WinDays 2016: Mobilni development za sve tri platforme - odjednom

WinDays 2016: Mobilni development za sve tri platforme - odjednom

Kako bi pokrili i developmentski dio Windays16 konferencije, sudjelovali smo i na predavanju Andreja Radingera, Microsoftovog MVP-a iz Zagrebačkog Mobenda.

Radinger nas kroz dva dema proveo kroz Xamarin development, s pogledom i "ispod haube" tj. pregledom source codea pojedinih aplikacija. Microsoft je napravio akviziciju Xamarina pred par mjeseci, što objavljeno na buildu u San Franciscu pred mjesec dana. Xamarin je sad integralni dio visual studia, a unutar MSDN pretplate je besplatan. Uz to Xamarin je postao i open source softver, pa je i jednostavno doći do njega bez potrebe za Microsoftovim Visual Studiom.

DSC 2925

Kod izrade aplikacija, imamo dva pristupa - aplikacije koje rade na svim platformama i nativne, koje rade samo na jednoj (nativni user interface).

U nativnom pristupu, ako želimo jednu aplikaciju imati na tri platforme, moramo imati tri razvojna tima, održavanje na tri platforme, zbog toga što nema shareanog koda.

Drugi pristup je write once, run anywhere. Aplikacija se piše u Javascriptu ili sličnom jeziku, provlači kroz app generator i builda za sve tri jače mobilne platforme. Negativni aspekt je limitirani pristup nativnim API-jima, spor rad aplikacije i slabo korisničko iskustvo.

DSC 2918
Xamarin pak spaja najbolje iz dva svijeta. Radi se o developmentu u C#, gdje se po novom radi u Visual Studiu 2015 i projekt koristi mnogo shareanog koda i elemenata. Svaka od platformi pak ima svoj poseban sloj koji vrši interakciju sa zajedničkim C# kodom. Xamarin surađuje i sa developerima pojedinih operativnih sustava i proizvođača, stoga možete računati da će dolaskom nove verzije OS-a Xamarin biti podržan odmah prvi dan. Xamarin pak uz zajednički C# source code nudi 100% nativni API pristup i veliku brzinu rada. Novina su pak Xamarin.Forms, kako bi poboljšali priču koja je već poprilično dobra za developere.

U Xamarin.Formsima se sloj aplikacije potreban za pojedinu platformu dodatno smanjuje, a povećava se količina Shareanog UI koda, što će dodatno ubrzati razvoj. Xamarin će pak automatski renderirati UI za pojedinu platformu, upravo unutar tog specifičkog UI sloja za određenu platformu. Time se cijena developmenta, bilo vremenski ili novčano, može drastično smanjiti. Ovakvim pristupom, Xamarin je postao integralni dio Visual Studia, sa tendencijom da postane standard za razvoj mobilnih aplikacija za sve mobilne platforme.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

WinDays 2016: Mobilni development za sve tri platforme - odjednom - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.