Tech odluke za 2023: Mobiteli

Tech odluke za 2023: Mobiteli

Gdje god išli, prati vas u stopu

Mobiteli su vrlo atraktivno i aktivno tržište pogotovo u tehničkom smislu. Svaka godina donosi ogromne pomake koji možda nisu lako vidljivi na prvu, no u usporedbi su očiti.

U ovo vrijeme svi proizvođači izbacili su svoje premium modele, vani su već i zakrpe tako da nećete naletjeti na puno bugova, a većini je i cijena znatno pala od početne. Zanimljivo je vidjeti kako svi proizvođači žele ponuditi nešto ekstra u ovoj kategoriji, od premium materijala, zanimljivog dizajna, dodataka za bolji gaming na specifičnim modelima, ili pak vrhunske kamere za uistinu nevjerojatnu kvalitetu fotografije. Kamere mobitela danas imaju gotovo univerzalno solidne performanse jednom kada prijeđete u mid-range ponudu, a od high-end funkcija dijele ih samo posebni dodatci poput veće rezolucije, bržih senzora ili naprednijih autofokusa ako često slikate akcijske scene.

Danas OLED zasloni vladaju mobilnim svijetom tako da ćete uvijek dobiti odlično vizualno iskustvo bez obzira koji mobitel odabrali. Ostaje samo odlučiti hoćete li gejmati na mobitelu i koliko, da uzmete odgovarajući čipset, a naš odabir za sljedeću godinu naravno pokriva sve zahtjeve.

 

Honor 70

Honor 70 novi je mobitel od ovog novooformljenog brenda te predstavlja idealni mid-range po cijeni, s nekim uistinu atraktivnim dodatcima. Primjerice, glavna kamera na ovom mobitelu koristi najnoviji IMX 800 senzor dijagonale 1/1.49“ s 54 MP. Zajedno sa softverom na mobitelu i dodatnim odvojenim čipom za obradu fotografija, uspijeva dobiti vrlo bogate boje u svim uvjetima bez dobivanja HRD artefakata na slikama.

 

Honor_70_2.jpg

U noćnim scenama, senzor će se naravno prilagoditi za hvatanje više svjetla, a tu je i noćni način slikanja koji će izvući maksimum i iz najtamnijih rubova scene. Druga kamera je ultraširoka, a posvećena joj je velika pažnja što se vidi i na kvaliteti fotografija. Ovaj senzor sada ima 50 megapiksela za vrlo precizne slike. Dodan joj je i autofokus tako da će slike uvijek ispasti osjetno oštrije od konkurencije bez fokusa. Korištenjem autofokusa, ova kamera ujedno postaje i Macro kamera te s njom možete uhvatiti neke uistinu nevjerojatne kadrove s malo mašte.

Možda najbitniji dio mobitela je njegov zaslon, a Honor 70 dolazi sa 6,67” zaslonom koji ima zakrivljene rubove tako da lagano sjeda u ruku. Riječ je naravno o svijetlom OLED zaslonu brzine osvježavanja do 120 Hz sa HDR prikazom. Gaming je jednostavan i s baterijom od 4.800 mAh možete bez problema u dnevno trajanje baterije ubaciti i nešto gaminga za vrijeme pauza. Masa od svega 178 g znači da je osjetno lakši od mnogih modela, a dolazi u nekoliko boja.

 

Honor 70 3

Sustav pokreće Qualcommov Snpadragon 778G+ 5G čipset dizajniran za gaming bez puno diskusije, a pri tome ne troši puno energije. Najavljeno je da bi u veljači 2023. godine trebao dobiti novi MagicOS 7 s najnovijim Android 13 OS-om. Za kraj spomenimo i to da dolazi s brzim 66 W punjačem koji ga može vrlo brzo napuniti, a dobivate ga zajedno s mobitelom u kutiji.

 

 

Motorola Edge 30 Ultra

Motorola agresivno kreće u novu godinu sa svojim flagship mobitelom, Edge 30 Ultra modelom. Naime dolazi s top specifikacijama kakve nalazimo kod apsolutnih flagshipa poput Samsungovog S22 Ultra modela, no nudi ovu verziju po osjetno nižoj cijeni. Tu je najnoviji Snapdragon 8+ gen 1, poboljšani čipset koji uz malo bolje performanse donosi značajno bolje trajanje baterije na novim uređajima, spajajući visoke performanse i dugo trajanje baterije.

 

Motorola_Edge_30_Ultra.jpg

Uz njega dobivamo i 12 GB radne memorije koja će osigurati dugogodišnji rad i multitasking bez limita, a omogućuje i ozbiljan rad na monitorima s njihovom ReadyFor funkcijom. Za sve podatke tu je pohrana od 256 GB, a WiFi 6 i 5G osiguravaju prijenos podataka. Edge 30 Ultra dolazi s 4.610 mAh baterijom koja bi trebala s novim štedljivijim čipsetom izdržati cjelodnevni rad, no ako ga trebate dopuniti, dolazi sa čak 125 W punjačem u kutiji, a imate opciju korištenja i 50 W bežičnog punjenja na ovom modelu. No, specifikacije ne staju ovdje.

Kada pričamo o zaslonu, moramo spomenuti da se radi o pOLED zaslonu FullHD+ rezolucije i brzine osvježavanja od 144 Hz. Dolazi sa standardno visokom svjetlinom od oko 1250 nitsa te je lako čitljiv i na suncu. Dijagonala zaslona iznosi ugodnih 6,67” pa paše svakoj ruci. Ima i Dolby Atmos stereo zvuk, mobitel dolazi s gotovo potpuno čistim Androidom, a dodane su mu funkcije poput Edge osvjetljenja kako bi bili obaviješteni kada dolaze poruke, idealna funkcija s obzirom da se radi o zakrivljenom zaslonu.

Motorola je prva koja je na tržište donijela novi 200 megapikselni senzorglavne kamere koji osim brojem piksela prednjači i po veličini dijagonale za dobivanje najboljih mogućih slika u svim svjetlosnim uvjetima. Standardno povezuje 16 susjednih piksela u jedan veliki kako bi mogli prikupiti što više svjetla i boje u što kraćem vremenu, dobivajući odlične noćne performanse. Tu uvelike pomaže i optička stabilizacija koja se pokazala iznimno bitnom kako kod slike tako i videa.

 

Motorola Edge 30 Ultra 2

Ultraširoka kamera također dobiva značajan upgrade s 50 megapikselnim senzorom i autofokusom koji joj istovremeno omogućuje funkcije poput Macro fotografije iznimne kvalitete. Kamera će također odlično poslužiti za snimanje filmova kako na otvorenom tako i u skučenim prostorima. Edge 30 Ultra ima i telefoto kameru koja se vraća u punom sjaju te je idealna za slikanje portreta osoba kako bi uvijek ispale idealno. Ova kamera ima 12 megapiksela i naravno autofokus. S prednje strane tu je selfie kamera koja sada ima čak 60 megapiksela za dobivanje vrlo oštre slike ili pak povezivanje susjednih piksela poput glavne kamere kako bi se poboljšala kvaliteta slika i videa u tamnim scenama.

Cijeli taj paket dolazi u iznimno atraktivnoj cijeni koja je već sada lagano pala u odnosu na početnu.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Tech odluke za 2023: Mobiteli - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.