TV program trza i smrzava se

TV program trza i smrzava se

Poštovani,

Molim vas za pomoć s primjenom USB TV sticka (TV August dvb-t230) za gledanje TV programa na laptopu ili PC-u.

Nakon instalacije i skeniranja programa imam problema s kašnjenjem TV slike i zvuka (slika je usporena, a zvuk normalan).
(zanimljivo, program na lokalnoj Z1 je sasvim u redu)

Uz to, slika se zamrzava i odmrzava svakih 30 sekundi. Instalirao sam sve upravljačke programe i LAV filter (najnovija verzija 0.74.1). Molim vas za savjet. Imam nešto starije računalo na kojem se uredno moglo gledati dosadašnji program dvb-t1.

Hvala
Zdravko

Pozdrav,

Kako to obično bude, uvijek vam možemo preporučiti da provjerite rad računala te imate li druge programe upaljene koji ga guše, odnosno da sami napravite “dijagnostiku” što bi računalo moglo kočiti. No, prije nego što krenete s tom napornom avanturom, na žalost moramo istaknuti kako nam je za oko zapela izjava da imate “nešto starije računalo”, izjavu koju korisnici ne pišu kada im računalo ima 4-5 godina.

Na žalost, upravo bi se ovdje mogao kriti problem. Novi DVB-T2 standard, osim nešto drugačijih frekvencija, glavnu prednost i višu kvalitetu slike duguje novom HEVC (h.265) formatu. Naime, DVB-T2 najavljuje 50% veću kvalitetu, a novi HEVC format je također 50% bolje kvalitete s istom količinom podataka u usporedbi sa starijim h.264 formatom. DVB-T je koristio upravo taj stariji h.264 format.
Novi HEVC format je također značajno zahtjevniji za dekodiranje, pa krajnji uređaj (prijemnik) mora imati sposobnost dekodirati signal u stvarnom vremenu. Ako to ne može, događat će se upravo ono što opisujete - preskakanje i kašnjenje frameova, ili pak artefakti na slici. Novi HEVC format može se dekodirati na dva načina: softverski ili hardverski. Procesori koji nemaju hardversku mogućnost dekodiranja vrtjet će softversku, značajno opterećujući jezgre procesora, lagano i do 100%, ovisno o rezoluciji i kvaliteti signala kojega moraju dekodirati. Ako procesor nije dovoljno brz, dolazi do gubitka kvalitete videa. Kada pričamo o hardveru, prvo ozbiljno hardversko dekodiranje (procesor se ne bavi dekodiranjem signala) tako, primjerice, kod Intela dolazi sa Skylake arhitekturom (serija 6000 Intel procesora). Alternativno, još stariji procesori (Haswell i Broadwell, iliti serije 4000 i 5000 Intel procesora) naknadno su u updateima za integriranu grafiku dobili mogućnost dekodiranja HEVC formata preko integrirane grafičke kartice, koje i dalje zauzima resurse procesora, no barem daje gledljiv rezultat.

Nadalje, dok proizvod koji vi koristite za primanje signala na svojim stranicama na žalost ne ističe detaljne potrebne performanse sustava, nešto poznatiji brendovi, poput AverMedia proizvoda, na svojim stranicama jasno navode: Za DVB-T signal treba vam Core 2 Duo procesor ili noviji, dok za gledanje HEVC (h.265) formata morate imati Intel Core i5 procesor serije 4000 ili kasnije.
Tako na kraju dana, za gledanje novog DVB-T2 signala, nažalost, trebate sustav nešto novijeg datuma proizvodnje. Dekodiranje HEVC formata se može prebaciti i na dGPU karticu, no ponovno vam treba nešto novija kartica kako bi sve funkcioniralo.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.