Sony Xperia XZ1

Sony Xperia XZ1

Mala poboljšanja, velika inovacija

Sonyjeva nova perjanica, Xperia XZ1 spremna je za eru proširene stvarnosti. Xperiju XZ1 krasi sada već standardan robustan dizajn.

Naime, telefon ima unibody metalno kućište koje vam, barem u teoriji, garantira da se neće tako lako razbiti kao konkurentske perjanice omotane staklom.
Zbog nestašice Qualcommovih Snapdragon 835 čipsetova Sony je morao izbaciti XZ Premium kasnije od predviđenog datuma, pa ne bi bilo pošteno da ga sad krivimo za neznatan napredak u obliku performansi. Xperia XZ1 s prethodnikom dijeli isti čipset, istu količinu RAM-a (4 GB) i memorije (64 GB, UFS), s time da noviji flagship pogoni Oreo, posljednja verzija Android OS-a. Naravno, sučelje ima klasični Xperia UI premaz. Već poznati hardver u paru s novim softverom radi iznimno glatko i fluidno.

Xperia XZ1 za web

Otvaranje osnovnih aplikacija poput kamere, poruka i sata inicijalno traje sekundu i pol, što je mrvicu dulje nego što bismo voljeli, ali jednom kad ih otvorite, svaki sljedeći put učitavat će se instantno. U radu smo se iznimno brzo i bez trzanja prebacivali između desetak programa, od kojih izdvajamo Chrome s desetak tabova i grafički napredan CSR Racing 2. I ono najvažnije, ne pregrijava se. Što se tiče stvarnih performansi, ni u jednom pogledu nećete biti zakinuti. Gledamo li sintetičke testove, Xperia XZ1 također se svrstava u sam vrh, a rezultati su na razini konkurencije koju pogoni isti čipset.

Mobilni stroj za 3D modelere
Softver, a ne hardver ono je što Xperiju XZ1 drastično izdvaja od prethodnika iste linije i konkurencije općenito. Svakako najimpresivnija značajka ovog mobitela stvaranje je 3D modela skeniranjem lica, glave, hrane i ostalih predmeta u prostoru. Skeniranje objekata jednostavno je i zahtijeva vrlo malo vremena i strpljenja. Od skeniranog objekta Xperia XZ1 automatski stvara 3D model koji je moguće isprintati na 3D printeru ili koristiti u AR aplikacijama.

3D creator opt
Stražnja kamera, tko bi rekao, također služi za fotografiranje. Sonyjevi inženjeri konačno su uvažili mnoge primjedbe korisnika, pa tako sada u službenoj aplikaciji ručno možemo podesiti još više parametara za što bolje fotografije. Primjerice, sada možete namjestiti i brzinu otvarača i ISO. Ili u video aplikaciji možete odabrati 4K snimanje, koje je prethodno bilo izdvojeno u zasebnom tabu. Rezultati koje smo dobili novom kamerom vrlo su dobri uspoređujemo li mobitel s flagship konkurencijom. Fotografije s mračnijim tonovima boja vrlo su oštre (ponekad možda i pate od oversharpeninga, pa se detalji u daljini gube), no dinamički raspon mogao bi biti veći. U noćnim i zatvorenim uvjetima XZ1 isto tako daje vrlo dobre fotografije, no ponekad je potrebno dodatno se poigrati s balansom bijele, ISO-om i ostalim parametrima da biste dobili optimalne rezultate. XZ1 nažalost nema optičku stabilizaciju. Prednja, širokokutna kamera od 13 MP s bljeskalicom trebala bi zadovoljiti većinu vaših selfie potreba.

Xperia XZ1 za web2
Korak naprijed, korak natrag
Sitnice koje nas vesele i kod ovog Sonyjeva flagshipa jesu predanost visokoj kvaliteti kad je u pitanju multimedija. Odlična reprodukcija glazbe putem DSEE HX standarda za žične i LDAC i aptX HD za bežične slušalice već se podrazumijeva. Xperia XZ1 usto ima vrlo glasne stereo zvučnike, koji ipak primjetno krče na glasnijim razinama. S Xperijom XZ1 također se možete spojiti s PS4 konzolom. Ono što nas je pomalo razočaralo jest „downgrade“ ekrana s 4K na normalnu, Full HD rezoluciju. Ekran se može podičiti vrlo dobrom svjetlinom i reprodukcijom boja, čak podržava HDR10 standard, ali mu nedostaje onaj wow efekt prisutan na Xperiji XZ Premium. Sonyjevi inženjeri također su skresali kapacitet baterije. Garantiramo da će izdržati jedan dan opsežne uporabe. Da zaključimo, Xperia XZ1 vrlo je dobra nadogradnja s prošlogodišnjeg XZ modela, no zbog malih pomaka u performansama i inovacijama ne bismo je preporučili vlasnicima XZ Premiuma ili bilo kojeg flagshipa iz našeg lipanjskog usporednog testa. Sve ovisi o tome koliko zaista planirate koristiti impresivnu tehnologiju stvaranja 3D modele te druge, male sitnice koje prestiž znače.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Sony Xperia XZ1

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Sony Xperia XZ1 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.