Top 5 stvari koje morate znati o prelasku na DVB-T2 signal - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Top 5 stvari koje morate znati o prelasku na DVB-T2 signal

Top 5 stvari koje morate znati o prelasku na DVB-T2 signal

Hrvatska se već dulje vrijeme priprema za dogovoreni prelazak na odašiljanje digitalnih zemaljskih programa po novom standardu DVB-T2. Taj se prelazak s DVB-T na DVB-T2 trebao dogoditi na proljeće, ali je proces zaustvaljen zbog izbijanja epidemije korona virusa.

Gledatelji televizijskih programa s DVB-T2 odašiljanjem signala dobivaju bolju kvalitetu slike, televizijske kuće mogućnost poboljšanja dosadašnje standardne rezolucije programa, a za neke programe poput HTV 3 i 4, RTL 2 i Doma TV bolju pokrivenost u svim područjima zemlje.

Što ovaj prelazak znači za gledatelje proći ćemo kroz listu pet najvažnijih stvari koje trebate znati o DVB-T2 odašiljanju televizijskog signala i HEVC kodiranju istog.

1.       Tehnologija novog signala

Televizijski zemaljski signal odašiljat će se putem standarda DVB-T2 koji je nadogradnja postojećeg europskog standarda za zemaljsku digitalnu televiziju. Druga komponenta koja će se koristiti za emitiranje je H.265, odnosno HEVC, odnosno tehnologija za kodiranje i dekodiranje televizijskog signala.

2.       Kvaliteta slike i mogućnosti

Nakon prelaska na DVB-T2 odašiljanje signala s HEVC kodiranjem, korisnici će dobiti bolju pokrivenost svih dostupnih zemaljskih programa signalom kao i veću kvalitetu. Zbog većih mogućnosti kompresije, televizijski signal sada će moći prikazati visoku Full HD rezoluciju 1920x1080 piksela na 50 FPS-a.

Osim poboljšanja u rezoluciji, poboljšala se i pokrivenost. Inače je u ovom trenutku DVB-T2 signalom pokriveno 99% Hrvatske. S prelaskom na DVB-T2 poboljšat će se kvaliteta pokrivenosti programa RTL2, Doma TV, HTV 3 i HTV 4 koji će zajedno s HRT1, HRT2 , RTL i Nova TV biti u istom multipleksu.

Treća bitna komponenta je mogućnost korištenja interaktivne HbbTV koja će gledateljima omogućiti interakciju i novi način gledanja televizije, ako to programi naravno implementiraju. Moguće je primjerice imati glasanje u emisijama, postaviti gledanje TV sadržaja s vremenskim odmakom ili na zahtjev. Moguće je uklopiti društvene mreže. Oglasi se mogu prikazivati neovisno o programskim TV oglasima, a korisnik može njima upravljati. To su samo neke od mogućnosti.

najava broja televizori

3.       Kada kreće prelazak?

Plan OiV (Odašiljaća i veza) kaže kako je Hrvatska podijeljenja u devet digitalnih regija. Prvi će prelazak na DVB-T2 početi u Slavonskim županijama 27.10 u ponoć, dok će zadnji s prelaskom početi 12.11. 2020. godine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

4.       Što trebate imati?

Za prijem DVB-T2 signala potrebno je imati standardnu antenu koja se i dosada koristila za pirjem signala. Treba vam i televizor koji ima odgovarajući prijemnik. Ukoliko ste u nekoliko zadnjih godina kupovali televizor trebali bi ga imati. Osim DVB-T2 prijema, televizor treba imati i HEVC kodek i bez obje te komponente nećete moći gledati novi digitalni zemaljski program. Na stranici gledajbezbrige.oiv.hr možete provjeriti ima li vaš televizor sve potrebno. Ukoliko nema, opcije su kupovina malog digitalnog prijemnika ili novog televizora. Ako planirate promijeniti televizor, proučite naš veliki usporedni test 55 inčnih OLED, LED i QLED televizora ili rubriku Palac gore za kupnju i proučite naše preporuke.

Synergy T 202 DVB T2 prijemnik

5.       Tko ne treba brinuti oko prelaska?

Ukoliko koristite usluge IPTV, kablovske ili satelitske televizije ili ne gledate televizijski program, ne morate se brinuti oko prelaska na DVB-T2 odašiljanje signala. Provideri plaćenih televizijskih paketa riješit će tehnologiju prelaska i kao i do sada ponuditi vam televizijske programe preko svojih uređaja.

Cijeli prelazak na novo odašiljanje digitalnih televizijskih TV programa vodi OiV, a ovdje možete pročitati što oni kažu o samom prelasku.Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.