Nvidia predstavila mini superračunalo u obliku modula, Jetson TX1

Nvidia predstavila mini superračunalo u obliku modula, Jetson TX1

Jetson TX1 u malu formu donosi performanse najjačih superračunala od prije 15 godina.

Nvidia je predstavila svoje novo mini superračunalo u obliku modula pod nazivom Jetson TX1 (slika gore), koje se nalazi na pločici sklopa veličine od samo 50 x 87 mm, a namijenjeno je ugradnji u nove generacije autonomnih dronova i robota kojima će omogućiti umjetnu inteligenciju sustavom strojnog učenja (machine learning).

Ovo džepno mini računalo je opremljeno 64-bitnim ARM A57 procesorom koje donosi računalne performanse od 1 teraflopsa, pa Nvidia kaže da se po tome može uspoređivati s najjačim super računalima na svijetu koja su bila aktualna prije 15 godina.

Osim navedenog procesora, Jetson TX1 koristi i grafički procesor temeljen na 256-jezgrenoj Maxwell arhitekturi, za koji kažu da donosi najbolje performanse u svojoj klasi.

Među drugim hardverskim značajkama valja još spomenuti 16 GB ugrađene eMMMC pohrane, 4 GB LPDDR 4 RAM-a, podršku za 1 Gb Ethernet, 802.11ac 2×2 i Bluetooth povezivost.

Računalo radi na operativnom sustavu Linux za Tegru, a modul će se prvo prodavati u okviru Developer Kita, koji je napravljen da se profesionalcima i hobistima omogući integracija u napredne autonomne uređaje, te dolazi sa SDK-om koji uključuje cuDNN CUDA-ubrzan datotečni sustav za strojno učenje, te je kompatibilan s mnogim frameworkovima prema industrijskim standardima, uključujući Caffe, Theano i Torch.

Tu je također i VisionWorks CUDA-ubrzan datotečni sustav s frameworkom za računalni vid, koji predstavlja implementaciju OpenVX 1.1 specifikacije s dodatnim NVIDIA ekstenzijama, a treba spomenuti i podršku za najnovije grafičke drivere i API-je, uključujući OpenGL 4.5, OpenGL ES 3.1 i Vulkan.

SDK također podržava i CUDA 7.0 koji pretvara GPU u procesor za "opće namjene", čime se developerima pruža pristup u paralelan rad i energetsku učinkovitost.

NVIDIA Jetson TX1 Developer Kit se može naručiti predbilježbom od 12. studenog 2015. za 599 dolara u SAD-u, a nekoliko tjedana kasnije će se proširiti i na druga tržišta.

Sam Jetson TX1 modul će biti dostupan početkom 2016., te će se prodavati u dućanima po cijeni od 299 dolara (2.034 kn).

Izvor: Vidi.hr

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Nvidia predstavila mini superračunalo u obliku modula, Jetson TX1 - VidiLAB - QR Code Friendly
Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.