Intel opovrgnuo glasine o zaustavljanju razvoja 10nm procesa

Intel opovrgnuo glasine o zaustavljanju razvoja 10nm procesa

Svakih par godina proizvodni procesi kojima se rade procesori memorija i ostali čipovi rade sve sitnije komponente, a najnoviji zadaje probleme Intelu.

 

Razumijevanje dimenzija o kojima se priča kada se spominju proizvodni procesi veoma je komplicirano znanstveno područje. Naime, ne postoji standard po kojem se mjere veličine i čega pa proizvođači sami odlučuju što taj broj znači te ih tako naravno nije moguće usporediti s konkurencijom.

Tako je Intel već duže vrijeme na 14nm. No, što 14nm predstavlja? Oni kažu da ne predstavlja veličinu komponenti već razmak između njih koji se mjeri na specifičan način. TSMC je izbacio najnoviji 7nm proizvodni proces. Ta brojka zvuči veoma impresivno, no ne znači isto kao i kod Intela jer oni mjere potpuno drugu stvar.

Ispada da je Intelova 10nm tehnlogija oko koje se muče naprednija od 7nm tehnologije kojom se konkurencija razbacuje. No, problem je u tome što je Intel najavio izlazak 10nm proizvodnog procesa u 2015. To znači da im se konkurencija poprilično približila u razvoju.

 

intel 10

Prvi procesori na 10nm su se treebali pojaviti u 2018. i to je tehnički točno s obzirom na jedan mobilni procesor, no daleko je od obećanja. Intel sada najavljuje izlazak u 2019, no i dalje su ljudi veoma skeptični.

Tako se internetom počela sada širiti glasina da je Intel zapravo odustao od 10nm tehnologije samo to ne želi priznati. U isto vrijeme Intel je uložio i jednu milijardu dolara u proizvodnju 14nm čipova što je dodatno potaknulo rasprave. 

No, izašli su sa izjavom putem Twittera da je 10nm proizvodni proces na dobrome putu te očekuju izlazak na predviđeno vrijeme ovaj puta, to jest 2019.

Vrijeme će pokazati, no AMD prelazi na 7nm te se sve više približava Intelovoj ponudi.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Intel opovrgnuo glasine o zaustavljanju razvoja 10nm procesa - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.