Tech odluke za 2023: Televizori

Tech odluke za 2023: Televizori

Postaju li telke gaming monitori

Visoka stopa osvježavanja, HDMI 2.1 sučelja i podrška za gaming tehnologije krase gotovo sve nove modele televizora.

Nakon što je Samsung predstavio svoju inačicu OLED panela, čini se da ova tehnologija pobjeđuje u ratu za high-end segment. Ne znači to da su zagovaratelji Mini LED ekrana odustali, niti da klasični QLED i LED modeli tapkaju u mraku.

Ono što se pojavljuje kod svih varijacija na tip ekrana su značajke bitne za igranje igara. Primjerice, svi novi modeli dolaze s HDMI 2.1 sučeljem koje je bitno jer ima dovoljno veliku propusnost da pusti 4K signal uz velik broj sličica u sekundi. Uz to podržane su tehnologije kao promjenjivo osvježavanje ekrana, Freesync, a većina panela stiže i s visokom stopom osvježavanja do čak 144 Hz.

Jedan od indikatora kvalitetnog panela trebala bi biti podrška za HDR formate. Puno se radi na zvuku televizora koji i dalje ne može parirati posebnoj audio jedinici, ali je sve bliže. Što se tiče pametnih sučelja najrašireniji je Google TV, no tu su i drugi sustavi poput Samsungovog Tizena, WebOS-a kod LG-a ili VIDAA sučelja kod Hisensea.

 

Hisense 65A9H

 U protekloj je godini konkurencija na području OLED panela izuzetno zaoštrena. Uz LG, Philips, Sony i Panasonic, konačno je Samsung popustio i ušao sa svojim modelom, a svoje predstavnike za trku u ovom premium segmentu ima i Hisesne. Ovaj proizvođač inače ima i konkurentne mini LED televizore. Prednost OLED ekrana je u tome što može pojedinačno uključiti i isključiti svaki piksel, njih preko 8 milijuna.

 

 65A9H.jpg

Savršena crna i visok kontrast zajednički su nazivnici svih OLED televizora,a Hisensov 65A9G tome je pridružio široku podršku za HDR formate. Za bolji prikaz HDR-a pomoći će i relativno visoka vršna svjetlina od 1000 nita.

Njegov 10-bitni panel dobro će poslužiti i za gaming, budući da u game modu ima osvježavanje ekrana od 120 Hz. Od featurea važnih gamerima 65A9H ima promjenjivi refreesh rate i dva HDMI 2.1 sučelja koja su sposobna propustiti 4K signal uz 120 sličica u sekundi.

I Hisense se odlučio za minimalistički dizajn s čvrstim metalnim stalkom i vrlo tankim rubovima oko panela.Hisense se poigrao i zvukom u čak pet zvučnika i niskotoncem koji emuliraju surround zvuk.

 65A9H 2

 

Pametno sučelje je VIDAA 6.0 i iako nije bogat opcijama kao Google TV, donosi zapravo sve relevantne aplikacije za streaming uz shortcut tipke na daljinskom upravljaču.

 

TCL 65C735

 TCL se nametnuo kao igrač na tržištu televizora koji definira best buy kategoriju. Kod TCL 65C735 za cijenu od 729 eura odnosno 5499 kuna dobit ćete ogromni 65 inčni model koji objedinjuje moderne tehnologije. Prije svega radi se o QLED ekranu koji ima visoku svjetlinu i zbog quantum dot sloja izrazito kvalitetnu reprodukciju boja. Te se njegove karakteristike očituju u širokoj podršci za HDR formate, pa tako C735 podržava Dolby Vision, Dolby Vision IQ i HDR10+.

 

TCL_65C735_image_1.jpg

Osim za gledanje HDR 4K sadržaja poput novih filmova ili serija sa streaming servisa ili drugih izvora, brzi panel dobar je za uživanje u sportskim sadržajima ili akcijskim scenama. Uz to, C735 ima ekran s osvježavanjem od 144 Hz koje će se svidjeti gamerima.

TCL je ugradio HDMI 2.1 sučelje kako bi korisnici mogli iskoristiti karakteristike televizora i prema njemu poslati 4K signal uz visoki framerate. Nove generacije igraćih konzola podržane su specifičnim tehnologijama kao što su Auto Low Latency Mode i Variable refresh rate. Televizor je pogodan i za spajanje na računalo jer podržava i AMD Freesync Premium koji omogućuje fluidno igranje.

Atraktivni dizajn donosi iznimno tanki metalni rub oko golemog ekrana i čvrsti, ali nenametljivi metalni stalak sposoban za držanje velikog televizora. Što se tiče pametnog sučelja, TCL se odlučio za provjereni Google TV koji ima predinstaliranu većinu popularnih streaming servisa, ogromnu trgovinu aplikacijama i stiže s ugrađenim Chromecastom.

TCL 65C735 image 1 2

 

Za zvuk se brinu ONKYO zvučnici s dediciranim niskotoncem. Dolby Atmos podrška doći će više do izražaja ako nabavite i TCL soundbar. Uz kupnju ovog televizora TCL nudi 2+3 godine jamstva i KASKO zaštitu.

 

 Philips 55 OLED 707

Ako postoji nešto kao što je jeftini OLED, onda je Philipsova ulazna serija najbliže tom idealu. Serija 707 u dijagonali od 55 inča može se naći već za 1150 eura, s time da je cijena ranije ove godine bila i nešto niža.

 

48OLED707_Philips.jpg

OLED paneli glavna je prednost ovog televizora i bez obzira što je na dnu kategorije i dalje ima besprijekorni prikaz crne boje iz čega proizilazi i ogroman kontrast. Sve to popraćeno je fenomenalnim kutovima gledanja i kvalitetnim prikazom boja. Televizor podržava sve aktualne HDR formate uključujući Dolby Vision, HDR, HDR10+, HLG i UHDA.

Ekran ima izuzetno malo kašnjenje slike, osvježavanje od 120 Hz te podršku za VRR, Freesync i G-sync tehnologije koje ga pretvaraju u gaming model. Philips je ugradio i HDMI 2.1 sučelje koje može s vaših konzola povući 4K signal u 120 sličica. Posebnost branda je Ambilight tehnologija, odnosno LED rasvjeta sa stražnje strane televizora koje prati shemu boja na ekranu.

Kod ulazne 707 serije radi se o trostranoj rasvjeti pa možda nije idealan za postavljanje na zid. Philips i u ulaznoj seriji od modela 707 dolazi s Android TV pametnim sučeljem koje je ponajbolje na tržištu.

48OLED707 Philips2

 

Dizajn je minimalistički i krasi ga tanki metalni obrub oko ekrana nadovezuje se na skoro neprimjetne noge koje drže ovaj izuzetno tanki model. 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Tech odluke za 2023: Televizori - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.