NVIDIA predstavila prvi ARM procesor za servere i nove profesionalne kartice

NVIDIA predstavila prvi ARM procesor za servere i nove profesionalne kartice

ARM procesori za servere i RTX kartice za radne stanice

NVIDIA je predstavila novi Grace procesor baziran na ARM arhitekturi, nazvan prema Grace Hopper, poznatoj računalnoj znanstvenici. Novi procesor za podatkovne centre namijenjen je ogromnim radnim opterećenjima poput AI superračunala i procesiranju prirodnog jezika.

Procesor pokreću ARM Neoverse jezgre koje su čvrsto integrirane s najnovijom GPU tehnologijom.
NVIDIA tvrdi da će sustavi s Grace procesorom moći deset puta brže učiti NLP modele u odnosu na x86 DGXTM sustave. Jake najave od strane NVIDIE nisu prošle nezapaženo, pa su i Švicarski nacionalni superračunalni centar CSCS i Los Alamos National Laboratory planiraju uzeti sustave na temelju Grace procesorima.
Grace se oslanja na NVIDIA NVLink tehnologiju koja će omogućiti brzine 900 GB/s između procesora i grafike što je prema NVIDII oko 30 puta brže od vodećih servisa današnjice. Sustav će koristiti LPDDR5x memoriju i bit će deset puta energetski učinkovitiji i imati dvostruko veću propusnost u odnosu na DDR4.
Osim predstavljanja Grace, NVIDIA je najavila i partnerstvo s Amazon Web Services platformom u kojemu bi svoj grafički čip pridružila ARM Graviton2 procesoru.
Tu ne završava NVIDIA priča s ARM procesorima. Kompanija je najavila da s MediaTekom razvija laptop koji bi kombinirao ARM arhitekturu i RTX grafiku.

Nvidia RTX A5000 28192 i 61444 CUDA jezgri, te 24 GB GDDR6 memorije. Najjača trenutačna gaming grafika RTX 3090 i dalje ima veće brzine, ali su profesionalne kartice napravljene za dulje vršno opterećenje. Za prijenosne radne stanice NVIDIA je predstavila A2000 i A5000 serije koje imaju Max-Q dizajn.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

NVIDIA predstavila prvi ARM procesor za servere i nove profesionalne kartice - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.