AMD Athlon 220GE i 240GE

AMD Athlon 220GE i 240GE

Novi entry-level procesori s Vega grafikom

AMD je osvježio seriju procesora Athlon trima novim čipovima, a mi smo na test dobili dva jača - 220 GE i 240 GE, dok se na tržištu još može naći 200 GE. Kakve performanse možemo očekivati i mogu li se očekivati nadogradnje na sustav?

AMD je novom serijom procesora Ryzen osvježio svoju mid-range i high-end ponudu uz vrlo pozitivne reakcijame, a sad je došlo vrijeme i za entry-level procesore, točnije za stari brend Athlon koji sada dobiva moderne jezgre Zen i grafički procesor Vega uz vrlo atraktivnu cijenu za one koji samo žele jednostavno kućno računalo, a smatramo i da bi uredska računala mogla dobiti osvježenje ovakvim procesorom.

Pogledajmo što nam ova dva procesora donose u novom Zen-paketu.

Oba su procesora dvojezgrena s multithreadingom i grafičkim čipom Vega 3. Procesori Athlon jedni su od rijetkih sa zaključanim performansama, a AMD ne dopušta overclockanje. Jedina razlika ovih procesora jesu performanse na temelju maksimalne brzine jezgri, koje i nisu tako različite.

220 GE ima performanse jezgri od 3,4 GHz, dok je grafički čip zaključan na 1 GHz. 240 GE zato ima 3,5 GH, a Vega 3 na ovom procesoru također kuca brzinom od 1 GHz. Tako dolazimo do zaključka da je 100 MHz na jezgrama procesora jedina razlika među njima, pa bi se lako mogli reći da se isplati uzeti model 220 GE zbog povoljnije cijene.

Vega 3 ima 192 shader procesora i koristi RAM sustava za svoje potrebe. Oba procesora imaju 35W TDP, što znači da nema nikakvih problema s njihovim hlađenjem, kao ni bukom.

Služe se matičnim pločama AM4 gdje postoji mali problem, a to je da i najjeftinije ploče u većini slučaja koštaju više od samog procesora. Koristi se i DDR4 RAM-om, koji nasreću postaje sve jeftiniji. Zato uvijek nudi opciju kasnije nadogradnje procesora na postojeću ploču, a u teoriji sa svojih 8 PCIe linija može podržati i jeftinije dodatne grafičke kartice za poboljšanje gaming performansi. USB 3.1 je također podržan, kao i najnoviji standard NVMe SSD diskova.

Zanimljiva prednost AMD-ovih čipova Athlon nad Intelovom ponudom je, naravno, grafički sustav Vega koji blista u igrama, no premda AMD službeno ne podržava overclockanje, proizvođači matičnih ploča brzo su počeli izbacivati BIOS update kojim ga omogućuju, a AMD za sada taj proces nije zaustavio.

Naime, instalacijom novih BIOS-a moguće je svaki novi Athlonov procesor overclockati, barem sa strane CPU-a, koja inače i kaska za Intelovom ponudom. Procesore smo uspjeli podignuti na 3,9 GHz, no tada rastu i temperature, pa ćete zapravo moći i čuti ventilator.

Na takvo rješenje se s druge strane ne isplati bacati novac na aftermarket hladnjak. Kad je overclockan, daje uistinu impresivne rezultate u grafički jednostavnim MOBA igrama, a moguće je igrati i zahtjevnije naslove na minimalnim postavkama pri rezoluciji 720p, što nikako ne možemo smatrati zadovoljavajućim gaming iskustvom.

Tako da, ako planirate računalo koristiti primarno za rad, surfanje internetom i gledanje videa uz lagani gaming, ovo je idealno rješenje za vas, no malo zahtjevnije igre ipak će trebati bolje performanse.

S obzirom na to da je lako overclockati procesore, ako smatrate da to možete učiniti i spremni ste se odreći garancije, lako je preporučiti i najjeftiniji od triju procesora, no u suprotnom ipak barem uzmite verziju 220, koja će imati malo dulji životni vijek.

Cijeli je proizvod također dizajniran s idejom da se za njega ne kupuje eksterna grafička kartica. Stoga, ako vam je to nakana, bolje uzmite neki drugi CPU jer je ovo idealno rješenje samo za sebe, a s lakoćom pobjeđuje Intelovu ponudu u gamingu.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za AMD Athlon 220GE i 240GE

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

AMD Athlon 220GE i 240GE - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.