Već se najavljuje 10-jezgreni Intel mainstream procesor

Već se najavljuje 10-jezgreni Intel mainstream procesor

U zadnje vrijeme, točnije od kada se AMD vratio u procesorsku igru, Intel ne prestaje sa konstantnim poboljšanjima svojih procesora.

Kako se ne bismo stalno ponavljali oko Intelovih tvrdnji da je nezamislivo staviti više od četiri jezgre u mainstream procesore sve dok AMD nije ponovno došao na scenu, krenimo sa najnovijim vijestima o sljedećoj liniji procesora, odmah nakon što je izbačena serija 9000.

Naime, novi flagship mainstream model i dalje će biti otisnut uz pomoć dobro poznate 14mn++ tehnologije, ali novost leži u tome da će Intel u procesor natiskati još dvije jezgre. To je zanimljiva vijest s aspekta performansi jer se Intel već sa 9000 flagship procesorima poprilično približio termalnom limitu, to jest hladnjacima postaje teško hladiti flagship komponente pod punim opterećenjem. Naravno, tu je uvijek opcija da Intel oslabi rad svih jezgri simultano smanjenjem njihove brzine kako bi temperatura ostala pod kontrolom. 

Ove vijesti dolaze nam iz Kine gdje je Intel interno podijelio najnovije planove o izlasku nadolazeće Comet Lake verzije procesora do čijeg izlaza ipak ima još vremena. Vjeruje se da Intel povećanjem broja fizičkih jezgri i isključivanja Hyperthreadinga pokušava minimizirati tu tehnologiju zbog konstantnog otkrivanja novih napada na sustav zahvaljujući toj funkciji procesora. Naravno, u slučaju da AMDovi novi procesori budu impresivniji od očekivanja, uvijek Hypethreading može spasiti stvar za Intel. 

Po performansama će novi 10 jezgreni procesor daleko nadmašiti trenutno najbolji mainstream procesor, 9900K u multithreadanim aplikacijama, no kada pričamo o pojedinoj jezgri, vjerojatno neće biti nekih pomaka. Naravno, tada se na tržištu očekuju i novi procesori od AMDa na 7nm litografiji koji će dodatno zakuhati CPU scenu.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Već se najavljuje 10-jezgreni Intel mainstream procesor - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.