Microsoft Lumia 950 XL Dual SIM - 5.0 out of 5 based on 1 vote
SUČELJE:Windows na mobitelima je ostao gotovo nepromijenjen, ali novost je vodeno hlađenje koje raspoređuje toplinu po kućištu

Microsoft Lumia 950 XL Dual SIM

Za Windows ljubitelje

Microsoft je za kraj 2015. godine ponudio flagship u punom smislu riječi, barem po specifikacijama i cijeni

Konačno pravi flagship iz Microsofta za 2015. godinu. Nakon srednjerangiranih 640 i 640 XL modela, 950 XL se približava vrhu Android ponude. Nalazimo 3 GB RAM memorije i Snapdragon 810, što se u 2015. godini pokazala kao popularna kombinacija među flagshipovima. Ono što nam se i nije toliko dojmilo spram Android konkurencije je izrada. Iako je 950 XL na tragu prošlih Nokijinih modela s plastičnim kućištem mekanog finiša, prisjećamo se Lumije 1520 iz 2013. godine koja je bila mnogo kvalitetniji proizvod, također izrađen od plastike. 950 XL se doima kao izvedenica 640 XL, što ne priliči modelu čija je cijena trostruko viša.

 

Špijunski detalj

Dok većina proizvođača sada na svojim modelima nudi skener otiska prsta, Microsoft je krenuo korak dalje te implementirao drugačiji način autentikacije koji priliči špijunskom filmu. Iznad ekrana nalazi se skener rožnice oka koji se može pokretati svaki puta kada se uređaj otključava. Skener je relativno precizan, a za razliku od sličnog prepoznavanja obrisa lica prisutnog na Androidu, radi u potpunom mraku. Brzina očitavanja oka i nije toliko špijunska. Ponekad bi nam trebalo i po nekoliko sekundi da budemo prepoznati pa je time i najsporiji senzor otiska prsta s kojim smo se susreli mnogo brži. Sustav je još u beta testiranju tako da očekujemo napredak u ovom području u nekim od sljedećih updateova.

 

Miracast na steroidima - PC u džepu

Drugi veoma interesantan detalj ovog modela je Continuum koji omogućuje korištenje mobitela kao računala. Continuum se može pokrenuti spajanjem 950 XL na zasebnu Microsoftovu priključnu stanicu putem USB Type C kabela. Stanica sadrži 3 USB porta, HDMI, Displayport i USB Type C za napajanje. Veći broj portova je i moguć zbog USB C sučelja, koje ima veliku propusnost. Za slučaj da nemate priključnu stanicu, kao ni mi u trenutku pisanja testa, do Continuum funkcionalnosti se može doći spajanjem mobitela na Miracast display poput televizora.

Na mobitel se mogu spojiti Bluetooth tipkovnica i miš. Preko Miracasta, rad je nešto sporiji, tj. slika kasni oko jednu sekundu. Surfanje preko Continuuma je još i pretrpivo, ali za nekakav uredski rad, primjerice rad u Wordu i Excelu, lag je prevelik te lagano počinje živcirati. Ovakav rad je moguć budući da je Microsoft objedinio mobilne i računalne aplikacije iz storea u jednu verziju, tj. jedan sveobuhvatni aplikacijski paket. Aplikacija koja se instalira na mobitel sadrži oba moda rada, mobitelski i računalni. Spajanjem na ekran, bežičnim ili žičanim putem preko Continuum boxa, aplikacije se automatski pokreću u računalnom modu. I dalje se u suštini radi o mobilnim aplikacijama, a sam mobitel nema podršku za instalaciju x86 baziranih aplikacija – znači, ništa od Photoshopa u džepu.

 Microsoft Lumia 950XL 1

 CONTINUUM: Microsoftov operativni sustav je moguće koristiti i kao desktop računalo,  preko Miracast bežičnog povezivanja. Dodavanjem Bluetooth miša i tipkovnice dobivamo računalo u džepu

 

U našem testiranju, usporedili smo 950 XL s niže rangiranim Windows računalom, Asusom T100. Za razliku od 950 XL, Asus ima 32-bitni Atom procesor koji bez problema može pokretati x86 aplikacije. Sukladno tome, iskoristivost Asusa je mnogo veća dok Continuum ne vidimo kao punokrvnu zamjenu za Windows računalo. Ono gdje Continuum dolazi najviše od izražaja je upravo putem Miracast bežičnog povezivanja, ali kada nemamo na uređaj spojenu tipkovnicu i miš. Tada se ekran mobitela koristi kao trackpad, a za unos teksta se koristi virtualna tipkovnica. Lag je također upola manji, stoga je i korisničko iskustvo mnogo bolje. Za pregledavanje internetskih stranica i poneki dokument na velikom zaslonu televizora – više nego dovoljno. Pogotovo kada u obzir uzmemo da slična funkcionalnost na Android modelima zrcali prikaz s malog na veliki zaslon, bez promjene u izgledu sučelja.

 

Pureview zaštićen Zeiss lećom

Lumia 950 XL se počinje iskupljivati u području kamere koja je jedna od boljih na tržištu po pitanju kvalitete noćne fotografije. Slike su minimalnog šuma, čak i u uvjetima slabijeg osvjetljenja, a softver kamere je jedan od boljih s kojima smo se susreli. Posjeduje mnogo ručnih načina ugađanja, poput ručnog fokusiranja i podešavanja ISO vrijednosti.

Zanimljivo je da je moguće odabrati način slikanja u kojem se uz klasičnu JPG datoteku koju kamera sama procesira, pohrani i zapis u DNG formatu. Time se izbjegava procesiranje slike u samom mobitelu pa se neprocesirani podaci sa senzora mogu dalje obrađivati u aplikacijama poput Adobe Lightrooma, bez gubitka u kvaliteti koji se može desiti sa JPG datotekama. Kamera pritom slika JPG fotografije u 16:9 odnosu s 8 megapiksela, a DNG s 16 megapiksela. Punih 20 megapiksela je moguće snimati samo u 4:3 odnosu stranica, što je tipično za mobilne uređaje.

Maloprodajna cijena: 5.999,00 kn

Više informacija

  • Model: Microsoft Lumia 950 XL Dual SIM
  • Ukupna ocjena: 4,1
  • Performanse: 4
  • Isplativost: 4
  • Ergonomija: 4
  • Proizvođač: Microsoft
  • Operativni sustav: Windows Phone 10
  • Procesor: Snapdragon 810, Quad-core 1,5 GHz Cortex-A53 i Quad-core 2 GHz Cortex-A57
  • Memorija: 3 GB RAM / 32 GB (microSD max 200 GB)
  • Ekran: 5,7“, 1440 x 2560 px, kapacitivni, ClearBlack, IPS LCD, 16 milijuna boja
  • Fotoaparat: 20 megapiksela, f/1.9, LED, HDR, prednja kamera: 5 megapiksela
  • Komunikacija: LTE, Wi-Fi a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.1, USB Type C
  • Baterija: 3340 mAh
  • Dimenzije i masa: 151,9 x 78,4 x 8,1 mm/ 165 g
  • Ostalo: Continuum, Qi bežićno punjenje, vodeno hlađenje
  • Plus: Kamera, ekran
  • Minus: Plastično kućište djeluje jeftino
  • Ustupitelj i cijena: Mobis electronic, www.mobis.hr, maloprodajna cijena: 5.999,00 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Microsoft Lumia 950 XL Dual SIM

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Microsoft Lumia 950 XL Dual SIM - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.