Najboljih 5 dronova za pogled iz druge perspektive - 4.0 out of 5 based on 2 votes
Najboljih 5 dronova za pogled iz druge perspektive

Najboljih 5 dronova za pogled iz druge perspektive

Dronove sa odličnim kamerama i dovoljno sigurnosti za svakodnevno letenje okupili smo u listu za 2020. Godinu kako biste i vi mogli pogledati svijet iz druge perspektive.

Dok je tržište puno dronova vrlo niskih cijena, postoji razlog zašto početni solidni dronovi kođštaju podosta više. Dronovi koje mi navodimo imaju dovoljno napredan softver i hardver da se sami mogu vratiti na polaznu točku te ih je moguće srušiti samo ako ne pazite na svoju okolinu, a sami drže fiksnu poziciju u zraku.

Prije kupnje drona izričito savjetujemo da se upoznate sa pravilima letenja u Hrvatskoj koja su po našem mišljenju vrlo jasno napisana.

S obzirom na naše trenutne zakone, težina drona igra vrlo malenu ulogu, kada pričamo o komercijalnim dronovima za zabavu koji su mahom ispod jedog kilograma. Posebna pravila kreću za dronove iznad dva i pol kilograma, no svoj dron ćete morati u svakom slučaju prijaviti vrlo brzom online prijavom našoj kontroli leta.

Praćenjem uputa, dobiti ćete login informacije za AMC aplikaciju putem koje možete u roku 5 minuta lagano rezervirati zračni prostor, kao i vidjeti ima li drugih letača u blizini. Naravno, aplikacija vam neće dopustiti rezervaciju prostora u zakonom zabranjenim zonama letenja, točnije u blizini zračnih luka. Istovremeno će vam automatski javiti koliko visoko smijete letjeti.

Pravila su da je maksimalna visina 50 ili 120 metara u zrak, ovisno o zračnom prostoru, te radijus od kontrolera od 500 metara, dok još imate vizualni kontakt sa dronom. Dopušteno je i noćno letenje dok god dron ima osvjetljenje, a po nama je zahvaljujući rasvjeti dronom još lakše kontrolirati, no naravno morate biti sigurni da polje nema višeg drveća kako dron u mraku ne bi zapeo.

 

DJI Mavic Mini Fly More Combo

DJI je bio na naslovnici svih novost kada je lansirao Mavic Mini model drona. Ono što je bilo nevjerojatno mnogima svakako je činjenica da dron sa toliko mogućnosti može težiti svega 249 grama pri polijetanju.

 

mavic mini

 

Naravno, prvo na što nam je pala pamet bila je smanjena baterija, no ispada kako ovaj dron bez problema može izdržati do pola sata u zraku. Letovi kupaca naravno biti će kraći u interesu zdravlja baterije koje će se brzo narušiti ako ćete ju tjerati ispod 15 – 20%. Dron je lagan za korištenje te se brzo možete naučiti njime upravljati i snimati vrlo atraktivne videe.

Kamera može snimati u 2,7K rezoluciji, što je malo više od QHD rezolucije i smatramo da će rezultirati dovoljno dobrim videom za 95% korisnika koji ga žele kupiti. Za fotografiranje, imate rezoluciju od 4000 x 3000 piksela. Naravno, kamera je na gimbalu koji ju stabilizira na tri osi i osigurava da video bude savršeno miran bez obzira kako vozili svoj dron i u kakvim vremenskim uvjetima.

Imajte na umu da dok po Internetu kruže testovi gdje dron leti kilometrima, većinom radi na američkom FCC standardu. Europski CE standard limitira snagu odašiljača tako da ćete početi zamjećivati gubitak signala već oko 500 metara što je naravno i zakonski maksimalna udaljenost.

A vremenski uvjeti glavna su mana ovog drona. Vrlo je lagan te se ne može oduprijeti vjetru kao neki malo veći modeli na listi. Također koristi standardne 18650 baterije koje mu daju nevjerojatno dugo vremena u zraku, no zato imaju limitiranu snagu.

Bitno je kada s njime letite da računate na smjer vjetra kako se dron ne bi morao boriti sa vjetrom dok ima malo baterije i pokušava se vratiti vama, te je iznad vode. Uz to, za maksimalni užitak letenja, svakako savjetujemo kupnju Fly More Combo paketa jer dobivate vrlo korisne dodatke, kao i ekstra baterije koje ćete svakako iskoristiti.

Kod nas se ovakav set može naći za oko 3.700 kuna.


DJI Mavic Air 2

Ovaj dron zlatna je sredina za one koji su entuzijastični oko letenja i snimanja, no ipak nisu spremni za plaćanje Mavic 2 cijena. Air 2 verzija još je i kompaktnija te vjerujemo da će svakome stati u putnu prtljagu.

Sa svojih 570 g težine, ovaj dron i dalje spada u poprilično laganu kategoriju, no puno se lakše nosi sa vjetrom u odnosu na Mini verziju. U slučaju da zaboravite SD karticu, ima i 8 GB interne pohrane kako biste mogli barem nešto snimiti.

 

mavic air 2

 

Kada pričamo o kameri, naravno stabilizirana je gimbalom te koristi danas moderne CMOS senzore nalik modernim mobitelima. Senzor od ½" dijagonale ima 48 megapiksela te se koristi Bayer tehnologijom kako bi susjedne piksele povezao i dobio 12 megapikselnu sliku sa višom osjetljivosti na svjetlo te poboljšao kvalitetu slike sa manjom zrnatošću.

Kada imate puno danjeg svijetla, možete lagano iskoristiti punih 48 megapiksela. Tu su naravno i brojni specijalni modovi automatskog snimanja zahvaljujući DJI softveru. Može slikati i u RAW formatu.

Za snimanje imate do 4K @ 60 fps kvalitetu, sa bitrateom do 120 Mbps te će vam biti potrebne solidne MicroSD kartice sa barem V30 standardom. Dron koristi i DJI-jev OcuSync 2.0 koji mu omogućuje teoretsku kontrolu do 6 km po europskom CE standardu. Iako je kod nas zakon naravno 500 m udaljenosti od korisnika, možete biti sigurni da ćete u tom radijusu imati superiornu kvalitetu signala.

Vrijeme leta do 35 minuta znači da sigurno u zraku možete biti 25 minuta kako baterija ne bi doživjela “duboko pražnjenje” koje će joj značajno skratiti životni vijek, no o tome vas i DJI aplikacija vrlo glasno upozorava.

DJI uz sve to za povoljnu pretplatu nudi atraktivno povoljne zamjene drona u slučaju pada. Naravno, savjetujemo dodatne baterije s vremenom jer će vam svakako biti potrebne za uživanje i snimanje kada znate da imate vremena sve postaviti.

Kod nas se ovaj dron može naći za 6.800 kuna.


Xiaomi Fimi X8 SE

Dron kojega i osobno vozimo pokazao se kao odličan omjer dobivenog i uloženog. Sa svojih 790 grama i ogromnim propelerima, dok nema napredno DJI pozicioniranje, odlično se odupire vjetru te sa ogromnim propelerima može lagano letjeti i u vjetar.

 

fimi x8 se

Veliki propeleri daju mu i daleko tiši let od ostalih dronova na listi. Baterija mu traje do 33 minute, no naravno želite prizemljiti puno ranije kako bi baterija ostala u dobrom stanju dugo vremena. Dok se reklamira kao dron koji može biti kontroliran i do 5 kilometara u daljinu, to naravno to znači da će signal biti vrhunski u legalnom radijusu od 500 metara od kontrolera.

Softverski ima napredne modove letenja, no naravno ne mogu se mjeriti sa DJI rješenjima. Kada pričamo o kameri, koristi se 12 megapikselni senzor te možete snimati do 4K @ 24 fps video, ili FullHD @ 100 fps te 720p @ 200 fps-a. Maksimalan bitrate od 100 Mb/s osigurava visoku kvalitetu videa, no trebate solidne MicroSD kartice sa barem V30 standardom.

Nedavno je na tržište izbačena 2020. Verzija sa povećanom udaljenosti letenja do 8 km, dodatne dvije minute u zraku te HEVC enkodiranje videa za manju potrošnju kartica. Dodano je i HDR snimanje te noćno slikanje, među ostalim manjim updateima. Cijena novog modela ostaje ista pa svakako pogledajte što se nudi prije kupnje.

Ovaj model kod nas se može naći za oko 4.200 kuna. Kupite li ga putem online dućana poput Banggood.com, može biti vaš već za 3.250 kuna.


PowerVision PowerEgg X Explorer

Ovaj dron jedinstvenog dizajna krije brojne mogućnosti za snimanje, ali i let u nepovoljnim uvjetima. Dron se osim za snimanje u zraku, može koristiti i kao stabilizirana kamera jer umjesto propelera za njega možete pričvrstiti ručku za držanje i snimanje.

 

poweregg x

 

Kada leti, ima 862 grama tu zraku moće provesti do pola sata, no kao i kod ostalih, savjetujemo slijetanje na 20% kapaciteta baterije. Koristi se 2,4 GHz frekvencijom sa maksimalnim dometom do 4 km, iako je signal oslabljen za europski CE standard.

Koristi nešto manji senzor od primjerice Mavic Air 2 drona što će se osjetiti kod večernjih snimaka. No, ima 12 megapiksela te može snimati 4K @ 60 fps video sa maksimalnim bitrateom od 75 Mb/s. Savjetuju se MicroSD kartice od V30 standarda za najbolje rezultate. Tu su i opcije slow-motion snimanja.

Video stabilizira gimbal u tri osi, a dron možete nadograditi da se koristi i kao kamera na tronošcu, ili pak cijelog ga zaptiti od vode te tako postaje u potpunosti otporan na kišu te se i u takvim uvjetima njime može letjeti. Tu su i dodaci za noge koji mu omogućuju slijetanje i polijetanje iz vode. Ovo je definitivno svestran dron za snimanje po prihvatljivoj cijeni.

Kod nas model bez specijalnih dodataka možete kupiti po cijeni od 6.500 kuna.


Yuneec Matis G

Yuneec dronove već smo testirali prije, no dok su bili solidni i tihi letači, nedostatak gimbal stabilizacije značio je i gotovo neupotrebljivu video kvalitetu. Mantis G zato dolazi sa 3-osnom stabilizacijom kamere kako bi video kvaliteta bila vrhunski miran bez obzira na stanje drona.

 

matis g

 

Sa svojih 505 grama težine moći će se oduprijeti i umjerenom vjetru, a sa baterijom od 30 minuta imate dovoljno vremena za obavljanje željenih letačkih operacija. Za fotografiju, senzor ima 13 megapiksela, dok je video moguće snimati u 4K @ 30 fpsa.

Dron je sklopiv te zauzima malo mjesta u vašoj prtljazi. Domet od 2 – 3 kilometra na 2,4 GHz signalu znači solidan signal do 500 metara udaljenosti koliki je i zakonski radijus udaljenosti od korisnika. Dron naravno ima i pametne modove letenja poput unaprijed planiranog puta ili fokusiranja subjekta za vrijeme letenja.

Yuneec se također hvali kako Matis Q ne šalje niakakve telemetrijske podatke na servere. Istovremeno, softverski ima zabilježene zone zabrane leta kako bi onemogućio slučajno polijetanje pored aerodroma.

Ovaj dron kod nas se može naći za 5.375 kuna

(Stranica 1 od 5)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 5)
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Najboljih 5 dronova za pogled iz druge perspektive - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.