Intel priznao gubitak borbe s 10nm proizvodnim procesom

Intel priznao gubitak borbe s 10nm proizvodnim procesom

Intel je ovih dana objašnjavao svoje financijsko stanje investitorima te pod svijetlom rekordnih zarada priznao da muku muči sa 10nm proizvodnim procesom.

Postavlja se pitanje kako je to moguće kada je Intel već povijesno vodio s te strane tehnologije, a sada se konkurencija hvali već gotovim 7nm proizvodima koji se spremaju za masovnu proizvodnju (AMDova nova Vega 20 grafička kartica, na primjer). Ovo pitanje nije jednostavno odgovoriti zato što veličina procesa u nanometrima ne znači amam baš ništa. To je zato što se ne prati neki utvrđeni standard, a proizvođači uopće ne mjere iste stvari kod tiskanja tranzistora čineći ovo mjerilo beskorisnim. Intel je na 14nm vodio po gustoći čineći njihov proces "najmanjim". Konkurencija sada testira 7nm, no dok ti čipovi ne budu analizirani i sve veličine poznate, neće se znati koji proces je uistinu bolji. 

No, Intel osjeća vatru pod petama te su priznali kako će morati koristiti 14nm još neko vrijeme, rezervirajući novi 10nm za 2019. godinu i to ne njen početak. Problem je nastao jer su navodno pokušali povećati gustoću čipa za 2,7X u usporedbi sa 1,5-2X koliko je standard u toj branši. No, s obzirom da imaju cijeli AMDov tim te najavljuju promjenu načina tiskanja čipovan, nadamo se kraju ustajaloj tehnologiji.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Intel priznao gubitak borbe s 10nm proizvodnim procesom - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.