Coffee Lake na budžetu – Intel izbacio povoljnije dijelove

Coffee Lake na budžetu – Intel izbacio povoljnije dijelove

Već pola godine imamo priliku uživati u novoj Coffee Lake generaciji procesora, no Intel si je osigurao koju kunu više prodavajući samo skuplje modele matičnih ploča te uži izbor procesora.



No, sada su u ponudu stigli modeli koji će popuniti rupe u cjenovnim segmentima, kao i približiti ukupnu cijenu novog računala ljudima koji su spremni manje platiti. Riječ je o tri nova procesora za mainstream korisnike, kao i celeron/pentium ponuda te low-power procesore za poslovne korisnike.

Još bolja vijest su matične ploče. Napokon na tržište stižu H i B verzije ploča koje često koštaju puno manje od svojih Z verzija, a savršene su za potrebe gamera i prosječnih kućnih korisnika.

 

Intel 8th Gen Coffee Lake 25

Tako smo do sada imali po dva procesora za svaki segment: Dva i3, dva i5 i dva i7. To su bili primjerice početni i3 8100 i najbolji 8350K koji se može i overclockati. Za i5 smo imali početni 8400 i nabolji 8600K za overclockanje. Sada dolaze modeli koji su se smjesili između tih krajnosti kao best buy opcije.

I3 segment tako dobiva 8300 verziju koja ima četiri fizičke jezgre i temeljnu brzinu od 3,7 GHz, no nedostaje mu boost clock. I5 segment dobiva dva nova procesora, 8500 i 8600. Oba imaju šest fizičkih jezgri i 9MB L3 memorije.

I5 8500 radi na 3 GHz te može ići do 4,1 GHz, a i5 8600 radi na 3,1 GHz te ide do 4,3 GHz. Za usporedbu, i5 8400 koji se i do sada mogao kupiti imao je temeljnu brzinu od 2,8 GHz, a mogao je brzati jezgru do 4,0 GHz.

 

Intel 8th Gen Coffee Lake 26

Nove matične ploče, osim u skupljoj Z370 konfiguraciji koja je namijenjena isključivo za one koji planiraju overclockati svoje procesore, dolaze sada u već poznatim jeftinijim varijantama. To su H370 koja zadržava dosta mogućnosti Z370 verzije, H310 koja nudi minimalne mogućnosti, no po nama je i dalje odlična za bilo koji gaming stroj sa ne K procesorom. Tu su još i Q370 i B360 koji su namijenjeni više firmama nego pojedinim korisnicima, no to ne znači da vas neće dobro služiti. B360 ploče i dalje mogu biti vrlo privlačne, nudeći se po cijeni i performansama između dvije H verzije.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Coffee Lake na budžetu – Intel izbacio povoljnije dijelove - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.