Nokia 7 plus - 2.0 out of 5 based on 1 vote
Nokia 7 plus

Nokia 7 plus

Svega pola godine nakon izlaska dobro prihvaćenog Nokia 7 modela, HMD Global poslušao je korisnike i poradio na nedostacima kako bi mogao ostati u vodstvu i održati kvalitetu po kojoj je Nokia poznata.

Put do savršenstva

Nokia se kao brend ne nalazi u situaciji gdje može priuštiti pogreške. Novi brendovi koji proizlaze iz Kine, ali i drugi poput Essential Phonea mogu reći kako im je to prvi uređaj i da će puno toga naučiti i postati bolji s vremenom. No, Nokia, premda tek ponovno pokrenula proizvodnju, ne može priuštiti greške jer se od brenda puno očekuje zbog vrlo bogate povijesti kojom su praktički oblikovali tržište mobitela. Tako se nalazi pod konstantnim povećalom te su prve verzije dobile prigovor zbog već isfuranog dizajna.

Premium je riječ koju tražimo, no nije dovoljna za opis ovog uređaja. Kućište je napravljeno od aluminija, a kako bi izbjegli plastične antene koje većina nije u mogućnosti sakriti, koristili su keramički premaz koji je nakon šest slojeva dao ujednačenu površinu kompletnom uređaju. Na prvu biste pomislili da je riječ o plastici radi tog premaza i mat boje kakvu se može naći na HP-ovim Spectre laptopima. Istaknuti detalji na mobitelu su sam rub, zatim rub kamere te logo koji su svi u bakrenim tonovima te nas također podsjećaju na HP-ov laptop.

Nokia 7 plus je dimenzijama jednaka iPhone 7 plus modelu, no ekran je podosta veći od iPhoneovog te ima tanje čelo i bradu s otiskom prsta sa stražnje strane. Iza se nalaze i dvije leće kamere: 12 megapikselna klasičnih specifikacija i f/1.75 lećom s Carl Zeiss potpisom. Druga je telefoto 13 MP kamera s f/2.6 lećom i 2x optičkim zoomom. Kamere su jako impresivne te imaju vrlo visoku jasnoću i oštrinu na slikama po danu s kojima bi se mogle mjeriti uz bok bilo kojeg flagshipa. Za večernje slike, a i one izazovne u sjenama, vrlo smo pozitivno bili iznađeni HDR mogućnostima kamere čiji su rezultati slike bok uz bok Samsungovom S9 modelu s vrlo visokom oštrinom i jasnim detaljima. HDR naravno funkcionira slikanjem većeg broja fotografija s različitim ekspozicijama pa ćete za tamnije scene morati imati vrlo mirnu ruku, radi duže ekspozicije. Kamera se mučila u koncertnim uvjetima gdje su izvođači obasjani reflektorima dok je drugdje mrak, a slike su ispale „spaljeno“, to jest dijelovi izvođača imali su 100% bijele po sebi. U ovakvim uvjetima je primjetno i softversko izoštravanje slika kako bi se istaknuli detalji. Kad smo kod softvera, Nokia se odlučila za Android One operativni sustav. To znači da dolazi sa 100% Androidom bez preinaka proizvođača, poput Googleovih Pixel uređaja te ažuriranja Androida dobiva isti dan kada su i dostupna, nešto što bi Samsung mogao naučiti. Ažuriranja su garantirana za slijedeće dvije godine s zakrpama za slijedeće tri.

Hardverska priča nam se također sviđa jer su za neke Nokijini uređaji bili slabiji od očekivanog. Zato 7 plus verzija dolazi sa Snapdragon 660 procesorom. Ovom procesoru je Qualcomm pridao jako puno pažnje te poput 835 verzije ima custom jezgre performansi sličnih prošlom flagship procesoru, no uz manju potrošnju i brdo novih mogućnosti sa strane obrade slikanih fotografija i konektivnosti poput Bluetootha 5.0. Korisnici neće primijetiti zastajkivanje niti kočenje u aplikacijama, a 4GB LPDDR4 RAM memorije i 64GB interne memorije osigurati će glatku operaciju sustava. Za one kojima treba više, uvijek mogu dodati MicroSD karticu kapaciteta do 256GB.

Više informacija

  • Model: Nokia 7 plus
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Performanse: 4
  • Cool faktor: 5
  • Proizvođač: HMD Global
  • Operativni sustav: Android Oreo 8.1
  • Procesor: Snapdragon 660
  • Pohrana: 64 GB proširivo s do 256 GB
  • Memorija: 4 GB
  • Ekran: 6“ IPS LCD
  • Stražnja kamera: Dual kamera s 12 i 13 megapiskelnim senzorima
  • Prednja kamera: 16 megapiksela sa bokeh efektom
  • Baterija: 3800 mAh
  • Ostalo: Gorilla Glass 3, Bluetooth 5.0, bokeh efekti koje je moguće prilagoditi nakon slikanja
  • Plus: Dizajn upada u oko, solidan ekran atraktivnih dimenzija, flash pri slikanju može mijenjati boju za optimalni rezultat
  • Minus: Nekima bi mogao biti previše glomazan, LTE specifikacija bi mogla biti bolja, no s obzirom na naš Internet biti će sasvim dovoljna
  • Ustupitelj i cijena: Nokia, www.nokia.com, 3.299,00 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Nokia 7 plus

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Nokia 7 plus - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.