati - slika je bolja. Svaka travka i list na drvetu koji se njiše pod vjetrom u pozadini kadra (koji je izvan fokusa u odnosu na likove) mnogo je jasnije izražen nego kada je ova opcija isključena.

Opcije unutar Brilliant and Pure Colour filtra dodatno naglašavaju saturiranost boja, što će se nekima svidjeti jer to čine prilično dobro ali nama nikako nije legla obzirom da je imala prevelik utjecaj na prikaz ljudske kože. U trenucima se čini kao da su pojedini likovi u filmu u međuvremenu posjetili solarij, a drugi inače prirodno bljedoliki konačno dobili boju u licu. Sve u svemu opcije za gruba i fina podešavanja su goleme, kako to i dolikuje HT projektoru. Poanta je da ovaj projektor nudi sliku nadomak najboljima u klasi, sa vrhunskim procesiranjem slike i obradom kretnji no definicijom i dubinom crne naginje više srednjoj klasi. U svakom slučaju pluseva je mnogo više nego minusa, i HD50 je svakako dobra kupovina.

Više informacija

 • Model: Optoma HD50
 • Ukupna ocjena: 4,3
 • Performanse: 4
 • Mogućnosti: 4
 • Cijena: 3
 • Proizvođač: Optoma
 • Tip: 3D DLP
 • Rezolucija / format slike: FullHD / 16:9
 • Snaga osvjetljenja: 2200 ANSI
 • Kontrast: 50000:1
 • Radni vijek lampe (bright/dynamic/eco): 7000/5000/3000 sati
 • Razina buke: 29 dB
 • Video konektori: 2 X HDMI (1.4), VGA, komponentni, kompozitni
 • Ostali konektori: 12 V trigger, RS232, USB-A
 • Throw ratio: 1,39 - 2,09:1
 • Dijagonala projekcije: 0,76 - 7,67m
 • Optički zoom: 1,5x
 • Pomicanje leće: da (vertikalno +15% )
 • Dimenzije: 286 x 266 x 124 mm
 • Težina: 3,8 kg
 • Plus: Mogućnosti optike, odlično procesiranje slike, obrada pokreta, solidan kontrast, uvjerljiv prikaz boja, 6 segmentni DLP kotačić uvelike otklanja RBE efekt
 • Minus: Nema horizontalni lens shift, definicija crne boje je tek prosječna, ne dolazi sa 3D naočalama, treba dodatan 3D odašiljač (nema integriran)
 • Ustupitelj i cijena: AVmax, www.avmax.hr, 10.841,00 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)


Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Optoma HD50

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Optoma HD50 - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.