Kako naučiti programirati?

Kako naučiti programirati?

Pozdrav kompletnoj redakciji,

Vaš sam pretplatnik jer me zanima sve o računalima i puno sam naučio iz vašeg časopisa.

Najviše igram igre i gledam YouTube, ali sam i dodao još memorije uz pomoć vašeg teksta. Nedavno smo u školi počeli programirati. Radili smo zadatke jednostavnog crtanja.

U vašem časopisu sam primijetio dosta programiranja, pa me zanima od kuda da krenem s učenjem programiranja kako bih ga još bolje savladao?

Srdačan pozdrav,
Mario, Split

 

Pozdrav Mario,
Postoje mnoge knjige koje te mogu naučiti odabranom programskom jeziku poput Pythona ili C++. No iz tih knjiga ćeš najprije naučiti sintaksu koda koja je potrebna da bi program ispravno radio.

Dobar programer, osim poznavanja sintakse, mora imati dobro razvijeno logičko razmišljanje.

Logičko razmišljanje mogu potaknuti i npr. online igre programiranja, ali prije svega dobro poznavanje matematike.

Ukoliko ti engleski nije problem, ili si voljan koristiti engleski rječnik ili online prevoditelj, posjeti link https://codecombat.com/play i registriraj se s nekim email računom, te besplatno isprobaj programiranje kroz igru. Osim logičkog razmišljanja, izvježbat ćeš i malo Pythona.

Ukoliko ti je ipak draži hrvatski jezik, otiđi na link https://www.w3schools.com/codegame/index.html i desnim klikom miša s novootvorenog izbornika odaberi opciju „Prevedi na hrvatski“.

Na https://www.w3schools.com možeš pronaći početničke upute za mnoge programske i skriptne jezike, kao i za HTML, CSS te ostale stvari potrebne za izradu web stranica.

Jednom kada se upoznaš s osnovnim principima programiranja poput „što su petlje, a što uvjeti“ te svladaš izradu varijabli, nizova, objekata i funkcija, možeš krenuti s istraživanjem već gotovih kodova koje ćeš pronaći na GitHub.com ili jednostavno uz Google pretraživanje.

Jednom kada pokreneš neki preuzeti kod, minimalno ga izmijeni radi otkrivanja što koji dio točno radi. Zatim ga izmijeni dovoljno da taj kod radi nešto drugo. Kada svladaš nekoliko tuđih projekata, vrlo brzo ćeš početi graditi jedan vlastiti, napravljen baš prema svojim željama.

Na putu učenja programiranja, pametno je sačuvati si one malene dijelove koda koji nešto rade, jer upravo će ti elementi kasnije biti gradivni elementi za veći projekt kako se ne bi gubilo puno vremena na pisanje nečega što je već napisano ranije. Kako ne bi otišao predaleko od školskog materijala, odlična stvar je pitati profesore mogu li preporučiti neku literaturu. Isto tako, kada dođeš u knjižnicu po knjigu za lektiru, pitaj knjižničare što od knjiga imaju s tematikom učenja programiranja. Čak i ako se čini da sve iz knjige ima napisano online, zgodno je upoznati se sa sadržajem knjige te pročitati uvode u poglavlja. Jednom kada naučiš više o programiranju, možda ti zatreba baš to pročitano onako na brzinu s početka poglavlja, pa ćeš se sjetiti kako taj sadržaj postoji negdje u onoj knjizi iz knjižnice.

Slika-1.jpg

 CODECOMBAT.COM igra će učenje programiranja učiniti lakim

 

Slika-3.jpg

  W3School programiranje putem igre je odlično jer se može prevesti na hrvatski jezik koristeći prevoditelj ugrađen u web preglednike Edge i Chrome
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.