Za sedam sati ostvarena crowdfunding kampanja za najjači maker board, UDOO X86

Za sedam sati ostvarena crowdfunding kampanja za najjači maker board, UDOO X86

Na Kickstarteru rekordnom brzinom skupljena su sredstva za moćno novo mini PC računalo.

Tvrtka UDOO je ovih dana na Kickstarteru objavila crowdfunding projekt mini PC računala UDOO X86, čiji će se osnovni model (Basic edition) prodavati za 89 dolara (oko 586 kn).

UDOO je za realizaciju projekta zadao cilj od 100.000 dolara, no crowdfunding kampanja je već nakon sedam sati prešla taj iznos. Svega 52 dana prije isteka kampanje (u trenutku pisanja) imaju prikupljeno više od 222 tisuće dolara. Razlog leži u tome što je opremljeno prilično impresivnim hardverom i mogućnostima koje pruža.

Udoo x86

Računalo se temelji na kombinaciji Arduina i APC-a, a pokretano je četverojezgrenim 64-bitnim x86 procesorima Intela rađenim na 14nm tehnologiji proizvodnje, koji donose potrošnju energije između 5 i 6 vati. UDOO X86 u sebi ima integriran najnoviji Arduino 101 sklop, zajedno sa svim nadogradnjama, koje uključuju 6-osovinski akcelometar i žiroskop, te Bluetooth Low Energy povezivost.

Integrirana Arduino-kompatibilna platforma je spojena s glavnim procesorom internim USB portom, a računalo posjeduje isti layout pinova kao i Arduino 101. To znači da je računalo kompatibilno sa svim Arduino 101 "shieldovima", senzorima i prekidačima. Operativni napon ploče i I/O iznosi 3,3V, a svi pinovi su zaštićeni od 5V preopterećenja napona. UDOO X86 se može koristiti za programiranje Arduino-kompatibilnog modula direktno kroz standardni Arduino IDE.

Udoo x86 5

Malo računalo kombinira i snagu PC softvera s Arduino IDE-om u "sve-u-jedan" pločici sklopa, čime može uvelike proširiti funkcionalnost vaših projekata. Što se pohrane tiče, na računalu se nalazi integriranih 8 GB eMMC memorije, no tu su i MicroSD čitač kartica, te SATA, M.2 Key B i USB 3.0 portovi putem kojeg se može spojiti bilo kakav tvrdi disk najnovije generacije.

Udoo x86 2

UDOO na Kickstarter stranici tvrdi da je X86 10 puta jači od Raspberry Pi računala, te je u stanju pokretati tri 4K zaslona istovremeno.

Računalo podržava multiboot konfiguraciju, a što se tiče operativnih sustava, može raditi na Linuxu, Androidu, te bilo kojoj inačici Windowsa. Nadalje, proizvođač navodi da se UDOO X86 može slagati i u klastere za dobivanje superračunalnih performansi, pa će tako u ponudi imati i UDOO X86 Cluster Kit koji će se sastojati od 4 UDOO X86 računala s procesorima Intel Quad Core 2,24 GHz, 4 GB RAM-a, 8 GB eMMC pohrane, HDMI-em i 2 mini Displayorta.

Za razliku od osnovnog modela, klaster set košta 499 dolara (oko 2.635 kn), a između njih postoje još brojni modeli raznih konfiguracija.

Proizvođač tvrdi kako će UDOO X86 moći poslužiti kao razvojna "maker-board" ploča, kućno i poslovno računalo, multimedijski centar, kućno kino, ali i za gaming kao Steam streaming uređaj za streamanje više od 7.500 video Steam igara sa svojeg glavnog računala.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Za sedam sati ostvarena crowdfunding kampanja za najjači maker board, UDOO X86 - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.