Stiže DVB-T2/HEVC signal

Stiže DVB-T2/HEVC signal

HD slika na digitalnim zemaljskim TV programima

Prelazak s dosadašnjeg DVB-T na novi DVB-T2 sustav odašiljanja televizijskih programa kreće 27. listopada, a korisnicima donosi sliku u HD rezoluciji i mogućnost uvođenja interaktivnih usluga

Prelazak na novi sustav odašiljanja zemaljskih televizijskih programa bio je planiran u svibnju, no sve su aktivnosti odgođene zbog mjera vezanih uz pandemiju koronavirusa. Ipak, prelazak s dosadašnjeg DVB-T na novi DVB-T2 sustav kreće 27. listopada i trajat će do 12. studenog, a odvijat će se po digitalnim regijama. DVB-T2 sustav kodira video signal u H265/HEVC koji svojom boljom kompresijom i mogućnostima omogućuje emitiranje televizijskog signala u visokoj Full HD rezoluciji na 50 FPS-a. Novim je signalom sada pokriveno više od 97% hrvatskog stanovništva, a nakon završetka prelaska taj će postotak biti 99%.

DVB datumi prelaska
DVB-T2 tehnologija konačno donosi jači signal, bolju pokrivenost i HD kvalitetu slike na cijelom području Republike Hrvatske. Također će se izjednačiti kvaliteta pokrivanja 3. i 4. HRT-ovog programa, kao i programa RTL2 te Doma TV s pokrivanjem kao što imaju kanali HRT1, HRT2, RTL i Nova TV, jer će svi ti programi biti u jednom multipleksu. Prelaskom na novi signal bit će moguće uvođenje interaktivnih usluga poput HbbTV-a.

Što trebate imati za novi sustav odašiljanja?

Mnoge korisnike ponajviše u cijeloj ovoj priči zanima hoće li morati mijenjati televizore, postojeće digitalne prijamnike ili antene kako bi mogli pratiti novi TV signal u HD kvaliteti. Prije svega valja napomenuti kako DVB-T2 i H.265/HEVC nisu iste stvari i ne treba ih poistovjećivati. DVB-T2 je nadogradnja postojećeg europskog standarda za zemaljsku digitalnu televiziju i prije svega se odnosi na prijenos digitalnog signala. S duge strane H.265 odnosno HEVC je tehnologija koja se koristi za kodiranje dostupnog video signala.
Moguće je da neki stariji modeli televizora ili digitalnih prijamnika podržavaju DVB-T2, ali ne i HEVC. Dakle, za prijam televizijskih programa potrebno je imati televizor ili digitalni samostojeći prijamnik s DVB-T2 biračem kanala i HEVC/H.265 video dekoderom. Na stranici gledajbezbrige.oiv.hr možete provjeriti da li je vaš televizor ili prijamnik spreman za prijelaz.

DVB T2 Hrvatska SVE manja
Postoji niz modela koji su od strane Odašiljača i veza d.o.o. certificirani za novi sustav, no i na stranicama proizvođača bi trebali imati informaciju o podršci za ovaj sustav.
Provjeru možete već isprobati i ponovnim pretraživanjem kanala na prijamniku. Ako se nakon pretraživanja pojave HD kanali, ne trebate ništa više učiniti. U slučaju da imate ton, ali ne i sliku, to znači da vaš TV/prijamnik nema podršku za HEVC. Za korisnike kabelske ili IPTV usluge, potrebne radnje odradit će vaš isporučitelj usluge. Generalno, ako posjedujete dvije do tri godine star televizor vrlo je velika vjerojatnost da vaš televizor dolazi s DVB-T2 prijamnikom i podrškom za H.265/HEVC video kodiranje.

Kako pratiti novi signal?

Posve je sigurno kako postojeće antene za prijam televizijskog programa nećete trebati mijenjati niti podešavati, jer će se signali odašiljati s postojećih objekata s kojih se odašilju i DVB-T signali. Bilo da je riječ o kućnoj ili vanjskoj anteni (popularna „riblja kost“) prijam signala bi se trebao odvijati posve normalno. Ipak, za prijam signala preporučujemo korištenje vanjskih prijamnih antena.
Želite li pratiti zemaljski digitalni televizijski program, a posjedujete stariji televizor ili digitalni prijamnik bez podrške za DVB-T2 tehnologiju i H.265/HEVC video kodiranje preostaju vam dvije mogućnosti:

- Kupovina novog televizora s podrškom za DVB-T2 i HEVC

- Kupovina novog digitalnog prijamnika s podrškom za DVB-T2 i HEVC i spajanje na postojeći televizor.

Preporučujemo kupovinu certificiranih prijamnika, a čiji popis možete pronaći na web stranici gledajbezbrige.oiv.hr
Na spomenutoj gledajbezbrige.oiv.hr web stranici također možete provjeriti postoji li na vašoj lokaciji dostupan DVB-T2 signal, kao i službeni raspored prelaska na novi standard.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Stiže DVB-T2/HEVC signal - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.