Sony XR-55A80L

Sony XR-55A80L

Bravia u punom sjaju

Odličan OLED televizor koji je posebno pogodan za prikaz sportskih sadržaja, ali i za gledanje filmova i igranje igara. Sony se još jednom pokazao kao siguran odabir u svijetu televizora visoke klase. Nažalost, ovaj Sonyjev OLED televizor je nešto skuplji od konkurencije, što mu ne ide u prilog.

Sony je već dulji niz godina posebno prepoznat po svojim vrhunskim televizorima visoke klase. Posljednjih nekoliko godina ovo uključuje i OLED modele. Ovdje valja naglasiti kako u Sonyjevoj ponudi za 2023. godinu razlikujemo, primjerice, model najviše klase A95L, koji se temelji na Samsungovoj QD-OLED tehnologiji, te nešto jeftinije OLED televizore poput testiranog A80L, koji koriste LG-evu OLED tehnologiju. Testirani A80L u 55-inčnoj verziji nudi ponajbolji omjer cijene i mogućnosti u Sonyjevoj prošlogodišnjoj ponudi televizora visoke klase. Ove godine bi ovaj model trebali naslijediti Sonyjevi OLED televizori pod novim imenom Bravia 8, no tehnološki velike razlike neće biti.

 

Sony-XR-55A80L-13.jpg

 

OLED na Sonyjev način

Uživo ovaj Sonyjev televizor izgleda vrlo elegantno. Iznimno je tanak uz male rubove, što je uostalom i karakteristično za OLED televizore. Instalacija i montaža su vrlo jednostavne i uključuju dva manja metalna stalka koje montirate ispod televizora bez uporabe alata. Ova dva stalka možete montirati u dvije različite pozicije, nešto bliže ili dalje prema krajevima televizora, kao i u nižoj ili višoj razini prikladnoj za uporabu soundbara. Zanimljivo je kako Sony s uređajem isporučuje dva daljinska upravljača, a preporuka je koristiti osjetno moderniju i funkcionalnu noviju verziju. Ovaj daljinski dolazi s integriranim mikrofonom i omogućuje upravljanje glasom.

Sony je odlično opremio ovaj televizor uz nekoliko značajnih prednosti koje ne nalazimo, primjerice, kod konkurencije. Prije svega, televizor je opremljen s dva digitalna TV tunera, a isto tako podržava ATSC 3.0, odnosno mogućnost prijema 4k zemaljskog signala. Dakako, tu je i očekivano vrlo dobra mrežna povezivost, te optički audio izlaz, kao i podrška za eARC. Jedini zapravo ozbiljniji nedostatak po pitanju opremljenosti svakako je činjenica što samo dva HDMI priključka podržavaju HDMI 2.1. Zvučnici su izvedeni u 3.2-kanalnoj konfiguraciji uz snagu od 50 W, uz jedinstvenu mogućnost da putem S-Center ulaza zvučnik TV-a funkcionira kao središnji kada je TV spojen sa Sonyjevim soundbarom.

Svakako veliki plus ovog televizora je prilično jedinstvena kombinacija OLED tehnologije za prikaz slike i Googleovog softverskog sučelja Google TV-a. Sony po nama ponajbolje koristi sve mogućnosti Googleovog sučelja, u pozadini kojeg, dakako, stoji Android OS.

Sustav je brz i odzivan, naprednih opcija ne manjka, a broj dostupnih aplikacija je ogroman. Dostupni su svi više i manje poznati streaming servisi, a tu je i Sonyjev streaming servis Bravia Core koji omogućuje kupcima ovog TV-a besplatan pristup određenom sadržaju, odnosno nekim filmovima u visokoj kvaliteti.

 

Sony-XR-55A80L-14.jpg

Sonyjev: OLED TV visoke klase odlično je opremljen pri čemu ima dva HDMI 2.1 prikjučka pune propusnosti

 

U samom vrhu

Ono što nam se posebno dopalo kod ovog TV-a je velik broj korisnih predložaka za prikaz slike, uz neke posebno prilagođene opcije, primjerice, streamingu putem Netflixa ili Bravia Corea. Također, TV nudi mogućnosti detaljnijeg podešavanja slike, kao i sve uvjete za profesionalnu kalibraciju.

Što se tiče samih predložaka, najbolju sliku omogućuju Cinema i IMAX Enhanced, a Game je najbolje rješenje za igranje igara. Ukoliko TV spojite s računalom, bit će dostupne i opcije poput Graphics i Photo. Kvaliteta slike je odlična što smo i očekivali s obzirom na OLED tehnologiju. Izdvojit ćemo dvije stvari. Naime, televizor je izvrstan po prikazu sportskog sadržaja, ali jednako tako pogodan za gledanje filmova u mračnijem kino ugođaju.

Sonyjev XR procesor slike je među najboljima na tržištu slike što je vidljivo svugdje, pa je tako i upscaling sadržaja s niže rezolucije odlično izveden. Ovdje moramo naglasiti kako se čini da Sony ovdje ne koristi Evo verziju LG-evog OLED panela koja bi nominalno trebala donijeti nešto višu maksimalnu svjetlinu. Naime, u odnosu na neke druge OLED televizore, A80L nije toliko svijetao, posebno u najsvjetlijim HDR scenama. Ovo nije neki osobit problem, s obzirom da HDR i dalje izgleda jako dobro, no za neku svjetliju prostoriju ovaj TV i nije najbolji odabir.

Odličan je odabir za igranje igara, posebno na konzolama. Iznimno brz odziv i podrška za ALLM i VRR, kao i 120 Hz panel čine ga odličnim TV-om za igre. Također, spomenimo kako Sony ovdje nudi i neke posebne opcije za PlayStation 5 konzolu - prije svega, automatsko mapiranje HDR tonea i automatsku prilagodbu slike prema žanru.

Sonyjev A80L je odličan OLED televizor koji svakako zaslužuje samo preporuke. Nažalost, osjetno je skuplji od konkurentskih modela poput LG-evog C3 ili Samsungovog S90C koji pritom imaju neke prednosti.

 

plusminus-sony-bravia-.jpg

 

USPOREDNI TEST 55 INČNIH TELEVIZORA: EURO 2024

NAJBOLJA SLIKA ZA SVAČIJI DŽEP

Najnoviji televizori su sve veći, svjetliji, pametniji i imaju sve više gaming opcija. OLED tehnologija i dalje suvereno vlada u segmentu televizora visoke klase, no Mini LED televizori su sve bolji i cjenovno pristupačniji. Ovogodišnji modeli su još uvijek u malom broju zastupljeni na tržištu, no trenutno su televizori iz ponude za 2023. godinu dostupni po super povoljnim cijenama, tako da predstavljaju isplativ odabir.

Više informacija

  • Model: XR-55A80L
  • Potrošnja struje: energetski razred HDR: G, 83 kWh/ 1.000 h rada SDR , 97 kWh/ 1.000h rada HDR
  • Proizvođač: Sony
  • Dijagonala/ rezolucija: 55 inča (139 cm), Ultra HD 3.840 x 2.160 piksela
  • Osvježavanje: 120 Hz
  • TV tuneri: 2x DVB-T/​T2/​C/​S/​S2 HEVC (H.265)
  • AV priključci: 2x HDMI 2.1 (ARC, CEC, eARC, ALLM, VRR), 2x HDMI 2.0 (ALLM, CEC) / digital audio Out (1x optical)
  • Zvučnici (RMS): 50 W (5x10 W)
  • HDR kompatibilan: HDR10, Dolby Vision, HLG
  • Ostali priključci: 2x USB 2.0, LAN, 1x USB 3.0, 1x CI+ 1.4
  • Dodatno/Ostalo: eARC, VRR, ALLM, Bravia Sync
  • SMART platforma: Google TV
  • Dimenzije: 1.227 x 780 x 327 mm (sa stalkom)
  • Masa: 18,8 kg (sa stalkom)
  • Ustupitelj i cijena: Sony Hrvatska, www.sony.hr 1.549,00 €
  • Grand Prix: 4,35
  • Best Buy: 3,18
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Sony XR-55A80L

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Sony XR-55A80L - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.