Koji gaming monitor odabrati

Koji gaming monitor odabrati

Komponente za računala s fokusom na hardcore igrače, poput sportskih auta, imaju nekoliko stvari na koje možemo računati. To su cjenovni premium i dizajn koji praktički vrišti gaming na sav glas. I poput auta, luksuz se često žrtvuje za brzinu.

Imajući to na umu, najbolje je birati monitor na temelju igara koje najviše igrate. U slučaju FPS-a, prioritet je vrijeme odaziva i brzina kojom ekran može osvježiti sliku. U slučaju drugih žanrova, kada sama brzina nije ključna, otvaraju se opcije većih rezolucija te boljih reprodukcija boja s mnoštvom novih tehnologija. Većina ovih monitora dolazi i s adaptivnom tehnologijom od Nvidije ili AMD-a zbog koje im cijena zna biti još veća. U svakom slučaju, najprije budite sigurni da vaša konfiguracija može pokrenuti navedene monitore kako ne biste platili premium koji ne koristite. I dok su gaming monitori s novim HDR i Quantum dot tehnologijama najavljeni, na njih ćemo morati pričekati još neko vrijeme. 


 

Acer XF270HUA 

Acer XF270HUA

Ovaj model mogao bi se lako opisati kao savršena sredina. Sa stopom osvježavanja od već standardnih 144 Hz za ovaj cjenovni razred zadovoljit će i većinu igrača FPS-ova, no nešto sporiji odaziv od 4 ms nekima baš i neće biti po volji. IPS panel oduševit će odličnim kutovima gledanja sa stopostotnim pokrićem sRGB boja. Rezolucija je ugodnih 2,560 x 1,440 piksela na 27-inčnoj dijagonali. Monitor se ponajviše preporuča fanovima AMD-a koji s nestrpljenjem čekaju grafičke kartice Vega te će moći iskoristit AMD-ovu Freesync tehnologiju u ovom slučaju raspona 40-144 Hz. IPS paneli daju odlične kutove gledanja, no valja imati na umu mogućnost prelijevanja bijele pozadinske svijetlosti u tamnim scenama. Dizajn monitora ne daje premium izgled poput konkurentnih primjeraka. Opcije su spajanja Dual-link DVI, DisplayPort 1.2a, HDMI 2.0 te 4 x USB 3.0.

INFO BOX
VELIČINA EKRANA: 27 in
REZOLUCIJA: 2,560 x 1,440
DUBINA BOJE: 8-bitna
SVJETLINA: 350 nita
TIP PANELA: IPS
TIP SINKRONIZACIJE: AMD Freesync
CIJENA: 4.558 kn
VIĐENO U: www.edigital.hr

 


 

ASUS ROG PG258Q

ASUS ROG PG258Q

Asusov 24-inčni monitor trenutno je kralj brzine te subjektivno najbolji izbor za fanove FPS-ova. S nevjerojatnom brzinom osvježavanja slike od 240 Hz, od akcije do prikaza nas prvi puta u teoriji dijeli svega 4 milisekunde. Tu je još i Nvidijina G-sync tehnologija koja uskače u pomoć izglađivanjem slike ako je igra prezahtjevna za stabilnu stopu osvježavanja. Ako želite znati koja grafička kartica može iskoristiti pun potencijal ovog monitora, jednostavno pogledajte može li podržavati igranje na 4k60 Hz postavkama jer je to jednaka količina piksela koji se moraju prikazati. Rezolucija je ekrana 1920 x 1080 te se radi o TN panelu koji sa sobom vuče poznate nedostatke reprodukcije boja. Rezolucija je opravdana zbog količine podataka koji se šalju pri 240 Hz, što je trenutno i maksimum za jednu žicu od grafičke kartice do monitora. Monitor softverski podržava mnogo gamerski orijentiranih postavki s obzirom na vrstu igre, a ostale značajke uključuju stalak sa svim očekivanim mogućnostima micanja te LED rasvjetom koja će na vašem stolu jasno svima dati do znanja o kojem se brendu radi.

INFO BOX

VELIČINA EKRANA: 24.5 in
REZOLUCIJA: 1920 x 1080
DUBINA BOJE: 8-bitna (6-bitna sa FRC tehnologijom)
SVJETLINA: 400 nita
TIP PANELA: TN
TIP SINKRONIZACIJE: Nvidia G-sync
CIJENA: 4.710 kn
VIĐENO U: www.mall.hr


 


Asus ROG PG348Q

Asus ROG PG348Q


Ultra-wide ekrani su rijetkost, ponajprije zbog cijene, a i publika je dosta skeptična oko prednosti koje ovakve dimenzije donose. Jedno je sigurno – teško ćete pronaći nekoga tko žali odluku da prijeđe na ovu razinu monitora. I dok se većinom prodaju u dvjema rezolucijama, ovaj primjerak dolazi u većoj rezoluciji od 1440 x 1440 piksela. Stopa osvježavanja za gaming je velika stavka te Asus na ovom IPS panelu uspijeva gurati do 100 Hz približavajući se i zahtjevnijim korisnicima. Kao i svaki ekran, ni ovaj nije otporan na prelijevanje svjetlosti kod IPS panela koje postaje uočljivo u kutovima monitora tijekom mračnijih scena. Jačina ovog efekta lutrija je na kojoj možete imati sreće, ali Asus tvrdi da svaki ekran prije slanja provjeravaju u mračnoj prostoriji. Tu je i razmak između stakla i samog ekrana uobičajen za zakrivljene monitore. Garantirano je plijenjenje pogleda, ali zakrivljeni monitori se ne sviđaju svakome, pogotovo jer dobar dio igara ne podržava rezolucije ultra-wide ekrana. Zbog toga je potrebno i ponešto strpljenja za namještanje postavki, što ionako smatramo važnim dijelom PC gaminga.

INFO BOX
VELIČINA EKRANA: 34 in
REZOLUCIJA: 3440 x 1440
DUBINA BOJE: 10-bitna (8-bitna sa FRC tehnologijom)
SVJETLINA: 300 nita
TIP PANELA: AH-IPS
TIP SINKRONIZACIJE: Nvidia G-sync
CIJENA: 8741 kn
VIĐENO U: www.mall.hr


 


Acer Predator XB321HK/XB271HK

Acer Predator XB321HK


Acer u svojoj liniji gaming monitora Predator naravno ima i 4K opciju u dvjema veličinama od 27 i 32 inča. Oba modela imaju potpuno iste specifikacije, no dijeli ih 2000 kuna cjenovne razlike. Panel je IPS te uz odlične kutove gledanja i rezolucijom od 3840 x 2160 piksela ima stopu osvježavanja od 60 Hz. U slučaju da na ove monitore prelazite s onih bržih, sporije osvježavanje bit će zamjetno, ali tu u pomoć stiže i Nvidijin G-sync kako bi uklonio trganje slike pri naglim pokretima u igrama. Ovaj monitor definitivno preporučamo igračima koji rjeđe igraju FPS igre te zabavu pronalaze u manje “trzavim” naslovima. Od konekcija tu su DisplayPort i HDMI sa 4 x USB3.0 utora te dva zvučnika. Za gaming 4K rezolucija ne daje toliki napredak nad WQHD-om (2560 x 1440) da opravda gubitak s 144 Hz na 60 Hz. Igre se doimaju tromije, a kod većine igara koje nisu prilagođene za ovu rezoluciju bit će teško navigirati kroz postavke s obzirom na to da je sve 25 % veličine standardnog 1080p monitora.

INFO BOX
VELIČINA EKRANA: 27 in /32 in
REZOLUCIJA: 3840 x 2160
DUBINA BOJE: 10-bitna (8-bitna sa FRC tehnologijom)
SVJETLINA: 300 nita
TIP PANELA: IPS
TIP SINKRONIZACIJE: Nvidia G-sync
CIJENA: 6.035 kn/8036 kn
VIĐENO U: www.mall.hr / www.edigital.hr


Samsung LC34F791WQUX

Samsung LC34F791WQUX


Ako ste tip osobe koja prati novosti u tehnologijama ekrana, kako televizora tako i monitora, sigurno ste čuli za Quantum dot tehnologiju koju Samsung stavlja u sve svoje high-end ekrane. Dok bi ostali proizvođači svoje verzije trebali ponuditi ove godine, kod nas se s novom tehnologijom može kupiti Samsungov ultra-wide 100 Hz gaming monitor. Quantum dot je nešto između LCD i OLED ekrana, po izvedbi sličan LCD-u, dok mu je prikaz boja skoro u rangu OLED ekrana uz puno nižu cijenu. Samung je ubacio i AMD-ov freesync, no radi u rasponu od samo 80 do 100 Hz i, u slučaju da vaša grafička kartica ne može držati ovu razinu osvježenja, dolazi do suptilnog bljeskanja koje je nedostatak VA panela. Zato preporučamo da ovaj monitor izaberete ako već planirate i kupnju nove AMD-ove grafičke kartice Vega. U svakom slučaju, ovaj monitor dat će vam trenutno najbolje iskustvo u reprodukciji sadržaja po pitanju kontrasta i jasnoće boja sličnih kao kod modernih AMOLED mobitela, no, naravno, bez apsolutne crne boje kao kod OLED ekrana.


INFO BOX
VELIČINA EKRANA: 34 in
REZOLUCIJA: 3440 x 1440
DUBINA BOJE: 10-bitna
SVJETLINA: 300 nita
TIP PANELA: VA Quantum dot
TIP SINKRONIZACIJE: AMD Freesync
CIJENA: 8999 kn
VIĐENO U: www.adm.hr

 


 

Kao što se može zaključiti, ni monitori na samom vrhu ponude nisu imuni na nedostatke koje pojedine tehnologije vuku za sobom. Svaka ima određenu prednost i manu za koju moramo biti svjesni s obzirom na novac koji traži. TN paneli nevjerojatno su brzi, no kutovi gledanja nisu im jača strana, kao ni preciznost prikaza boja. IPS paneli imaju odlične kutove gledanja i bolju reprodukciju boja, no prikaz crnih scena može potpuno uništiti izlijevanje bijelog svijetla u kutovima ekrana, koje ponekad poprimi i žućkastu boju. Ovi monitori većinom koriste kombinaciju više tehnologija kako bi ublažili nedostatke, ali oni ne nestaju u potpunosti. Nova tehnologija koja daje nadu Samsungov je Quantum dot sa širokim kutovima gledanja i odličnom reprodukcijom boja te gotovo savršenim crnim nijansama kojima samo OLED paneli mogu konkurirati. I dok su prve verzije imale izlijevanje plavog svijetla, noviji paneli nemaju taj problem.

 

(Stranica 1 od 7)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 7)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Koji gaming monitor odabrati - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.