Noctua NH-D15 i Noctua NH-U14S

Noctua NH-D15 i Noctua NH-U14S

Najbolje od najboljeg

Noctuini hladnjaci poznati su po tome da lako mogu ići uz korak čak i vodenom hlađenju zbog svojih iznimnih performansi, ali i veličine

Dva hladnjaka koja su nam se našla u VidiLabu predstavljaju najbolje što Noctua može ponuditi za hlađenje zahtjevnih procesora uz minimalnu buku.

D model predstavlja dizajn s dva tornja, dok U model ima jedan. Kratica S u imenu označava da je hladnjak dizajniran kako ne bi smetao RAM keksima na matičnoj ploči.

 

Noctua hladnjaci 3

 

Performanse kao kod vodenih

Noctuini hladnjaci imaju dva jedinstvena obilježja. Prvo, smatraju se jednim od najboljih na tržištu, gdje lagano mogu dostići performanse AiO vodenih hladnjaka te osigurati stabilan rad svakog procesora.

Naravno, uz vodene hladnjake mana im je dimenzija te sama težina hladnjaka, koja će nekima biti upitna s obzirom na napore koji se prenose na matičnu ploču. Druga stvar o kojoj je vrlo popularno diskutirati na internetu je paleta boja za koju se Noctua odlučila.

Kombinacija tamno i svijetlo smeđe boje neće nikome biti nevjerojatno atraktivna, no svi se slažu kako brendu daje jedinstven prepoznatljiv izgled. Oba hladnjaka na testu koriste 140 mm ventilatore koji mogu lagano potegnuti veliku količinu zraka, a pritom ostati relativno tihi.

Oba hladnjaka koja testiramo namijenjena su naravno procesorima koje planiramo i overclockati, dok za klasičnu ponudu savjetujemo ipak nešto jednostavnije te samo ako vam je ventilator na procesoru koji ste dobili previše glasan.

No, pogledajmo točno što se ovdje dobije. Visina oba hladnjaka s ventilatorom koji dobijete iznosi 165 mm te je bitno znati taj podatak pri kupnji kućišta kako bi sve stalo na mjesto.

Širina im je također jednaka pri 150 mm te vjerujemo da na modernim sustavima nećete naletjeti na nikakve probleme s tim dimenzijama. Glavni izazov je dužina hladnjaka i tu se ova dva najviše razilaze.

Prvo, NH-U14S je dizajniran kako ni u kojem slučaju ne bi smetao RAM pločicama te se lako implementira u svako kućište, zahvaljujući užem profilu.

U slučaju da ipak smeta RAMu, ili drugoj komponenti, ventilator se može smjestiti i s druge strane da vuče zrak umjesto da ga gura. Alternativno, dodavanjem drugog ventilatora možete malo poboljšati performanse.

Ovaj je model naš Ryzen 7 2700X overclockan na 4,2 GHz držao pod kontrolom te, iako je ventilator morao raditi, nikada nije postao naporan u smislu zvuka koji proizvodi. Govorimo o oko 180W koje je bilježio HWMonitor te temperaturama koje su se na stress testu dizale do oko 80 °C. Sobna temperatura u oba testa bila je 22°C.

 

Noctua hladnjaci 4

 

Kompatibilno s višim RAM-om

NH-D15 s druge strane primarni zadatak stavlja na hlađenje procesora. Za razliku od D14 modela, u novoj varijanti skratili su donju trećinu aluminijskog radijatora kako bi se povećala kompatibilnost s RAM pločicama, a možemo reći da su na našem buildu pločice savršeno stale u taj urez, premda se radi o višim RGB keksima, dok je ventilator stao iza njih.

Naravno, u našem slučaju radilo se o ITX ploči, pa provjerite dimenzije za vlastiti build. Ventilatori se mogu i odmaknuti od dna, no bitno je znati dubinu kućišta kako bi sve stalo.

Alternativno, mehanizam držanja ventilatora podržava 120 mm dimenzije, pa se i takav ventilator može staviti s prednje ili stražnje strane, kako je to bilo u našem slučaju.

Kada pričamo o performansama, hladnjake smo isprobavali na overclockanom Ryzen 2700X procesoru koji je pri automatskom overclockanju postigao 4.200 MHz pri 1,45V, što je svakako previsoka voltaža, no zato je vukao oko 220W na stress testu, što je ovaj procesor diglo na 84°C sa svim jezgrama na 100 %.

Malo naše intervencije u BIOS-u i voltaža od 1,365V spustilo je temperature na oko 72 °C, a računalo se i dalje nije rušilo. Kako se radi o stress testu, odlučili smo probati vidjeti koliko daleko procesor može ići te s 1,435 V doseže 4,350 MHz, što je impresivno za ovaj procesor. Naravno, temperature se vraćaju među srednje osamdesete.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Noctua NH-D15 i Noctua NH-U14S

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Noctua NH-D15 i Noctua NH-U14S - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.