Sony Xperia Z5 Compact - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Skoro kao najjači Manji gabariti i nešto slabija rezolucija ekrana odvajaju ovaj jaki kompaktni uređaj od samog vrha Android ponude. Odličan fotoaparat mogućnostima ga tome dodatno približava

Sony Xperia Z5 Compact

Kompaktna snaga

Odlično uspjeli koncept kompaktnijeg telefona sa specifikacijama flagshipa uspješno je napravljen i u Z5 Compactu

Kratkim pogledom na specifikacije Z5 Compacta pomislili biste kako se radi o flagship modelu. Ono što je upadljivo drugačije jest veličina ekrana koja je u domeni Appleovih iPhone 6/6s modela. Za razliku od iPhonea, najjači Android modeli obavezno idu preko 5 inča. Gotovo sve što smo vidjeli kod modela Z5 vrijedi i za Compact verziju.

 

Izrada

Iako smo dobili model ne baš muževne boje to nije umanjilo bitno dizajnerski doživljaj mobitela. Čistih, jasnih linija klasičnih za Xperia liniju i unatoč zaobljenim linijama na kutovima uređaja ostao je dojam ciglice ponajviše jer je Compact deblji od klasičnog Z5 modela, ali i veći i teži od prethodnog modela Z3 Compact. Sa strane se nalazi plastični obrub dok je pozadina od stakla pa je dojam za stepenicu slabiji nego kod Z5. Plastika malo ide preko ruba telefona pa se kod pada ne bi trebale izgrebati prednja i stražnja stranica uređaja. Iako su dimenzije uređaja za današnje pametne telefone male, postoji ergonomski problem. Ovako manji uređaj zamišljen je da se bez problema drži i koristi jednom rukom. Budući da je stražnja stranica dosta skliska takav koncept u realnosti nailazi na prepreke.

Sony Xperia Z5 Compact 4

Jako, jače

Manji ekran i njegova slabija rezolucija te 1 GB RAM-a manje (2 GB ukupno), glavne su razlike u odnosu na Z5 model. Osim toga, dijeli sa svojim većim bratom procesor i čipset. Radi se o Snapdragonu 810 s osam procesorskih jezgara, 32 GB prostora u uređaju koji je proširiv do 200 GB microSD karticom. Compact ima podršku za LTE mrežu, ali kao i kod ostatka Z serije glavni naglasak je na kameri. Na papiru 23 megapiksela zvuče odlično; kad se tu doda sva sila foto i video mogućnosti poput HDR-a, ručni način za one vičnije foto mogućnostima, 4K video te timeshift video Z5 Compact ispada jedan od najopremljenijih foto mobitela. Prošle Z serije imale su problema s kamerom, od fokusiranja do neostvarenih očekivanja, no to ovdje nije slučaj. Kamera prvo odlično brzo i responzivno radi, a kvaliteta je u dobrim svjetlosnim uvjetima odlična, ali i vrlo dobra u noćnim uvjetima.

Sony Xperia Z5 Compact 9

Utori razni Iza poklopca se nalazi nespretna ladica za SIM karticu te za microSD proširenje

 

Iako smo vidjeli i mnogo veće kapacitete baterija u zadnje vrijeme, Compactovih 2700 mAh bit će dovoljno za dva dana autonomije, a pred kraj drugog dana kada padne ispod 20% uključenjem Stamina moda izvući ćete se do kraja dana.
I ovaj model ima čitač otiska prsta koji je smješten na tipku za paljenje/gašenje uređaja sa strane mobitela. Nakon privikavanja, ovom metodom otključavanje radi odlično, mada je teško prebaciti se sa starog načina otključavanja i onda duljim pritiskom se uređaj otključa i ponovno zaključa.

Ispod power tipke nalaze se gumb za podešavanje glasnoće i dedicirana tipka za fotoaparat.

 

Još bez 6.0

Xperia dolazi s Androidom 5.1.1 i nije nam poznato hoće li i kada dobiti upgrade na verziju 6.0 Marshmallow. Nema više toliko Sony softverske nadgradnje kroz UI koja smeta, telefon je brz, dugo traje baterija i ima odličnu kameru. Cijena bi mu mogla biti manja, a za ergonomiju bi bilo bolje da stražnja staklena strana nije toliko skliska.

Očekivana cijena:
4.559,05 kn

Više informacija

  • Model: Sony Xperia Z5 Compact
  • Ukupna ocjena: 4,2
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 3
  • Ergonomija: 4
  • Proizvođač: Sony
  • Operativni sustav: Android 5.1.1 Lollipop
  • Procesor: Snapdragon 810, quad-core 1,5 GHz Cortex-A53 i Quad-core 2 GHz Cortex-A57
  • Memorija: 2 GB RAM / 32 GB pohrane + do 200 GB MicroSD
  • Ekran: 4,6“, 720 x 1280 px, kapacitivni, IPS LCD, 16 mil. boja, X-Reality Engine, Triluminos display
  • Fotoaparat: 23 megapiksela, LED, HDR, prednja kamera: 5,1 megapiksela
  • Komunikacija: LTE, Wi-Fi a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.1
  • Baterija: 2700 mAh
  • Dimenzije i masa: 127 x 65 x 8,9 mm/ 138 g
  • Ostalo: Vodootporan do 1,5 m na 30 minuta
  • Plus: Kamera, gabariti, performanse
  • Minus: Ciglast oblik, ergonomija
  • Ustupitelj i cijena: Sony Mobile, www.sonymobile.hr, očekivana cijena: 4.559,05 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Sony Xperia Z5 Compact

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Sony Xperia Z5 Compact - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.