AMD službeno predstavio Zen 2 arhitekturu

AMD službeno predstavio Zen 2 arhitekturu

ZEN 2 arhitektura prvi je pravi nasljednik trenutne implementacije koji obećaje velika poboljšanja u performansama.

 

Nova Zen 2 arhitektura biti će proizvedena na 7nm litografskom procesu od TSMC tvornice. To AMD-u daje prednost nad Intelom sve dok Intel ne počne svoje procesore printati na 10nm procesu.

Smanjenje komponenti u procesoru omogućuje veće performanse, manju potrošnju energije te manje čipove bez promjene u samoj arhitekturi. Kada se sve to zbroji i sa poboljšanom arhitekturom, kompanije se mogu hvaliti pravim pozitivnim razlikama u performansama.

AMD je prelaskom sa GloFo na TSMC tvornicu sa sebe skinuo ogroman uteg, premda i dalje za to mora plaćati GloFo tvornici. Novi proizvodni proces trenutno je napredniji od Intelovog 14nm+++ pa će samim time AMD vjerojatno izvući pobjedu, barem na kratko.

AMD je na predstavljanju puno pričao u brojevima, no kako Zen 2 arhitektura prvo dolazi na serverske EPYC čipove, a tek kasnije na desktope, za sada možemo samo nagađati o desktop komponentama. 

Gustoća jezgri na novim procesorima je poduplana, te je sada maksimum 64 jezgre sa 128 threadova na jednom čipu. Procesori također podržavaju PCIe 4.0 standard. kako smo spomenuli gustoća je duplo veća, zahtjeva samo 50% energije nego trenutna generacija, a performanse su 25% bolje ako se arhitektura i snaga ne mijenjaju. Fokus u razvoju bio je i na bržu obradu floating-point zadataka koji su vrlo zahtjevni za procesor, no i koriste se u velikom broju programa.

Navedena su i brojna druga poboljšanja, no valja pričekati dok sami proizvodi ne dođu na tržište kako bismo vidjeli imaju li realnih beneficija za krajnjeg korisnika.

Zanimljivo je kako je AMD istaknuo da će se ovi EPYC procesori natjecati sa Intelovom "Ice Lake" Xenon arhitekturom koja izlazi tek 2020. godine (najranije) što znači da AMD vjeruje kako je trenutno godinu dana ispred Intela po performansama i isplativosti proizvoda.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

AMD službeno predstavio Zen 2 arhitekturu - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.