IDF16: Intel pokazao Optane SSD koji omogućava brzinu pisanja od 2 GB po sekundi

IDF16: Intel pokazao Optane SSD koji omogućava brzinu pisanja od 2 GB po sekundi

Na Intel Developer Forumu u Kini kompanija je predstavila prototip svog Optane SSD-a sa zanimljivim rezultatima.

Intelov potpredsjednik za diviziju postojanih (non-volatile) podatkovnih memorija, Rob Crooke, je u Shenzenu pokazao novu Optane tehnologiju na kojoj kompanija radi.

Uz to prikazao je i prototip SSD-a koji se bazira 3D Xpoint tehnologiji pohrane podataka, prikazujući kako je uspio kopirati 25 GB po brzini od 2 GB/s. Zadatak kopiranja tako je završio u manje od 15 sekundi. Ovo je bio ujedno i prva javna demonstracija nove Optane tehnologije.

Intel IDF 2016 1

Tehnologija 3DXPoint (3D CrossPoint) najavljena je još prošle godine, govoreći o mogućnosti od tisuću puta bržeg izvođenja od konvencionalne NAND memorije. Iako današnja nVME tehnologija može postići slične rezultat, ovo je ipak vrlo impresivan rezultat za novu tehnologiju koja je još u ranoj fazi i koja će se postepeno sve više unaprjeđivati. Kompanija je spomenula i mogućnost SSD-a od 15 TB koja je postignuta zahvaljujući tehnologiji slaganja.

Intel IDF 2016 3

Najavili su kako će njihov SSD od 15 TB izaći još ove godine, pokazujući na forumu tek inženjerski prototip. Na forumu je napravljeno i testiranje, gdje je Intelov Rob Crooke postavio dva slična računala s različitim SSD-ovima. Jedan je imao uobičajenu NAND flash memoriju, dok je drugi sustav bio s njihovim Optaneom. Tip konekcije izvršen je preko Thunderbolt 3 protokola.

Intel IDF 2016 4

Transfer podataka (prijenos filma) je pokazao veliku razliku u brzini, gdje je NAND SSD imao brzinu pisanja od 280 MB/s. S druge strane bio je Intelov prototip koji je postigao brzinu od približno 1,95 GB/s u konstantnom ciklusu.

Intel IDF 2016 5

Intel IDF 2016 6

Cijeli video foruma možete naći na ovoj poveznici. Predstavljanje memorijske tehnologije počinje na drugoj polovici 48. minute.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

IDF16: Intel pokazao Optane SSD koji omogućava brzinu pisanja od 2 GB po sekundi - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.