Super troboj tableta: Apple iPad Pro vs. Huawei MatePad Pro vs. Samsung Galaxy Tab S7+ - 1.0 out of 5 based on 1 vote
Super troboj tableta: Apple iPad Pro vs. Huawei MatePad Pro vs. Samsung Galaxy Tab S7+

Super troboj tableta: Apple iPad Pro vs. Huawei MatePad Pro vs. Samsung Galaxy Tab S7+

Bliži računalima, nego mobitelima

Na jednom mjestu okupili smo trenutačno tri najatraktivnija tableta Apple iPad Pro, Samsung Galaxy S7+ i Huawei MatePad Pro te smo ih kroz devet kategorija detaljno testirali.

Prije deset godina, pokojni Steve Jobs nas je u jednom od svojih posljednjih nastupa uvjeravao kako su tableti budućnost kućne elektronike. Ono što je Apple II bio za ENIAC, to je trebao postati iPad za laptop i desktop računala. Zašto bismo doma imali komplicirane radne stanice, koje uzgred rečeno, vrte Appleov omraženi konkurentski Microsoft Windows, kad nam je za većinu stvari koje radimo na računalu dovoljan jednostavan tablet? I zaista, nakon početne, vrtoglave potražnje za prvim generacijama tableta te izguravanja netbookova s tržišta, činilo se da se obistinjuje još jedno Appleovo samoispunjavajuće proročanstvo.

tableti opcenito2

A onda je prodaja stala. Svi oni koji su željeli kupiti tablet - za svoju djecu, roditelje ili sebe - svoju misiju su ispunili, a nove nadogradnje i mogućnosti nisu ih pretjerano privukle. Za razliku od mobitela, tableti nisu pretjerano profitirali od razvoja novih mobilnih tehnologija poput 4G/5G mobilnih mreža ili brzog punjenja, upravo zato što im je svrha bila zamijeniti kućno računalo kod većine mainstream korisnika. A oni svoja kućna računala, neovisno o tome radi li se o desktopu, laptopu ili tabletu, većinom drže doma priključena na struju te se spajaju na internet preko kućnog Wi-Fi-ja. Usto, čini se da su proizvođači tableta pomalo podcijenili potrebe mainstream korisnika da se kreativno izražavaju - pišu, programiraju, skladaju, crtaju - na svom kućnom računalu.

Ponovno kao predvodnik, Apple se domislio rješenju za drugi problem te napravio iPad Pro, moćan tablet s komplementarnim stylusom, s kojim je odmah lansirana nova kategorija uređaja, ovaj put namijenjena nešto zahtjevnijim korisnicima. Svaka čast jednostavnim, malim, jeftinim tabletima, čija je glavna svrha na duže vrijeme zaokupirati pažnju djece s YouTubeom i igrama, no za duži interes odraslih potrebno je ponuditi nešto više.

S iPad Pro tabletom, Apple je krenuo u dobrom smjeru da zadrži taj interes, no u međuvremenu su se pojavile dvije konkurentske vrste uređaja: 2-u-1 hibridi tableta i laptopa te ultraprijenosni laptop. Unatoč pojedinim prednostima u odnosu na laptope (jednostavnost korištenja, težina, ekran, kamere), "profesionalni" tableti tek se moraju izboriti za punopravno mjesto u domu ili torbi za posao.

Super tableti koje smo testirali ovaj mjesec oduševili su nas s pregršt različitih mogućnosti, sjajnim grafičkim sposobnostima, kvalitetnim bežičnim tipkovnicama i sasvim drugačijim načinom upravljanja prijenosnim računalom. Je li ovo najbolje što možemo očekivati od tableta? I je li to nakon deset godina konačno dovoljno?

tableti opcenito2

Navikli smo se uspoređivati mobitele i tablete koji su praktički identični po specifikacijama, pa nam je ovaj usporedni test nakon dugo vremena bio izazov. Svaki od ovih tableta sa sobom donosi radikalno drugačiju filozofiju, tj. dimenzije, korisničko sučelje, hardverske i softverske specifičnosti... Pa ne biste isključivo trebali gledati na pobjednika, već prema opisu odrediti što je vama možda bitnije, s obzirom na vaše potrebe.

 U testu imamo i jednu novost - kategoriju posvećenu osjetljivosti i kvaliteti stylusa - koju je ocjenjivala Ivana Radić, profesionalna animatorica s diplomom Akademije likovih umjetnosti te s iskustvom rada na filmu "Chris the Swiss" te u studiju za razvoj videoigara Gamechuck.

(Stranica 1 od 11)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 11)
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Super troboj tableta: Apple iPad Pro vs. Huawei MatePad Pro vs. Samsung Galaxy Tab S7+ - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.