AMD počinje implementirati 3D stacking na procesore, počinje sa cache memorijom

AMD počinje implementirati 3D stacking na procesore, počinje sa cache memorijom

AMD je agresivno počeo razdvajati specifične procesorske komponente kroz zadnjih nekoliko godina što se pokazalo kao dobar potez, a sada su spremni za novi skok u performansama.

Izgleda kako se pojavio novi problem nakon ekstremnog skoka u performansama zadnjih nekoliko generacija procesora. Tajna je u hranjenju procesora sa dovoljno podataka kako bi sve teklo bez čekanja. Taj zadatak obavlja cache memorija koja se u više razina nalazi direktno na samom silikonu procesora, a radi na principu pogađanja onoga što će procesoru trebati slijedeće. Uspješan pogodak osigurava vrlo brz rad, dok promašaj zahtjeva vađenje podatka sa spore DDR memorije i naravno prazan hod kod procesora.

 

AMD 3D čipovi

Osiguravanje većeg broja pogođenih podataka može se riješiti povećavanjem količine cache memorije, no ona sa svega 16 MiB zauzima prostora na čipu procesora koliko i 8 ZEN 3 jezgri. AMD tako planira stackati cache memoriju na ostale čipove implementacijom 3D V-Cache tehnologije. Time se otvara prostor za puno više cache memorije sa minimalnim udarcem na energiju i veličinu procesora, a potencijalno objašnjava i fizički deblji heatspreader na nadolazećim AM5 arhitekturama.

AMD je najavio stackanje i drugih komponenti jedne na drugu, što uključuje i same čiplete sa jezgrama, no sve će ovisiti i o snazi samih procesora, njihovoj potrošnji energije (zagrijavanju) kao i samoj ciljanoj cijeni koju procesori trebaju zadovoljiti.

Ove tehnologije razvijene su zajedno sa TSMC-om kod kojih se čipovi i tiskaju. Tehnologija radi zahvaljujući Micro Bump 3D implementaciji koja vertikalno povezuje čipove bakrenim vodovima.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

AMD počinje implementirati 3D stacking na procesore, počinje sa cache memorijom - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.