Googleov modularni smartfon najavljen za ovu jesen

Googleov modularni smartfon najavljen za ovu jesen

Na nedavnom Google I/O eventu kompanija je ponovno predstavila svoj projekt modularnog smartfona koji bi ovaj put zaista treba doći ove jeseni.

Iako je projekt modularnog smartfona (kodno ime Project Ara) najavljen još 2013., prošle godine na istom eventu je prvi put predstavljen radni prototip smartfona. Prošla je godina dana bez ikakvih naznaka o napretku, a sada su ga ponovno najavili na ovogodišnjem I/O eventu.

Project Ara Google 2

Iako ih je LG sa svojim G5 prešao u naumu, Googleov modularni smartfon je ovaj put zaista najavljen za izlazak koji se navodi kao jesen. Radi se isključivo o developerskoj ediciji. Na najnovijoj najavi rečeno je kako će Ara smartfon biti sastavljen od okvira, modula, "Greybus" softvera i osnovne ploče. Sam okvir ima svu funkcionalnost kao i standardni smartfon, samo što dopušta šest fleksiblnih slotova. Arini moduli savršeno ulaze u okvir, pružajući jednostavno ažuriranje ili novi izgled i stil smartfona. Okvir sadrži SoC, u kojem će biti sve glavne komponente: CPU, GPU, antene, senzori, baterija i ekran.

Project Ara Google 3

Okvir i moduli dolaze izravno na osnovnu ploču. On u suradnji s Greybus softverom radi na pružanju hot swap funkcionalnosti, što znači da bi korisnik mogao bez problema mijenjati module iz okvira i imati energetsku učinkovitost i brzinu prijenosa do 11,9 Gbps. Spomenuto je i kako će postoji otvoreni marketplace, ne navodeći informacije o kojim se točno stvarima radi. Za pretpostaviti je da će biti riječ o modulima ili aplikacijama.

Project Ara Google 4

Kompanija je navela i kako traže brandove i developere koji se žele priključiti njihovom projektu. U promo videu vidi se kako Project Ara cilja na razne aplikacije, od slušanja i snimanja glazbe do fotografiranja itd.

Project Ara Google 5

Što se tiče privatnih korisnika, ATAP grupa je rekla kako će modularni smartfon izdati sljedeće godine, ne navodeći nikakve ostale detalje.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Googleov modularni smartfon najavljen za ovu jesen - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.