Meizu m2 Note - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Meizu m2 Note

Meizu m2 Note

Ovo je Android?

FlymeOS je najveći element koji m2 Note ističe od budget phableta na tržištu. Dobre specifikacije i odlična baterija uz iznimno nisku cijenu ipak neće odmoći

Meizu nas je još jednom uspio iznenaditi, no ovaj puta ne samo niskom cijenom, već i neobičnim softverom popraćenim odličnim hardverom. Gledajući dizajn, m2 note nije ništa posebno. Primjećujemo neke elemente preuzete s konkurentskih modela, poput malenih vijaka oko microUSB porta, koji su tipični za iPhoneove još od davnina. Cijeli dizajn djeluje veoma prigušeno, bez nekih wow-faktora ili nečega što bi nam zapelo za oko. Stražnja stranica je od veoma mekane matirane plastike na koju smo navikli od skupljih modela. Obavija se gotovo do ekrana, pa je m2 note ustvari izrađen od dva velika dijela, dio s svim hardverskim komponentama uključujući ekran, plus stražnji pokrov koji je neodvojiv. Time su nestala većina proreza koji su tipični za neke druge modele, na mjestima gdje se susreću dijelovi kućišta. Time m2 note djeluje zavidno čvrsto, no pomalo prelagano za svoju nešto veću veličinu. Iskorištenost prostora je u najboljem slučaju prosječna, s velikim površinama ispod i iznad ekrana.

Često kada testiramo modele iz nižeg spektra ponude, susrećemo Android OS koji je u najboljem slučaju kozmetički prepravljen, a zaostaje pokoju verziju za aktualnom. Android OS na m2 note je toliko drastično različit, da nismo mogli vjerovati da se radi o operativnom sustavu baziranom na Androidu. Otvaranjem postavki i informacija o uređaju, saznajemo da se radi o Androidu 5.1 Lolipop. Dizajnerski gledano, FlymeOS odbija sve Material Design smjernice koje su postavljene lansiranjem Androida Lolipop, a Android dizajnom približava više Appleovom iOS-u. Najdrastičnija promjena je višenamjenska home tipka, pozicionirana ispod ekrana.

Meizu M2 note 6

STRAŽNJA STRANICA je jednostavnog dizajna, ali čvrste izrade

 

Home tipka razlikuje razne načine pritiska. Kratki pritisak na tipku vraća nas home, dok kraći dodir, kao da se radi o čitanju otiska prsta, vraća nas jedan korak unazad. Duljim pak pritiskom tipke, ekran se zaključava. Očekivali bi smo da se sa lijeve i desne strane home tipke nalaze Androidu tipične back i recent apps tipke, no to nije slučaj. Malo smo bili zagonetnuti kako otvoriti recents apps.

No, slučajno smo tokom igranja potegnuli prstom s ruba ekrana oko home tipke prema sredini ekrana i otvorili recents apps switcher, dizajnom sličan multitasking meniju s iOS 5. Kada bolje razmislimo, ovakav potez je ustvari genijalan, jer smanjuje cijenu proizvodnje uređaja, ukidajući dvije nepotrebne kapacitivne tipke i raspoređujući njihove zadatke na ekran i home tipku. Cijelo navigiranje meizu m2 noteom nam je u startu bilo iznimno nekonvencionalno i zahtjevalo mnogo navikavanja, no nakon par dana korištenja, pomalo priželjkujemo da i drugi proizvođači primjene slične dizajnerske smjernice.

Što se tiče hardvera na m2 note, on je više-manje prosječan. Nalazimo pristojan MediaTek SoC koji daje dobre performanse, no nikako ne pripada jačem dijelu procesorske ponude. 2GB RAM memorije postaje norma za 2015. godinu, no 16 GB interne pohrane nam se još uvijek čini tijesnim za Android OS. Srećom, memorijski kapacitet je proširiv microSD karticom do 128 GB, no ona zauzima mjesto druge SIM kartice. Korisniku tako stoji na izbor što mu je bitnije, dvije SIM kartice ili jedna SIM i jedna memorijska kartica.

U ovoj cijenovnoj kategoriji nikako nismo očekivali Full HD ekran, a pogotvo ne ekran ovakve kvalitete. Iako primjećujemo pomalo light-bleeda s rubova ekrana na višim stupnjevima osvjetljenja, na osvjetljenju tipičnom za interijer, boje i kontrast su odlični. Ono što je pak iznad prosječno i veoma neočekivano su kamera i baterija. 13 megapikselna kamera može konkurirati i drugim kamerama sličnih rezolucija koje se ugrađuju u modele renomiranijih proizvođača. Iako joj ponekad malo nedostaje fokusa, boje i kontrast su odlični, s veoma malo digitalnog šuma.

Baterijski kapacitet od 3100 mAh uparen s štedljivijim procesorom nudi odličnu autonomiju, pa je tokom našeg intenzivnijeg testiranja, m2 note nakon punog dana korištenja imao oko 50% preostalog kapaciteta. Vjerujemo da bi autonomija mogla potrajati i do 2 dana, kada bi smo malo manje bili ovisni o našem mobilnom telefonu.

Više informacija

  • Model: Meizu m2 Note
  • Ukupna ocjena: 4,3
  • Performanse: 4
  • Isplativost: 5
  • Ergonomija: 4
  • Proizvođač: Meizu
  • Operativni sustav: FlymeOS/Android 5.1
  • Procesor: Mediatek MT6753, Octa-core 1.3 GHz Cortex-A53
  • Memorija: 2 GB RAM / 16 GB pohrane + do 128 GB MicroSD
  • Ekran: 5.5“, 1920x1080 px, kapacitivni, IGZO
  • Fotoaparat: 13 megapiksela, dual-LED, HDR, prednja kamera: 5 megapiksela
  • Komunikacija: LTE, Wi-Fi a/b/g/n, Bluetooth 4.0
  • Baterija: 3100 mAh
  • Dimenzije i masa: 150.9 x 75.2 x 8.7 mm/ 149 g
  • Ostalo: Dual SIM
  • Plus: Cijena, izrada, baterija
  • Minus: FlymeOS zahtjeva privikavanje
  • Ustupitelj i cijena: Mobis, 01 6188 511, www.mobis.hr, cijena: 1.799,00 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Meizu m2 Note

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Meizu m2 Note - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.