Prvo svjetsko VR zabavno postrojenje

Prvo svjetsko VR zabavno postrojenje

Napredak VR-a dovodi i do mogućnosti otvaranja čitavog postrojenja u zabavne svrhe. Prvi i najveći takav otvoren je, začudo ne u Americi, već u Melbourneu u Australiji. Svoja vrata ovo postrojenje koje najavljuje VR revoluciju otvorilo je prije dva dana sa svojom idejom VR igre Zero Latency. Reporter Cneta Bennett Ring isprobao je među prvima tu horror igru sa vječito popularnim zombijima u gradu

"Igrao sam Zero Latency nekoliko trenutaka i već mogu reći kako sam iznenađen koliko me je preplavilo osjećajima." - izjavio je Bennett. Već sada se procjenjuje kako je VR narastao u stvarnoj industriji na vrijednosti oko 7 američkih milijardi dolara. Igra pruža jedan sat kooperativnog igranja za četiri ili šest igrača a cijena se kreće oko 88 australskih dolara. Online prodaja je već zabilježila ogromni rast i zanimanje.

Sama ideja Zero Latencya započela je 2012., svega nekoliko mjeseca nakon svjetskog rekorda Kickstarter kampanje Oculus Rifta i proizvođenja prvog prototipa VR headseta. Autor ideje Zero Latency-a je Scott Vandonkelaar. Valve i HTC rade na HTC Vive VR kitu i slično tome Scottova ideja je bila pružiti igračima da hodaju u pravom-svijetu dok koriste head-mounted ekran. No, njegova ideja je bila šira. Za razliku od Vivea koji je imao u planu malu sobu za jednog igrača, Scott je imao plan da stavi šestoricu u većem prostoru.

Za samu gradnju tehnologije trebalo im je više od tri godine, navodi Cnet. Samo financiranje je bilo dijelom od šesteročlanog tima koji je radio te na crowdfunding platformi pozible.com i Carthona Capital firmi. Veliki skladišni prostor velik je oko 400 četvornih metara i opremljen sa 129 PlaystationEye kamerama a naprtnjača za borbu slična filmu "Ghostbusters" je jako kustomizirani Alienware Alpha PC sa Oculus Rift DK2 i setom slušalicama. Puška težine oko 2,2 kg je izrađena od solidnog bloka PVC plastike te ima posebni gumb blizu magazina koja pruža sačmaricu, mitraljez i snajper način rada.

"Kad je headset na mom licu, potpuno sam u trenutku te nesvjestan činjenice da zapravo hodam po praznom skladištu. U mom umu pucam po zombijima i po poubunjenicima, sa svojim pravim prijateljima koji mi pružaju zaklon i štite leđa. Neki od najboljih trenutaka su kad uopće nema neprijatelja i gdje nema opasnosti što znači da se mogu opustiti i uživati u istraživanju virtualne okoline oko mene." - objasnio je svoje iskustvo Bennett.

Ono što je legendarni film Tron od Disneya još u osamdesetima pokazao, sad se tek pokazuje i prema običnim ljudima koji imaju prilike isprobati VR. Zero Latency pokazuje potencijal prema otvaranju širokoj publici i mainstream zabavi koja bi u budućnosti mogla zamijeniti čak i kino (zbog interakcije) i prerasti u svjetski uspješno i popularno mjesto zabave. No tu nije kraj, multiplayer kakvog poznajemo mogao bi nestati u klasičnom smislu te se prenijeti u VR komplekse gdje će se napucavanje (ili druge mogućnosti igre) moći raditi u kooperativnom ali i igrač protiv igrač sustavu ili čak i u turističke svrhe. VR ima puno potencijala, a samo je pitanje vremena kad će postati prisutan širokoj publici. 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Prvo svjetsko VR zabavno postrojenje - VidiLAB - QR Code Friendly
Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.