U sat vremena crowdfunding kampanje ostvaren cilj za Tiny1 kameru

U sat vremena crowdfunding kampanje ostvaren cilj za Tiny1 kameru

Mala astronomska kamera je već u prvom satu kampanje skupila traženi novac na crowdfunding portalu Indiegogo.

Singapurski starup TinyMOS pokrenuo je crowdfunding kampanju na Indiegogou, kojom želi na tržište dovesti kameru namijenjenu astrofotografiji, odnosno ljubiteljima astronomske fotografije koji si ne mogu priuštiti skupu opremu. Za manje od sat vremena projekt je skupio traženih 100.000 dolara. 

Na prvi pogled, kamera se izvana ne razlikuje od nekog kompaktnog digitalnog fotoaparata, no njezini izumitelji su se potrudili da bude dostojna astrofotografije, pa ju je bivša NASA-ina znanstvenica dr. Bidushi Bhattacharya već duhovito prozvala "džepnim Hubbleom", navodi Vidi.hr.

Kako bi opravdali takve tvrdnje, inženjeri su u kameru ugradili napredni senzor sa stražnjim osvjetljenjem koji treba manje svjetla od uobičajenih s prednjim osvjetljenjem, QHD razlučivost koja omogućuje visoku razinu detalja, 4,3-inčni zaslon osjetljiv na dodir, te patentirani sustav za redukciju i filtriranje "šuma", čiji algoritam ima mogućnost samokalibriranja i učinkovitog smanjenja "buke". Uređaj sadrži i point-to-star sustav za prepoznavanje noćnog neba, što znači da je dovoljno uperiti kameru prema zvijezdama, a ona će reći korisniku i prikazati točno u što gleda, čime se postiže lakše snimanje željenih planeta i zvijezda.

Prototip za sada ima metalno (aluminijsko) kućište, te mogućnost snimanja u .RAW i .DNG formatu. Kamera se može koristiti i za klasičnu fotografiju i selfije, pa kažu da "kada isključite astronomy mod, isključit će se IR filter, kako bi biljke mogle ostati zelene, a ljudi prestali isijavati u mraku". Što se operativnog sustava tiče, kamera radi na Androidu, no u planu je razviti i aplikaciju za iOS. Kao dodatne zanimljive značajke navode mogućnost zamjene objektiva, a planiraju i adaptere koji će biti kompatibilni s teleskopima. Ugrađena aplikacija će dodati i društvenu komponentu, pa će korisnik svoje astronomske fotografije moći dijeliti putem društvenih mreža.

Valja naglasiti da je kampanja na Indiegogou više promotivnog karaktera, iz razloga što je Tiny1 kamera već prikupila više od 330.00 dolara od investitora i singapurske agencije za razvoj poduzetništva SPRING.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

U sat vremena crowdfunding kampanje ostvaren cilj za Tiny1 kameru - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.