Photo Credit: Chris Tuan i Lim Nguyen.

Električno vodljivi beton sprječava zaleđivanja

Pomoću ovog betona nije potrebno čistiti snijeg, a ujedno i čuva od elektromagnetskih valova.

Ovih dana kada su olujne snježne mećave paralizirale dobar dio SAD-a, najviše se može vidjeti koliko taj problem može biti velik čak i u najbogatijim zemljama svijeta.

Znanstvenik i profesor Sveučilišta Nebraska iz Lincolna (UNL) Chris Tuan, smatra kako ima idealno rješenje protiv snijegom zametenih i zaleđenih površina, pa je demonstrirao svoj električno vodljivi beton koji stvara dovoljno struje da otapa snijeg i led, dok je istovremeno potpuno siguran i bezopasan kada ga dodirujete.

Tuan kaže da je to postigao malom promjenom recepta za izradu cementa, u kojem je 20% vapnenca i pijeska za izradu betona zamijenio sitnim česticama minerala pod nazivom magnetit.

Beton izrađen na taj način dobiva svojstvo električne vodljivosti, što je dovoljno da topi led i snijeg tijekom najvećih oluja, pa je Tuanov tim svoj izum ponudio Američkoj saveznoj upravi za civilno letenje (FAA), koja će ga započeti testirati u ožujku ove godine, a ukoliko bude zadovoljna, spremna je betonirati jednu čitavu veću zračnu luku u SAD-u.

Što se tiče troškova energije kojom se napajaju betonske strukture UNL-a, Tuan kaže da je njegov sustav višekratno jeftiniji od klasičnih metoda kojima se prometnice i mostovi u SAD-u odleđuju pomoću kemijskih sredstava.

Također navodi da se ovaj beton pokazao i kao dobra zaštita protiv elektromagnetskih valova, što znači da bi zidovi kuća napravljeni od njega mogli postati neprobojni za hakere koji vam žele narušiti privatnost i krasti podatke.

Izvor: Vidi.hr

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Električno vodljivi beton sprječava zaleđivanja - VidiLAB - QR Code Friendly
Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.