Samsung Galaxy A5 - 4.0 out of 5 based on 2 votes
ODLIČNA IZRADA Samsung do sad nikada nije bio bliži višoj kategoriji u srednjem segmentu ponude

Samsung Galaxy A5

Ma kako nije flagship?

Granice između srednje i flagship klase se sve više tope, a novi pretendent za višu klasu na tržištu je Samsungov Galaxy A5

U slučaju Samsunga Galaxy A5 teško je ne povući paralelu s modelom S7. Moramo priznati, kad nam je A5 prvi puta bio uručen u ruke, pomislili smo da u rukama držimo S7. Autor testa u rukama nije držao S7 te je samo prema slikama mogao naslutiti o čemu se radi. Ovakav uvod u test A5-ice samo ide u prilog te je naprosto začuđujuće da se jedan srednje rangirani Samsungov model može zamijeniti za njihov trenutni flagship. Obzirom na prošla iskustva sa Samsungom, srednje rangirani modeli su najčešće uvelike kaskali za više rangiranima te su se za njihovu izradu koristili nešto lošiji materijali.

 

Kvaliteta izrade u prvom planu

Ovoga puta materijali korišteni u proizvodnji istovjetni su onima na flagshipovima. S bočnih strana nalazimo odlični matirani aluminij kakvog se ni Apple ne bi posramio, a sa stražnje strane nalazimo veoma glatku i sjajnu staklenu površinu. Shodno dizajnu ove generacije Samsungovih modela rubovi su lagano zaobljeni, a stražnja strana je lagano ispupčena. Osjećaj u ruci je naprosto fantastičan te imamo dojam da u rukama držimo ozbiljniji komad hardvera. Proživljavamo slična iskustva kao u našem prvom susretu s prošlogodišnjim S6, no ovog puta u nižem segmentu. S prednje strane nalazimo 5,2 inčni Super AMOLED panel Full HD rezolucije, koji je u Samsungovoj maniri – odličan. Boje i kontrast su izražajni, a razine osvjetljenja nadilaze i neke konkurente iz flagship segmenta. Razliku između QHD ekrana na primjerice S6 spram Full HD ekrana na A5 teško je primijetiti.

Ekran je zaštićen Gorilla Glassom 4 zbog kojeg prsti naprosto klize na površini, no i ostavljaju veću količinu tragova. Stražnja stranica je nešto gora te smo već nakon par minuta korištenja A5 zamastili cijelu stražnju stranu otiscima prstiju. A kad smo već kod otisaka prstiju, ispod ekrana, točnije na home tipki nalazi se i senzor otiska prsta. On je nažalost nešto slabijeg kalibra te više podsjeća na loš senzor sa S5 nego na odlični sa S6. Moguće je konfigurirati samo 3 otiska prsta tako da naša uobičajena konfiguracija oba palca i oba kažiprsta ne dolazi u obzir. Nakon što konfiguriramo otiske, dodirivanjem home tipke najčešće se ne dogodi ništa osim errora koji bi se ponovio 4 puta nakon čega bismo morali unijeti zaporku. Ipak, nije toliko strašno kao na S5 na kojem smo prst morali povlačiti preko tipke. U nekim slučajevima je dovoljno samo pritisnuti tipku, nakon čega nam je otisak prepoznat.

Dvostrukim pritiskom home tipke, pokreće se kamera, neovisno o tome da li je mobitel zaključan ili otisak prsta prepoznat. Lijevo i desno od home tipke nalaze se kapacitivne tipke za multitaksing meni i korak nazad, od kojih Samsung, kako se čini, ne kani odustati. Drugi proizvođači su prihvatili Googleove smjernice te su navigacijske tipke premjestili unutar ekrana uređaja, na softversku navigacijsku traku.

 

Što nedostaje?

Nakon što smo povukli paralelu s flagshipovima, nameće se pitanje što nedostaje da se opravda niža cijena? Spram S7, nedostaje IP68 certifikat otpornosti na vodu i prašinu te bežično punjenje. Nedostaje i senzor za otkucaje srca pored kamere, kao i podrška za Wi-Fi ac. Sa softverske strane, A5 pogoni stariju verziju Androida, 5.1.1 pa time ne podržava always on display koji je debitirao na S7. A5 ima nešto sporiji Snapdragon 615 čipset, no ima čak za 0,1 inč veći ekran niže rezolucije koja bi trebala biti nešto lakša za renderiranje na Snapdragonu 615.

Kapacitet RAM memorije je prepolovljen, kao i prostor za pohranu, no ostala je mogućnost proširenja microSD karticom. Kamera ima jedan megapiksel više, no S7 je implementirao novu duo-pixel tehnologiju koja pruža puno bolje performanse u uvjetima slabog svjetla. U dnevnim uvjetima slike su tipično Samsungove. Primjećuje se malo softverskog izoštravanja no boje su izražajne, s odličnim kontrastom. Nedostaje i 100 mAh kapaciteta baterije spram S7, no u praksi, štedljiviji čipset s manje zahtjevnom rezolucijom ekrana daje veoma dobru autonomiju. U našem miješanom korištenju s A5 smo se mogli družiti cijeli dan uz oko 3,5 sata uključenog ekrana nakon čega bi nam ostalo oko 20% kapaciteta pred spavanje.

 

Zbogom Touchwizu! Ili ipak ne?

Ozloglašeni Samsungov šareni UI, koji je često znao biti komično spor i na flagshipovima, znatnije je unaprijeđen. Čak je i Snapdragon 615 a-petice dovoljan za brz rad, no primijetili smo par force closeova i usporavanja koja nisu bila česta pojava, niti smo ih uspjeli vjerno ponoviti. Pored toga, tu i tamo doživjeli smo nasumična usporavanja sustava od čak sekundu ili dvije, što je u ovoj kategoriji pomalo neprihvatljivo. Stoga za performanse vrijedi – kad sve radi kako treba, rad je iznimno fluidan.

Touchwiz dozvoljava i promjenu teme tj. izgleda sučelja na sistemskoj razni, a teme se mogu skinuti sa Samsungovog storea. Na storeu smo pronašli i veoma zanimljivu (besplatnu!) Material temu inspiriranu Material designom. Time bismo mogli lako pomisliti da se ne radi o Samsungovom softveru već o nekom “skuhanom” ROM-u baziranom na AOSP-u.

Maloprodajna cijena:
3.299,00 kn

Više informacija

  • Model: Samsung Galaxy A5
  • Ukupna ocjena: 4,4
  • Performanse: 4
  • Isplativost: 5
  • Ergonomija: 5
  • Proizvođač: Samsung
  • Operativni sustav: Android 5.1.1
  • Procesor: Snapdragon 615, Quad-core 1,2 GHz Cortex-A53 & Quad-core 1,5 GHz Cortex-A53
  • Memorija: 2 GB RAM / 16 GB pohrane (microSD do 128 GB)
  • Ekran: 5,2“, 1920 x 1080 px, kapacitivni, Super AMOLED, Gorilla Glass 4
  • Fotoaparat: 13 megapiksela, f/1.9, 28 mm, LED, HDR, prednja kamera: 5 megapiksela
  • Komunikacija: LTE, Wi-Fi a/b/g/n, Bluetooth 4.1
  • Baterija: 2900 mAh
  • Dimenzije i masa: 144,8 x 71 x 7,3 mm / 155 g
  • Ostalo: Brzo punjenje, senzor otiska prsta
  • Plus: Izrada, ekran, cijena, baterija
  • Minus: Osrednji senzor otiska prsta, mušice u softveru
  • Ustupitelj i cijena: Samsung, www.samsung.hr, Maloprodajna cijena: 3.299,00 kn
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung Galaxy A5

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung Galaxy A5 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.