Acer Aspire 5 A514-52G

Acer Aspire 5 A514-52G

Putni casual gamer

Simpatičan i cjenovno pristupačan mainstream ultraprijenosnik koji unutar nadasve kompaktnog kućišta krije solidne performanse i pristojan IPS ekran. Za gaming avanture nije osobito pogodan, ali će vam omogućiti pokretanja svih modernijih naslova na 720p rezoluciji.

Lijepo je vidjeti kako se moderne odrednice dizajna danas itekako prisutne i kod uređaja iz srednje tržišne kategorije. Pritom prije svega mislimo na thin and light koncept, koji podrazumijeva kompaktne, tanke i lagane prijenosnike respektabilnih mogućnosti i performansi.

Acerova mainstream serija prijenosnika Aspire 5 svakako je jedna od najpoznatijih serija ovog tajvanskog proizvođača. Acer unutar ove serije nudi zaista brdo različitih modela uz širok raspon dostupnih cijena.

Acer Aspire 5 A514 3

 

Kompaktnih 14 inča

U ovom slučaju mi smo testirali 14-inčni thin and light prijenosnik iz serije Aspire 5. Kompaktne dimenzije i oku ugodan dizajn svakako su prvo što smo zamijetili. 14-inčni prijenosnici upakirani u moderna, kompaktna i tanka kućišta zaista postaju sve primamljiviji.

Ovakav koncept jamči odličnu prenosivost, uz nešto veći ekran od primjerice 13-inčnih varijanti na kakve smo ranije bili navikli.

Pod rukom ovaj 14-inčni Aspire djeluje vrlo solidno. Kvaliteta izrade je svakako na vrlo respektabilnoj razini za prijenosnik srednje klase. Acer tu nekako uvijek vrlo dobro balansira kako bi ponudio dobar omjer cijene, modernog dizajna i kvalitete izrade.

Acer Aspire 5 A514 4

 

Poklopac ekrana dodatno je ojačan metalnim pokrovom, a ukupno gledano rekli bismo da je dizajn jako dobro pogođen.

Daleko manje nam se svidjela izvedba tipkovnice i touchpada. Istina, laptop je stvarno tanak (18 mm debljine). To podrazumijeva odgovarajući dizajn tipkovnice.

Međutim nama su tipke jednostavno preplitke i jako nezgodne za korištenje. Kliktavi touchpad iz jednog komada ne djeluje osobito uvjerljivo i nije posebno ugodan za korištenje.

Acer Aspire 5 A514 5

 

Nešto bolje sreće bili smo s ugrađenim ekranom. Acer ovdje koristiti IPS ekran koji nije osobito spektakularan, ali nudi solidnu kvalitetu prikaza uz poprilično širok vidljivi kut. Brzina odziva bi međutim mogla biti nešto bolja.

Pozitivnom ocjenom bismo ocijenili i razinu opremljenosti kod ovog laptopa. S obzirom na opremljenost, ovaj se 14-inčni Aspire 5 ne razlikuje pretjerano od većih 15-inčnih modela iz iste serije.

Dostupan vam je jedan moderan USB-C priključak, kao i još tri uobičajena USB 3.1 priključka, te HDMI, WiFIac i Bluetooth.

 

Za casual igrače

Hardverski gledano, ovaj simpatičan mainstream ultraprijenosnik dolazi s Intelovim Core i5 procesorom novije 8. generacije kojem je pridruženo 8 GB radne memorije. Posebnost ovog modela svakako je i grafički podsustav koji se sastoji od dva grafička procesora.

U sam procesor je integriran Intelov grafički čip, a na raspolaganju vam je i zasebna Nvidijina kartica MX250 s 2 GB GDDR5 videomemorije. Ova kartica bi vam, barem na papiru, trebala omogućiti pokretanje svih novijih igara na nižim rezolucijama.

Općenite performanse ovog laptopa su više nego dobre. Procesor je dovoljno brz, a ugrađeni SSD omogućava brz rad. Kada govorimo o brzini u igrama tu je pak malo drugačija priča.

Acer Aspire 5 A514 6

 

Realno govoreći ovaj je laptop pogodan isključivo za causal gaming negdje na putu. Istina, ugrađena Nvidijina MX250 kartica omogućava vam da pokrenete novije igre.

Međutim na ugodno igranje možete zaboraviti. Nešto manje zahtjevne igre poput CS GO-a i Dota 2 možete čak i igrati i na FULL HD rezoluciji bez problema. U Fortniteu smo zabilježili solidnih 60 fps-a na 720p uz medium detalje.

Acer Aspire 5 A514 7

 

 

PUBG ni na low postavkama detalja i uz 720p rezoluciju nije osobito igriv. Uglavnom thin and light dizajn diktira ograničenu potrošnju energije. Hlađenje također nije predviđeno za zahtjevne gamerske avanture. Vidljivi su bili padovi performansi s obzirom na thermal throttling uslijed visokih temperatura nakon određenog vremena.

Za causal ili nešto starije igre u trenucima opuštanja svakako će vam ovaj Aspire dobro poslužiti, no ograničenja po pitanju dizajna i performansi ugrađenog hlađenje dosta ga limitiraju prilikom igranja bilo kakve moderne 3D igre.


Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Acer Aspire 5 A514-52G

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Acer Aspire 5 A514-52G - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.