Test: Ecovacs Deebot N8+ robotski usisivač - 3.3 out of 5 based on 3 votes
Test: Ecovacs Deebot N8+ robotski usisivač

Test: Ecovacs Deebot N8+ robotski usisivač

Napredni sustavi i visoka cijena

 Dok tražite određen uređaj, specifikacije će vam često reći sve što trebate znati. Deebot ističe da mu maksimalna snaga doseže 2 300 Pa.

Mjera je to kojom industrija označava usisnu snagu, no dio brendova ne želi otkriti performanse svojih uređaja, pa ovime možete biti sigurni što dobivate. Viša usisna snaga pomoći će najviše kod čišćenja dubljih tepiha te smanjiti razbacivanje mrvica po tvrdim podovima. Model N8+ dolazi s dodatnom opremom koja uključuje i baznu stanicu kojom se robot sam prazni. Treba napomenuti da jednom u mjesec-dva trebate zamijeniti njenu vrećicu.

EcoVacs Deebot N8 2

Čišćenje: Pristup spremniku je s gornje strane robota te se vrlo lagano čisti zahvaljujući velikom otvoru. Iako robot ima bazu koja sama prazni spremnik, čišćenje je ipak povremeno potrebno

Deebot N8+ ima bijeli dizajn standardnog okruglog oblika. Mala je izbočina na vrhu dio laserskog sustava za mapiranje prostora u kojem se robot nalazi, pa mu ujedno omogućuje naprednije sustave navigacije. Većina gornje površine zapravo je poklopac koji ćete morati podići za postavljanje sustava. Naime, ovaj robot, za razliku od većine, ima jasan prekidač za paljenje i gašenje sustava iako ga realno treba jednom upaliti i možda gasiti kada ga odlučite premjestiti. Osim prekidača, ispod poklopca je spremnik u kojem se sakuplja sve što robot usiše. S obzirom na to da pričamo o “plus” modelu, nećete ga morati sami čistiti svaki put, no tu i tamo svakako preporučujemo da provjerite što se događa i od finije prašine pročistite filtere te usput izvučete moguće zaostale komadiće prljavštine kako bi usisivač čim dulje radio optimalnom snagom. Spremnik se lagano izvlači jer ima ručicu za nošenje te se i filteri lagano vade i mijenjaju. Kutija se može ručno prati nakon što maknete filtere. Na dnu kutije postoje dodatni izlazi kroz koje baza izvlači sadržaj u standardnom načinu rada. Prednja polovica robota standardno je dizajnirana kao veliki gumb koji mu pomaže pri navigaciji.

EcoVacs Deebot N8 3

 

Dok napredni laserski sustav neće dozvoliti prekomjerno zabijanje u rubove namještaja, gumb i dalje omogućuje robotu da se maksimalno približi namještaju te u slučaju nedoumice i dalje može odrediti što se ispred njega nalazi. Ispod gumba nalazi se i nekoliko infracrvenih senzora za pomoć pri navigaciji, a s donje je strane prednjeg ruba također  nekoliko senzora kojima robot detektira rubove kako ne bi pao niz stepenice i druge oštrije prepreke. Ispod prednje se strane nalaze dva metalna kontakta za punjenje na bazi, a prema vanjskom rubu i dva motora crvene i zelene boje. S bočnih se strana pritiskom na mjesto trebaju postaviti pomoćne četkice koje će rubnu nečistoću gurati prema sredini gdje se ona sakuplja u spremnik. Glavni valjak i sam usisivač pomaknuti su na prednju polovicu robota te ih je lagano rastaviti za čišćenje i održavanje.

Tehnologija NOVO NOVO 2

OVDJE PROČITAJTE CJELOKUPNU TEMU TESTA ROBOTSKIH USISAVAČA

 

Stražnja strana robota rezervirana je za drugu polovicu opcija s obzirom na to da se ipak radi o hibridnom sustavu. Tu je spremnik pristojne zapremnine vode koju kroz rupice šalje prema površini poda. Na stražnji se dio može pričvrstiti i dodatak koji na sebi ima mikrofbrenu krpu ili jednokratne maramice po kojima voda iz spremnika kaplje, tako ih vlažeći. Rezultat je mokro brisanje podova koje dodatno čisti sitniju prašinu koja eventualno ostaje iza robota čime dobivate još čišće tvrde podove. Mokro pranje limitirano je zapremninom, pa za veće prostorije treba dotakati vodu tijekom rada.

 

 

  Prednosti i mane
Plus: Detaljno čišćenje, baza za samopražnjenje
Minus: Ostaje sadržaja u spremniku

 

Održavanje je jednostavno te dobivate i nešto rezervnih dijelova, dok ćete za životnog vijeka usisivača trebati kupovati dodatne potrošne dijelove. Preporučujemo pravovremenu zamjenu glavnog filtera zraka koji svakako za usisivačevu punu radnu snagu povremeno valja protresti.

ECOVACS HOME screen

Napredne funkcije otključavaju se nakon prve vožnje robota, kada mapira kompletan prostor koji mu je dostupan. Možete odabrati fokusirano čišćenje kao i postavljanje zona gdje ne želite da robot ide

Aplikacija i korištenje

Mobilna aplikacija ujedinjuje više modela Ecovacsovih usisivača te je povezivanje s njome bilo relativno bezbolno. Nakon što usisivač spojite na punjač ili, u ovom slučaju, stavite na bazu, podignete mu poklopac te ga upalite crvenim prekidačem. Aplikacija će vas zatim navoditi korak po korak, a na robotu trebate pritisnuti gumb s WiFi oznakom kako bi bio spreman za novo povezivanje. Aplikacija će vas pitati na koju WiFi mrežu želite robot spojiti i koja joj je šifra. Nakon što to odradi, a aplikaciji je isteklo samozadano vrijeme, uređaj će se jednostavno pojaviti na početnom zaslonu.

 

tablica

Tablica usporednog testa

 

 

 

Spomenimo i da ćete se prije povezivanja prvo morati registrirati. Uglavnom, odmah vas baca na opciju prvog usisavanja kojim će ujedno mapirati sve prostorije kojima ima pristup. Ova aplikacija ne prikazuje putanju kojom je robot išao, već zeleno oboja svu površinu koju je prošao. Nakon prvoga prolaza dobivate naprednije mogućnosti navigacije poput označavanja prostorija kojima onda možete određivati snagu ili redoslijed usisavanja, a možete označiti i zonu na koju da se fokusira ili koju da izbjegava. Moguće je birati i snagu rada, a ima čak četiri razine gdje ona najjača doseže spomenutih 2 300 Pa. Na našem je testu na tepihu pokupio sav čips te mu je ostalo svega nekoliko zrna riže, dok se s brašnom namučio. Njega je na kraju zbog zahtjevne lokacije čak i nakon fokusiranog čišćenja ostalo uz rub. Na tvrdim se podovima riža standardno razbaca dok sve ostalo uspije pokupiti. Mjestimično ćete na kraju usisavanja pronaći koje zrno riže za čije će kompletno skupljanje ipak trebati nekoliko prolazaka.

 

ecovacs deebot n8 plus info ikonice

Ecovacs Deebot N8+ objedinjuje napredne tehnologije navigacije poput IR senzora, LiDAR sustava i u aplikaciji omogućuje detaljnije opcije za čišćenje. Sve to dolazi uz dosta visoku cijenu. Da, dobit ćete trenutačni high-end uz dodatno čišćenje mokrom krpom i automatsko pražnjenje usisavača u bazu, ali razlika u onoj osnovnoj funkcionalnosti kvalitetre usisavanja u odnosu na znatno jeftinije modele nije tako izražena.

 

Snaga usisa: 2 300 Pa
Baterija: 14,4V, 2 600 mAh
Aplikacija: Osnovne mogućnosti pokretanja
Sustav: Suho usisavanje i vlažna krpa
Zapremnina:  420 ml

Više informacija

  • Dimenzije i masa: 35,3 x 9,4 cm
  • Ostalo: Laser+ IR senzori, baza za čišćenje
  • Ustupitelj i cijena: Ecovacs, 3999,00 kn
  • Minus: Ostaje sadržaja u spremniku
  • Plus: Detaljno čišćenje, baza za samopražnjenje
  • Baterija: 3200 mAh
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Test: Ecovacs Deebot N8+ robotski usisivač

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Test: Ecovacs Deebot N8+ robotski usisivač - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.