Panasonic Lumix DC-G9L: Video i fotografija

Panasonic Lumix DC-G9L: Video i fotografija

Novi Panasonicov flagship DC-G9L dolazi u paketu s kompaktnim, laganim dizajnom koji je osmišljen za one koji fotoaparat žele nositi svuda sa sobom i koristiti ga na raznim lokacijama. Trenutke iz 4K, 60 fps video zapisa možete pohraniti i kao fotografije koje će i dalje izgledati impresivno.

Ako tražite izvrstan fotoaparat koji može snimati odlične fotke u svim vremenskim uvjetima, kao i video koji ćete streamati na svojem vrhunski posjećenom Youtube kanalu, Panasonic vam predlaže DC-G9L, a mi smo ga odmah išli provjeriti za vas. G9 može snimati 4K video sa 60 fps u 8-bitnom rasponu boja te 6K fotografije, kojih može napraviti 30 u sekundi. Na senzor ima ugrađenu stabilizaciju slike u 5 osi, pa uz objektive sa stabilizacijom slike dobivate duplu stabilizaciju, koja odlično obavlja svoj posao.

Lumix 6

S ovakvim značajkama duple stabilizacije i 60 fps snimanjem u 4K rezolucijama, opisali bismo ovaj fotoaparat kao stvoren za snimanje videa. Iako ima boljih (i skupljih) modela, poput GH5 koji može snimiti 10-bitni video, ovaj model, G9, nekako bi bio dovoljan onima koji nemaju potrebe za 10-bitnom slikom.

Tijelo fotoaparata dobro leži u ruci srednje veličine, a onima koji imaju veće šake trebat će Battery Grip kako bi povećali dio za prihvat fotoaparata. Battery Grip bi uvijek bilo dobro nabaviti, kako zbog lakšeg snimanja vertikalnih fotografija, tako i zbog dodatne baterije, jer s baterijom u aparatu možete napraviti 400 fotografija, odnosno 920 slika uz mod za uštedu energije prema deklariranim vrijednostima.

Nama je baterija izdržala u dva navrata odraditi po 500 fotografija u time-lapse modu s ekspozicijom od 30 sekundi za svaku fotografiju, koje smo nakon toga spojili u video. Sve to bez moda za uštedu energije i, naravno, s opcijama za izoštravanje postavljenima u ručni mod.

Kućište je krcato gumbima i kotačićima, a sve u svrhu što bržeg namještanja željenih postavki fotoaparata. Uz dupli prsten s lijeve strane kućišta, uz odabir modova snimanja brzo ćete odrediti snima li se time-lapse ili stop motion fotografija, video, fotografija s manualnim postavkama, fotografija s opcijama naknadnog izoštravanja te drugima, ili želite koristiti fotoaparat na automatici.

Za zimu i youtubere

Automatika ima postavke limitiranja nekih postavki. Tako, recimo, možete limitirati ISO raspon te će se automatika držati tog raspona. No ako ovu opciju ne koristite pametno, fotografije neće izgledati savršeno, jer mogu biti mutnije uslijed pokreta na slici, ali zato će, što se tiče boja i ostalih karakteristika, dobro izgledati. Odlučite li se na kupnju ovog fotoaparata, vjerojatno znate barem osnovne stvari o fotografiji, odnosno koji ISO koristiti u kojim uvjetima. Vratimo se na kotačiće. Posebni kotačić za otvor blende i trajanje otvora blende odlične su stvari jer sada još brže možete namjestiti te dvije postavke, a na LCD touch screenu će vas fotoaparat obavijestiti jeste li pretjerali, kao i podeksponirali ili preeksponirali fotografiju. ISO se i dalje namješta uz prethodni pritisak tipke, a zatim okret kotačića. Naravno, sve je ovo moguće podesiti i na touchscreenu, no on će se koristiti većinom za određivanje točke izoštravanja, makar i za tu opciju postoji dedicirani joystick.

Image1

4K VIDEO mačevalačkog susreta, snimljen u Hrvatskom glazbenom zavodu 26. siječnja 2018., ispao je odličan čak i u tamnijim uvjetima osvjetljenja. Ovdje do izražaja dolazi dupla stabilizacija slike, s obzirom da je video sniman iz ruke, a screenshot koji smo izvukli iz videa može se iskoristiti kao dobra i oštra fotografija.

image2

SIJEČANJ mjesec je, stoga sunce nije jako kao u kolovozu kada bi trebalo napraviti ovakav test, no fotografija, izravno u sunce, izgleda još bolje spram drugih fotoaparata zahvaljujući posebnom AR premazu na senzoru koji reducira ghosting i flare efekte, pa možemo primijetiti kako je prepuna detalja i nije previše osvijetljena

image3

NIJE BAŠ MAKRO, ali skoro. U svakom slučaju vrlo impresivno uz kit objektiv.

image4

DRVORED koji nestaje u magli snimljen je na postavkama ISO 640, F/3.1, ekspozicija 1/8000


Senzor slike od 20,3 megapiksela je mikro četiri trećine inča. Ekran je touch, zakretni na sve strane, veličine 3“, što će odlično poslužiti youtuberima koji žele snimiti sami sebe za, recimo, vlog. Snimate li fotografije, možete ih snimiti s Post Fokus opcijom koja služi naknadnom odlučivanju što na fotografiji treba biti izoštreno. Senzor ima osjetljivost od ISO 200 do ISO 12500, dok korak iznad i ispod tih vrijednosti može odraditi softverski.

Svakako treba napomenuti kako fotoaparat nema ugrađenu bljeskalicu, no možete naknadno kupiti neku i montirati je na njega.

Fotoaparat je, kao i objektiv, otporan na prskanje vode i prašinu te radi na temperaturama do -10°C, što će vam omogućiti slikanje u zimskim uvjetima kada mnogi drugi fotoaparati znaju pokleknuti.

Više informacija

  • Model: Panasonic Lumix DC-G9L
  • Ukupna ocjena: 4,7
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 5
  • Opremljenost: 5
  • Proizvođač: Panasonic
  • Senzor: Live MOS, Mikro 4/3, 20,3 megapiksela,17,3 x 13 mm
  • Ekran: 3 inča, 1 megapiksel, zakretan, osjetljiv na dodir
  • Maks. brzina zatvarača: 1/32000 s
  • Maks. brzina okidanja: 60 fps
  • ISO raspon: 200-12500
  • Video: 4K 60p, MP4, AVCHD
  • Trajanje baterije (CIPA): 400 snimaka
  • Dimenzije i masa: 136,9 x 97,3 x 91,6 mm, 658 g
  • Ostalo: Wi-Fi, Bluetooth
  • Plus: Vrlo dobra kvaliteta 6K fotografija i 4K videa 60fps, zakretni ekran osjetljiv na dodir, vrlo brz autofokus, dva utora za SD kartice
  • Minus: nema ugrađenu bljeskalicu
  • Ustupitelj i cijena: Panasonic www.panasonic.hr 17.299,00 kuna
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Panasonic Lumix DC-G9L: Video i fotografija

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Panasonic Lumix DC-G9L: Video i fotografija - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.