Sony WH-1000XM4 - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Sony WH-1000XM4

Sony WH-1000XM4

Uživajte u glazbi bez okolne buke

Neka kaže tko što hoće, ali za moje 42 godine rabljeno uho ovo je vrhunski zvuk. Bas se čuje odlično, a ne probija uši kao kod drugih slušalica. Srednji i visoki su također taman. Zbog opcije poništavanja buke sve zvuči kao da ste u velikoj i dobro izoliranoj koncertnoj dvorani

Sony WH-1000XM4 naglavne su slušalice s noise cancelingom tj. poništavanjem buke. Sasvim je drugačije slušati glazbu na takvim slušalicama koje mogu poništiti okolnu buku i šumove. Nakon što to probate, falit će vam ta tišina na drugim slušalicama koje nemaju tu opciju. Kada je uključena opcija poništavanja buke, zvuk dobije jednu sasvim novu dimenziju te je moguće čuti i one pozadinske instrumente koje do sada niste primjećivali slušajući glazbu jer ih je nadglasala buka prometa koja dopire s ulice. Svi tonovi, visoki, srednji i niski su usklađeni i izbalansirani. Naravno, kome fali onaj piskavi zvuk jeftinih slušalica ili mu je previše visokih, srednjih ili basa, uvijek može podesiti zasićenost i boju zvuka uz pomoć mobilne aplikacije Headphones.

Osim što je zvuk savršen, slušalice su i udobne te lijepo nasjedaju na glavu i najvažnije, uši. Masa slušalica je taman, a to se od njih, pošto koštaju 3K kuna, i očekuje. Nisu preteške pa ne lete po glavi kada naglo okrenete glavu, a nisu niti prelagane, što isto ne bi bio dobar osjećaj.

 

Sony WH 1000XM4 6

Super su i za upucavanje. Recimo da želite simpatičnoj djevojci dati do znanja da je zvuk savršen na ovim slušalicama. To možete učiniti pustivši joj pjesmu Poison od Alicea Coopera, a zasigurno će htjeti čuti taj savršen zvuk s obzirom na to da se hvalite super kvalitetom novih slušalica koje ste si upravo priuštili. Možda će djevojka i uživati u vašem odabiru pjesme (ako zvuk niste pojačali do daske), a moguće je da će primijetiti da su uz dobar zvuk i udobne za glavu.

Za kvalitetu zvuka zaslužan je novi Sony DSEE Extreme čip za poboljšanje audio kvalitete komprimiranih podataka baziran na AI tehnologiji. Koristi 40 mm full-range drivere za reprodukciju zvuka te ima bateriju koja traje do 30 sati.

Headphones Aplikacija ima mogućnost analize oblika vašeg uha te će na osnovu fotografija ušiju prilagoditi zvuk. Isto tako, uz Bluetooth 5.0 možete povezati slušalice s dva izvora zvuka, što je odlično koristite li laptop i mobitel, no tada ćete morati koristiti AAC kodek za zvuk koji ima propusnost od samo 250 kbps. Slušalice su sposobne primati zvuk s LDAC kodeka koji ima kvalitetniji zvuk i daleko veću propusnost od 990 kbps pa možete uživati u vrhunskom zvuku imate li neki od boljih mobitela koji su sposobni isporučiti zvuk LDAC kvalitete. Udaljite li se od izvora zvuka pri toj LDAC kvaliteti konekcije, veza može pucati jer signal slabi s udaljenošću od izvora zvuka.

 

Sony WH 1000XM4 4

Aplikacija ima i mogućnost povezivanja s Google asistentom ili Alexom te će vas priupitati da spojite kontakte u imeniku s članovima obitelji. Kada riječi „wife“ pridružite broj telefona supruge, mobitel će vas slušati kada kažete „Call Wife“ i nazvat će pridruženi broj telefona. Ova opcija se gubi deinstalacijom Headphones aplikacije te je neovisna o samom Google asistentu, iako i sam Google asistent ima istu takvu funkcionalnost.

Također, slušalice će slušati vaš glas, a kada ga prepoznaju (što rade doista dobro), stišat će glazbu kako biste mogli obaviti razgovor tj. čuti odgovor sugovornika.

Kao i na prethodnom modelu, prekrijete li rukom vanjski dio slušalice, također će se stišati zvuk i ugasiti poništavanje buke kako biste mogli čuti okolne zvukove te razgovarati s okolinom.

 

Sony WH 1000XM4 5

Postoji i gumb kojim možete uključiti i isključiti opciju poništavanja buke kako biste lakše čuli okolne zvukove, no i unutar aplikacije moguće je odrediti razinu do koje će poništavanje buke odraditi svoj posao. Tako možete prioritizirati ljudski govor koji će biti propušten na slušalice dok će okolni šum biti blokiran.

Kako su slušalice prekrivene umjetnom kožom, ugodno nasjedaju na uho te ga griju kada u prohladno jutro biciklom krenete na posao. No kada se temperature zraka poslijepodne popnu na ugodnih 18 °C, vašim ušima će ipak postati toplo i znojit će se. Kada ste neaktivni i u uredu slušate glazbu, znojenje neće biti problem.

Slušalice imaju i dva otvora koja propuštaju nešto zraka. Koristit će za ventilaciju i pomažu propuštanju zvuka kada je noise canceling ugašen, no kad se vozite biciklom, ti će otvori stvarati dodatnu buku koju niti noise canceling nije sposoban anulirati do kraja. Taj propust u dizajnu rupa uspjeli smo riješiti tako da smo slušalice okrenuli za 180° te smo na lijevo uho stavili desnu slušalicu i obrnuto. No tako slušalice nisu udobne na glavi, a niti touch kontrole ne odgovaraju onima na koje ste naviknuli tako da ih ipak treba nositi onako kako je predviđeno. Ipak se zbog tih otvora vaše uši manje griju spram jeftinijih slušalica te ćete ih moći nositi na duže staze.

 

Sony WH 1000XM4 7

Kvaliteti mikrofona nije prigovarao nitko kada smo jureći biciklom usput i razgovarali na mobitel, čime smo htjeli provjeriti smeta li mikrofonu vjetar. Pet ugrađenih mikrofona s naprednom obradom zvuka odlično su odradili svoj posao.

Slušalice možemo preporučiti svima koji imaju potrebu za opcijom smanjivanja buke, iako ove slušalice ne mogu poslužiti zaštiti od buke poput onih koje nose radnici koji pneumatskim bušilicama kvare ceste.

I samo da dodamo još jednu opasku. Koristite ih na biciklu uz upaljenu opciju propuštanja okolnih zvukova i nemojte glasnoću staviti na maksimum. Tako ćete čuti promet i druga zbivanja okolo sebe. Kada se vozite biciklom, bitno je čuti zbivanja oko sebe, a kada ih želite pospremiti, možete ih staviti u torbicu u koju osim slušalica stane kabel za punjenje i 3,5 mm audio kabel za slušanje glazbe na retro način.

 

Više informacija

  • Model: WH-1000XM4
  • Ukupna ocjena: 4,5
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 4
  • Dojam: 5
  • Proizvođač: Sony
  • Načini spajanja: Bluetooth 5.0 i 3,5 mm audio jack
  • Raspon frekvencije: 4 - 40000 Hz
  • Duljina kabela/masa slušalica: 1,2 m
  • Plus: Kvaliteta izrade, kvaliteta zvuka, noise canceling, ergonomija
  • Minus: Cijena, presvlake slušalica teško ćete zamijeniti
  • Ustupitelj i cijena: Sony www.sony.hr Cijena: 2.999,00 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Sony WH-1000XM4

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Sony WH-1000XM4 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.