Intel Developer Forum 2015 - Zacrtani putevi (drugi i završni treći dan)

Intel Developer Forum 2015 - Zacrtani putevi (drugi i završni treći dan)

Ujutro tmurno i hladno, popodne sunce i toplo. Gotovo svaki dan u San Franciscu može se opisati ovo rečenicom, no isto se nije moglo reći za drugi dan IDF-a koji definitivno nije bio ispraćen u takvom ponavljajućem tonu.

Naši govornici (Doug Davis SVP i GM za IoT u Intelu, te Diane M. Bryant SVP i GM za Data Center Group u Intelu), pokrili su nešto dublje teme poput Big Data, ali u kontekstu IoT-a i njegove uloge u postizanju njihove simbioze. Intelova vizija nalazi se u mogućnosti jednostavnije ekstrakcije vrijednih podataka, što bi posljedično donijelo pomake u industriji i gospodarstvu. Ovdje je za primjer Intel uzeo agrikulturnu industriju i startup firmu pod nazivom FarmLogs.

Uz pomoć dediciranog hardvera i softvera obavlja se analiza u sklopu clouda, te se pritom podaci djele i uspoređuju kako bi se povećala efikasnost. Cilj je udvostručiti količinu proizvedene hrane do 2050. Ovdje se spomenula i open source platforma za analizu Discovery Peak, a plan je da se uz pomoć inovacija na razini infrastrukture, procesi analize odvijaju već u memoriji. Kako će DIMM slotovi biti jedno od sučelja za 3D Xpoint uređaje, Intel je ponovno naglasio važnost i mogućnost upotrebe ove tehnologije koja dolazi u pola cijene DDR memorije i četiri puta većom gustoćom, a to bi jasno uvelike povećalo kapacitete servera.

5G u 2020.

Iako se 5G tehnologija prijenosa podataka čini još daleko, Intelovci su u suradnji s partnerima već duboko ušli u tu temu. Do 2020. predviđa se čak 50 milijardi mobilnih uređaja, a sve bi ih trebao povezivati 5G. Tehničkih detalja nažalost nije bilo, a cijela sesija bazirala se na ciljevima koji se planiraju ostvariti uz pomoć nove generacije tehnologija. Jedan od tih ciljeva je bolje korisničko iskustvo, zahvaljujući manjoj latenciji i naravno većim brzinama prijenosa podataka. Cijela 5G mreža bi trebala biti "pametnija", kako bi sama znala obavljati optimizaciju podataka unutar povezanih mreža kroz primjer video analitike. Ukratko rečeno, 5G tehnologija donosi bolje performanse i veću upravljivost (npr. raspodjela resursa ovisno o namjeni mreže), a IoT bi trebao biti upravo onaj čimbenik koji bi joj trebao dati poticaj da se sprovede u što bržem roku.

Predviđanje trendova

Genevieve Bell, Intelova glavna tehnološka "baba gatara" i antropologinja, definitivno spada među neke od najkarizmatičnijih osoba/glasnogovornika ovog tehnološkoga diva. Treći dan IDF-a bio je rezerviran isključivo za nju i njezin suptilni australski naglasak, te pokoje on-stage goste koji su u većem djelu bili povezani s kontekstom IoT-a. Većina njih su zapravo Intelovi stažisti / studenti. Genevieve iza sebe ima preko 15 godina radnog staža u Intelu, a čini se kako joj nikako ne nedostaje tema o kojima bi u nedogled mogla razgovarati.

Predviđanje budućnosti i nadolazećih tehnoloških trendova za 5 do 10 godina pomalo je nezahvalan posao, ali ona se u tome vrlo dobro snašla. Njezina tema ovog puta očekivano se sastojala od IoT-a, a kako bi zaokružila cijelu priču i dala mu neki konkretniji kontekst, Genevieve se dotakla izumitelja kroz prošlost, ali i budućnost. Ovdje smo krenuli s Thomasom Edisonom i njegovim izumima, pa sve do Henry Forda.

Ovime je Genevieve skrenula pozornost na važnost izumitelja i svih onih koji su dali sličan tehnološki doprinos, te time uvelike promijenili industriju, a na nekim razinama i cijeli svijet.

Želja i upornost zbog kojih dolazimo do novih otkrića i dan danas zapravo nisu ništa drugačiji od ondašnjih, jedino su komunikacijski mediji drugačiji, a pod time mislimo na virtualni svijet koji nas je u potpunosti zaveo posljednjih 15-20 godina, odnosno Internet.

Cijela ova priča bila je zapravo uvertira u činjenicu da Intel uvelike podupire "makere" današnje generacije, kako svojim hardverskim / softverskim solucijama, tako i kroz direktnu komunikaciju , te podršku/sponzorstvo. Naravno, kako bi se spojilo ugodno s korisnim, nije se zaobišla niti tema, odnosno promocija njihovog nadolazećeg reality showa Makers contest, a isto tako spomenuli su se i svi drugi slični makers festivali koji su zadnjih godina u konstantnom rastu. Tu je na trenutak na pozornicu izašao i jedan od začetnika makers Dave Dougherty.

Praktična primjera

Kako to i obično bude, paralelno s IDF-om i Mega Sessionima, odnosno keynoteovima, Intelovi partneri su imali dedicirani showroom floor s povećim brojem štandova, dok je i sam Intel također imao nekoliko različitih štandova razbacanih po lokaciji.

Većina njih sastojala se uglavnom od Intelovih ili individualnih projekata pojedinaca koji su koristili RealSense senzor.

Jedan od takvih smo imali prilike probati u obliku 3D skeniranja i modeliranja, pa model autora ovog članka možete pogledati na ovom linku [ https://sketchfab.com/models/5f595c2261df4d5c96b54d33a11b80b9 ].

Drugi jednako zanimljiv projekt sastoji se također od RealSense senzora koji prati vašu glavu dok vozite primjerice trkaću igru, te shodno tome mijenja pogled samog vozača u igri.

Nadodajte na to i stolac koji oponaša sve pokrete i udarce koje vaše vozilo doživljava, pa dobivate pravi adrenalinski stroj gotovo jednak onom pravom. Iako u partnerskom showroomu nije bilo previše novih proizvoda, uspjeli smo naletjeti na jedan od Kingstona, a to je NVMe SSD prototip koji bi uskoro trebao zaživjeti na širem tržištu. Naravno, nije nas zaobišao pripadajući Skylake hardver poput matičnih ploča i DDR4 memorije.

Iako ovogodišnji IDF (malo za promjenu) nije bio toliko fokusiran na hardverske teme, koliko je možda bio na one apstraktne, od svega viđenog nije lako ostati potpuno ravnodušan, pogotovo zato što smo neke od viđenih i predstavljenih tehnologija već mogli iskusiti kao završni proizvod ili nas čekaju "iza ugla".

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.
Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.