Python interpreter

Python interpreter

Pozdrav doktore,

Dešava mi se da mi IDLE, Python razvojno sučelje, javi grešku za neku vrlo jednostavnu naredbu za koju sam siguran da bi trebala raditi.

Ne znam u čemu je problem jer kad probam naredbu rastaviti na jednostavnije cjeline, onda radi. Kada ju postepeno nadograđujemo, onda mi onaj prvi primjer koji nije radio, odjednom proradi i kao da je odjednom sve u redu. U čemu bi mogao biti problem?

Pozdrav od Marina iz Splita.

 

Pozdrav Marine,

Moguće je da se problem javlja zbog nekog konflikta u memoriji ili zbog nekog drugog problema u IDLE-u. Ponekad ponovno pokretanje IDLE-a ili računala može pomoći u rješavanju ovakvih problema, no pretpostavljamo kako ste to već pokušali. No jeste li ga pokušali instalirati ponovno? Također, preporučujem da provjerite imate li najnoviju verziju Pythona i IDLE-a instaliranu na svom računalu. Ako problem i dalje postoji, možete pokušati potražiti pomoć na Python forumima ili u njihovoj dokumentaciji.

Ovo se često događa kada je vaš kod složen ili kada se bavite kompleksnim problemima. Dobro ste postupili jer u takvim se slučajevima kod rastavlja na manje cjeline koje testirate pojedinačno kako biste utvrdili gdje se nalazi greška. Također, korisno je pokrenuti Python direktno iz konzole (Command prompt) kako biste pratili što se događa u vašem kodu tijekom izvršavanja.

Još jedan mogući uzrok ovog problema je nizak kapacitet RAM-a ili preslab CPU. Ako vaš sustav nema dovoljno memorije ili ako je procesor prezauzet, to može utjecati na izvršavanje vašeg koda. U tom slučaju, pokušajte smanjiti broj otvorenih programa i time povećati raspoloživu memoriju na računalu.

Postoje i neke alternative IDLE razvojnom okruženju za Python. Neki od popularnih izbora uključuju PyCharm, Visual Studio Code, Sublime Text i Atom.

PyCharm je integrirano razvojno okruženje koje nudi mnoge napredne značajke poput automatskog dovršavanja koda, refaktoriranja koda i integracije s alatima za kontrolu verzija. Međutim, može biti teže za početnike i može biti sporije od nekih drugih uređivača.

Visual Studio Code je popularni uređivač koda koji podržava mnoge jezike, pa tako i Python. Nudi značajke poput automatskog dovršavanja koda i integracije s alatima za kontrolu verzija. Također ima veliku zajednicu koja razvija proširenja koja pružaju dodatne funkcionalnosti, a vrlo se lako instaliraju. Međutim, može biti potrebno nešto više vremena prilagodbe za početnike.

Atom je još jedan popularni uređivač koda koji podržava mnoge jezike te ga možete isprobati. Nudi mnoge značajke poput automatskog dovršavanja koda i integracije s alatima za kontrolu verzija, te isto tako ima veliku zajednicu koja razvija proširenja za dodatne funkcionalnosti. No što više dodatnih funkcionalnosti instalirate, to će biti sporije izvršavanje spram nekih drugih editora koda.

Sve ove alternative imaju svoje prednosti i nedostatke te ovisi o vašim potrebama i preferencijama koji će vam najbolje odgovarati, a kada treba pokrenuti Python skriptu, držite se Command prompta.

 

mobile-1513945-CROP.jpg

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.