LG 55QNED863RE

LG 55QNED863RE

Svestrani kućni zabavljač

Kvalitetan Mini LED televizor iz LG-eve ponude za 2023. godinu koji donosi vrlo ujednačene mogućnosti, uključujući više nego dobru kvalitetu slike, moderno softversko sučelje i podršku za najnovije tehnologije. S obzirom na trenutno sniženu cijenu, predstavlja poprilično dobru opciju u mainstream kategoriji televizora.

Prije nekoliko godina - točnije, 2021. godine - LG je predstavio svoju novu seriju televizora pod nazivom QNED. Ovi televizori bili su prvi LG-evi Mini LED modeli koji su osim toga donijeli jedinstvenu kombinaciju Quantum Dot i NanoCell tehnologija za kvalitetniji prikaz boja i naprednog Mini LED osvjetljenja. Narednih godina, LG je predstavio veći broj Mini LED televizora, a u ovom slučaju testirali smo QNED863RE koji je LG-ev Mini LED televizor više klase iz ponude za 2023. godinu. U ovom trenutku nije baš sasvim jasno koji model će ove godine naslijediti na našem tržištu testirani QNED863RE, međutim, najbliže tome bit će vjerojatno QNED90T.

 

LG-QNED55863-8.jpg

 

QNED po povoljnijoj cijeni

Kao što smo već napomenuli, ključne odlike ovog TV-a su NanoCell tehnologija i Mini LED pozadinsko osvjetljenje, a posjeduje i napredan LG procesor slike Alpha 9 Gen 6 AI, a što se tiče softverskog sučelja, tu je webOS 23. Riječ je o televizoru dojmljivog dizajna i vrhunske kvalitete izrade, kao što i priliči modelu više klase. Izgleda odlično uz tanke rubove oko ekrana, a svemu doprinosi i elegantno srebrno postolje koje ne zauzima previše. Ovaj je LG-ev TV također opremljen 2.2-kanalnim zvučnim sustavom snage 40 W uz podršku za AI Sound Pro.

Opremljenost je vrlo dobra, premda nije na razini nekih LG-evih televizora najviše klase. Prvenstveno se ovo odnosi na činjenicu što ovdje LG nudi samo dva HDMI 2.1 priključka pune propusnosti. Mrežna povezivost je vrlo dobra i ovdje nalazimo klasičan mrežni LAN priključak, te podršku za WiFi 5 (802.11ac) i Bluetooth 5. Od ostalih priključaka izdvojit ćemo optički audio izlaz, 2 USB priključka i podršku za eARC putem HDMI 3 priključka. Dobro poznati LG-ev daljinski upravljač Magic Remote koristit ćete za upravljanje i podešavanje svih opcija. Podržano je također napredno upravljanje glasom, a na raspolaganju su vam i virtualni asistenti poput Alexe i Googleovog Assistanta.

LG ima tu prednost da već godinama razvija svoje softversko sučelje webOS koje ovdje nalazimo u verziji za 2023. godinu. Samo je sučelje zadržalo neke osnovne značajke, poput jednostavnosti korištenja i podrške za veliki broj raznih aplikacija. Ono što je sada primjetno jest kako na početnom ekranu imamo veće kartice za brz pristup raznim funkcijama pod nazivom Game, Music, Home Office i sl. Ono što nam se ne sviđa pretjerano jest što samo sučelje zauzima cijeli ekran. Valja ovdje napomenuti kako je LG najavio kako će sada njihovi televizori imati mogućnost nadogradnje sučelja na novije verzije. Tako da će ovaj model u nekom trenutku biti nadograđen verzijom webOS-a za 2024. godinu.

 

LG-QNED55863-9.jpg

Vrlo dobre: mogućnosti po pitanju opremljenosti krase ovaj televizor, uključujući dva HDMI 2.1 priključka i optički audio izlaz

 

LG-ev mainstream adut

S tehnološke strane, velika prednost LG-evih televizora oduvijek je bila šira podrška za sve važne standarde prikaza, pa tako i ovaj model podržava HDR10, Dolby Vision i HLG. Također, velika prednost LG-evih televizora ogleda se u vrlo korisnim i preciznim predlošcima za prikaz slike, što vam omogućuje da brzo prilagodite sliku.

Zahvaljujući NanoCell tehnologiji i Mini LED osvjetljenju, ovaj TV nudi vrlo dobru kvalitetu slike uz precizne i dobro zasićene boje, širok vidljivi kut i vrlo dobru maksimalnu razinu svjetline. Rekli bismo kako je ipak pogodniji za korištenje u nešto svjetlijim prostorijama. Naime, LG oduvijek kod svojih NanoCell televizora koristi IPS tehnologiju koja ne nudi osobito impresivan kontrast. Posebno u usporedbi s OLED tehnologijom. Zbog toga prikaz crne boje i tamnijih nijansi svakako nije jača strana ovog TV-a. Istina, lokalno zatamnjenje s Mini LED osvjetljenjem osjetno poboljšava kontrast.

Preporučamo svakako opciju lokalnog zatamnjenja (Local Dimming) postaviti na High za bolji prikaz HDR sadržaja.

Ono što ovdje moramo naglasiti je kako nas je ovaj TV iznenadio prilično ujednačenim osvjetljenjem. Ovo je dobra vijest ponajprije zbog prikaza sportskog sadržaja. Također, napredni Alpha 9 Gen 6 AI procesor slike izvrsno obavlja svoj posao, što uz kvalitetne algoritme za prikaz slike u pokretu omogućuje odličan prikaz sportskog sadržaja.

Mogućnosti po pitanju igranja igara također su prilično impresivne. Dva HDMI 2.1 priključka osiguravaju podršku za 4k pri 120 fps-a, ALLM i VRR, a televizor podržava i 1.440p rezoluciju, te vam je na raspolaganju poseban izbornik s velikim brojem dodatnih gaming opcija.

Zaključno, možemo reći kako je QNED863RE odličan, svestran i moderan TV vrlo dobrih mogućnosti. Ponajviše bismo ga preporučili korisnicima koji TV gledaju u jače osvjetljenoj prostoriji, pri čemu će visoka maksimalna svjetlina ovog modela doći do izražaja.

 

plusminus-lg-55qned.jpg

 

USPOREDNI TEST 55 INČNIH TELEVIZORA: EURO 2024

NAJBOLJA SLIKA ZA SVAČIJI DŽEP

Najnoviji televizori su sve veći, svjetliji, pametniji i imaju sve više gaming opcija. OLED tehnologija i dalje suvereno vlada u segmentu televizora visoke klase, no Mini LED televizori su sve bolji i cjenovno pristupačniji. Ovogodišnji modeli su još uvijek u malom broju zastupljeni na tržištu, no trenutno su televizori iz ponude za 2023. godinu dostupni po super povoljnim cijenama, tako da predstavljaju isplativ odabir.

Više informacija

  • Model: 55QNED863RE
  • Potrošnja struje: energetski razred HDR: G, 64 kWH/ 1.000 h rada SDR/ 130 kWh/ 1.000 h HDR
  • Proizvođač: LG
  • Dijagonala/ rezolucija: 55 inča (139 cm), Ultra HD 3.840 x 2.160 piksela
  • Osvježavanje: 120 Hz
  • TV tuneri: 1x DVB-T/​T2/​C/​S/​S2 HEVC (H.265)
  • AV priključci: 2x HDMI 2.1 (ARC, CEC, eARC, ALLM, VRR, QMS), 2x HDMI 2.0 (ALLM, ARC, CEC) / digital audio Out (1x optical)
  • Zvučnici (RMS): 40 W (2.2 channel) AI Sound Pro (Virtual 5.1.2 Up-mix)
  • HDR kompatibilan: HDR 10, HDR10 Pro, Dolby Vision, Dolby Vision IQ, HLG
  • Ostali priključci: 2x USB 2.0, 1x LAN, 2x CI 1.4
  • Dodatno/Ostalo: 4k@120 fps, ALLM, VRR, AMD Freesync Premium
  • SMART platforma: webOS 23
  • Dimenzije: 1.233 x 784 x 260 mm (sa stalkom)
  • Masa: 23,7 kg (sa stalkom)
  • Ustupitelj i cijena: LG, www.lg.com/hr 1.171,72 €
  • Grand Prix: 4,00
  • Best Buy: 4,14
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za LG 55QNED863RE

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

LG 55QNED863RE - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.