Test: Ecovacs Deebot T9 robotski usisivač

Test: Ecovacs Deebot T9 robotski usisivač

Unaprijeđen i mirišljav

Novi Deebot u T seriji sada dolazi i s mirisnim ampulama koje će osvježiti prostore kojima usisivač prođe.

Deebot T9 premium je opcija u Ecovacs ponudi s obzirom na cijenu, mogućnosti i sitne dodatke koje vam nudi. U osnovi se radi o istom uređaju kao i testiranom N8 modelu, no neki su detalji poboljšani kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo. Za one koji to žele, dolazi i u “plus” verziji, odnosno s bazom koja ga sama prazni. Mi smo na testu imali standardnu verziju koja ga može samo puniti, ali pražnjenje i nije toliki problem s obzirom na to da se lagano dođe do spremnika. Međutim, ako imate aktivnije kućanstvo, baza za samopražnjenje umanjit će vam svakodnevan posao.

Ecovacs Deebot T9 3

Jednostavno čišćenje: S gornje strane robota imate jednostavan pristup spremniku otpada kao i alatu za čišćenje ako se nešto zapetlja

Pokrov robota ima samo jedan vidljivi gumb, onaj za paljenje. Ostatak je sakriven ispod gdje se, nakon laganog podizanja, nalazi crveni prekidač kojim se napajanje robota uključuje i njime pokreće prvo spajanje. Glavni dio ovog prostora zauzima kutija koja služi kao spremnik za sve što usisivač uspije pokupiti tijekom rada. Lako se odvaja od robota podizanjem ručice koja ujedno služi i za lakše prenošenje. Spremnik se lagano otvara jer ima velika vrata kroz koja se sadržaj lako može istresti ili počistili ako ga ostane. Ovdje je i zamjenjiv sustav filtera kroz koje se zrak izvlači, a sastoji se od nekoliko standardnih slojeva, od čvrste mrežice koja će zaustaviti najveći dio nečistoća do vrlo finog filtera zraka koji osigurava da se ni najsitnije čestice ne vrate u prostoriju. Naš je savjet nakon svakih nekoliko regularnih pražnjenja spremnika provjeriti i očistiti filtere u slučaju da se kod njih zadržalo finije prašine, kako bi usisivač mogao cijelo vrijeme raditi punom snagom. Filter ćete zraka morati mijenjati svakih par mjeseci kako bi mogao obavljati svoju zadaću. Osim pristupa spremniku, na gornjoj je strani standardna izbočina skupljih modela u kojoj je rotorni laserski sustav za mjerenje udaljenosti od prepreka i mapiranje prostora u svim smjerovima oko robota. Najjasnije se pri prvom mapiranju prostora vidi kako tehnologija funkcionira, dok se detalji kasnije većinom ažuriraju na temelju promjena lokacija, primjerice stolaca. Prednja je polovica robota veliki gumb kojim robot detektira rubove te ih tako može precizno čistiti, primjerice noge namještaja oko kojih će precizno kružiti.

Ecovacs Deebot T9 2

Nova kamera prepoznaje prepreke koje se mogu pojaviti ispred robota poput obuće pa ih usisavač zaobilazi

Gumb ispod sebe ima još nekoliko infracrvenih senzora, a sprijeda mu se nalazi novi koji se reklamira kao sustav za 3D detekciju objekata. Omogućuje izbjegavanje predmeta poput obuće i kabela, a reklamira se da može precizno skenirati i prostorije, o čemu ćemo pisati više pri opisu aplikacije. Stražnji dio usisivača dolazi s predinstaliranim spremnikom za vodu koji omogućuje dodatno čišćenje prostora vlažnom krpom. Sustav je redizajniran te sada za čim bolje čišćenje površine implementira i vibraciju. Ima zapremninu dovoljnu za nekoliko kvadrata nakon čega ga se treba nadopuniti te je realno očekivati da će osvježiti pod, ali ne i očistiti tvrdokorne mrlja već samo finiju prašinu koja je eventualno ostala nakon usisavanja.

Tehnologija NOVO NOVO 2

OVDJE PROČITAJTE CJELOKUPNU TEMU TESTA ROBOTSKIH USISAVAČA

 

Nova je alternativa spremniku za vodu, ako krpa za pranje nije instalirana, nastavak u koji možete staviti mirise za prostor. Nakon njegove instalacije, u aplikaciji možete kontrolirati učestalost i količinu ispuštanja mirisa za vrijeme usisavanja. Suptilan je te može osvježiti prostor na par sati, a dobivate ih tri mirisa, dok se naknadne mora kupovati od Ecovacsa. Na donjoj je strani robota standardna postava sa senzorima za detekciju pragova i rubova za pravovremeno zaustavljanje, ali ih je šest za veću preciznost, a uz to koristi dvije rotirajuće četke za usmjeravanje prljavštine prema sredini kako bi čim više toga usisao.

  Prednosti i mane
Plus: Napredno izbjegavanje prepreka
Minus: Visoka cijena

Valjak ima standardan dizajn gumenih pregrada i četkica kako bi se maksimiziralo usis te povuklo čim više nečistoće. Bonus je velika snaga sustava koju regulirate aplikacijom.

Aplikacija i korištenje

Naša je aplikacija već bila postavljenja jer smo prvo isprobali N8+ model, pa nam je dodavanje novih usisivača bio bezbolan postupak, samo smo mu trebali dati pristup WiFi mreži, pa se pojavio u listi uređaja. Novi robot ima naprednije funkcije i opcije te vam s vremenom daje procjenu trajanja pojedinih komponenti sustava. Aplikacija nudi četiri razine snage usisa, pri čemu je veća snaga bolja za tepihe kako bi se izvukle sva mrvice i prašina.

Screenshot 20211019 155946 ECOVACS HOME

Osim opcija na koje smo navikli poput pregleda obavljenog posla te zoniranja prostorija i fokusiranog čišćenja te čišćenja vlažnom krpom, sada možete kontrolirati i ispuštanje svježeg mirisa

Tu su i opcije za mokro pranje s obzirom na količinu ispuštanja vode, a regulirati se može i ispuštanje novoga mirisa ako je instaliran. Mapira cijeli prostor, pa je moguće odrediti koji dio fokusirati za detaljnije čišćenje ili izbjeći. Podsjetimo, reklamira se i 3D mapiranje vidljivo u aplikaciji, no funkcija je ipak nešto drugačija. Naime, aplikacija će vam generirati samo površinu stana u 3D prostoru, a vi sami morate dodati predinstalirani namještaj iz izbornika te ga otprilike razmjestiti po sobi kako izgleda u stvarnosti.

 

tablica

Tablica usporednog testa

 

Tako dobivate 3D izgled čišćenja, ali ste sami ste ispunili prostor 3D objektima s kojima sustav ionako ništa dodatno ne radi. Na kraju krajeva, robot je na tepihu u jednom čišćenju pokupio sav čips te gotovo svu rižu, osim one koja se odbacila uz rub zida kod noge stola. Većinu je psećih dlaka uspio posisati, no uz rub je zida ipak ostalo nekih nepokupljenih. Ostalo je i brašna u podu nakon prvog čišćenja, ali ga je zato fokusirano čišćenje mnogo bolje očistilo uz rub zida.

ecovacs deebot t9 info ikonice

Premium segment pametnih usisavača ima opcije poput laserskih senzora, kamera i baze za čišćenje, a iako ima bogatstvo opcija, mana mu je iznimno visoka cijena. Jaka baterija i hibidni mod rada privući će neke korisnike. Ipak, uz sve navedeno treba imati na umu da jednaku snagu usisavanja možete uz mapiranje prostora dobiti i u nižem segmentu. 

Snaga usisa: 3000 Pa
Baterija: 5200 mAh
Aplikacija: Napredna navigacija i raspored
Sustav: Suho usisavanje i vlažna krpa
Zapremnina: 420 ml

Više informacija

  • Dimenzije i masa: 35,3 x 9,4 cm
  • Ostalo: Kamera, IR i Lidar za navicgacij
  • Ustupitelj i cijena: Ecovacs, 6.999,00 kn
  • Minus: Visoka cijena
  • Plus: Napredno izbjegavanje prepreka
  • Baterija: 5200 mAh
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Test: Ecovacs Deebot T9 robotski usisivač

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Test: Ecovacs Deebot T9 robotski usisivač - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.