Samsung QE65Q8CAMT sa zakrivljenim QLED ekranom detaljno testiran

Samsung QE65Q8CAMT sa zakrivljenim QLED ekranom detaljno testiran

Zakrivljeni QLED HDR


Quantum Dot  tehnologija omogućila je LCD televizoru do sada neviđeni kontrast, svjetlinu i prikaz boja. Crna je također na visokom nivou, a dodamo li tome vrhunsku svjetlinu te napredne smart mogućnosti, jasnije je zašto je cijena visoka




QLED linija televizora pokušava se profilirati kao LCD odgovor OLED tehnologiji, a s dizajnerske strane osmišljena su neka rješenja koja pridonose vizualnoj čistoći, prije svega u prostoru oko uređaja. Vizualno, s prednje strane dominira veliki 65-inčni ekran gotovo bez ruba, a na mjestu ga drži vrlo čvrsti metalni okvir. Metalic boja proteže se i u teškom aluminijskom stalku kojeg smo već viđali u Samsungovim televizorima. Stražnja strana je plastična, a osim kabela za struju u televizor ide još samo jedan kabel koji ga spaja s dockingom na koji onda daleko od očiju spajate ostatak vaših uređaja, barem je to ideja korejske kompanije.

 

Samsung Qled NoveS obzirom na mrežnu povezivost i predinstalirane aplikacije i one koje možete skinuti, nije da uopće trebate periferne uređaje ili antene. Ali, naravno uvijek je bolje imati više opcija. Na ovom QLED modelu povezivost je riješena na spomenuti način dok sami vrh ponude ima jedan optički vrlo tanak kabel koji također ide do dockinga. No, vratimo se mi našem također uređaju iz više klase. Osim stalka, ovog zakrivljenog velikana moguće je staviti i na zid, pri čemu se u cijeloj novoj QLED seriji napravilo da nema uopće rupe između ekrana i zida zbog posebnog načina stavljanja na zid.
Televizor ima zakrivljenje od 4200R i dizajnerski to izgleda jako dobro. Sam ekran je UHD rezolucije od 3840 x 2160, ali važnije od same gustoće piksela je tehnologija na ovom LCD ekranu. Radi se o Quantum dot tehnologiji gdje svjetlost obasjava nanočestice i one ovisno o svojoj veličini prikazuju određenu boju. Ovakvim načinom postigla se puno bolja pokrivenost boja. Samsung tvrdi do 100% volumena boja prema DCI-P3 standardu. Iznenadili smo se izmjerenim kontrastom koji je malo razočarao uniformiranošću i prikazom crne koji je vrlo dobar, ali za ovu cijenu bi trebao biti još nešto bolji. QLED modeli imaju izraženu svjetlinu, i iako kod Quantum dot ekrana clouding nije izražen, ipak je to utjecalo na crnu. Kutovi gledanja su odlični i apsolutni iz svih kutova.

 

Samsung Qled Nove 8 fmtGlavni feature ovog modela je ipak HDR podrška. Istinski “the next big thing” kod televizora je HDR tehnologija, a ovaj QLED iz Samsunga sa svjetlinom od 1500 nita i Quantum dot tehnologijom te 10-bitnim ekranom isporučuje pravi HDR koji ima izniman prikaz slike, boja i detalja, bilo da se radi o brzim scenama ili sjenovitim dijelovima slike. Kad se govori o HDR-u, jedan od prihvaćenijih standarda je Dolby Vision, Samsung je uveo svoj HDR10+, a oba rade na principu dinamičkog čitanja metapodataka i promjeni postavki slike u realnom vremenu. Amazon je ranije ove godine najavio kako će za svoju Prime uslugu streaminga imati suradnju sa Samsungom i njegovom HDR tehnologijom. Kada smo razjasnili da na 10-bitnom ekranu možemo prikazati puno veći broj nijansi u bojama i kada tome dodamo veliku svjetlinu ovog ekrana, jasno je da nedostaje samo treća komponenta, a to je sadržaj. Da bi doista uživali u fenomenalnoj realističnoj HDR slici, najlakša opcija na ovom televizoru je imati račun na Netflixu ili Amazonu koji kao aplikacije dolaze predinstalirani. Serije poput Marca Pola, Daredevila i Iron Fista ili Amazonove The Grand Tour i Mozart in the Jungle. Druga opcija je UHD Blu-ray player i UHD disk, od kojih je većina i HDR podržana.
Daljinski upravljač na ovom QLED Samsungovom zakrivljenom velikanu je minimalistički napravljen, lijepo dizajniran, u potpunosti metalan i s malim brojem tipki. Na vrhu je power tipka, ispod nje centralno tipka kojom glasom upravljate uređajem, a onda slijede dva koncentrična kruga za navigaciju te ispod tipke za back, play/pauza i Home te tipke za pojačavanje i stišavanje i mijenjanje kanala. Vrlo dobro rješenje iz Samsunga, a za još lakšu navigaciju kroz pametno sučelje i pretraživanje po servisima kao što je Youtube, moguće je vrlo lako konfigurirati mobitel i preko aplikacije upravljati uređajem.


Samsung Qled 6 fmtKada smo dotaknuli pametni sustav, radi se o Tizenu 3.0 koji slično ostalim na tržištu nudi minimalistički pristup i pritiskom na home tipku u donjem dijelu ekrana dobit ćete pristup svim ključnim mjestima, od priključenih uređaja, preko aplikacija, programa do podizbornika trgovine aplikacijama i slično.
Sustav je brz i responzivan, a količina dostupnih aplikacija zadovoljavajuća, no i dalje mislimo da je u tom pogledu Android i dalje u prednosti. Od aplikacija koje ćete najviše koristiti (ako imate pretplate) tu su Netflix, Amazon, HBO to Go, MaxTV to Go i naravno spomenuti Youtube. Browser je solidan, ali je očekivano naporno njime surfati preko daljinskog upravljača. Što se tiče klasičnih postavki televizora, opremljen je svim potrebnim tunerima za prijem slike.
Zvučnici su smješteni na donjoj strani televizora, a iako nemamo prigovor na kvalitetu zvuka, uz ovakav premium uređaj preporučujemo nabavku high-end audio sustava koji će vaše HDR iskustvo doista učiniti nezaboravnim.

Samsung Qled 4 fmt

Više informacija

  • Model: Samsung QE65Q8CAMT
  • Izmjereni ANSI kontrast / kvaliteta slike: 4990
  • Smart TV: Tizen OS
  • Potrošnja struje: 132 W
  • Veličina ekrana: 65''
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 4
  • Mogućnosti: 5
  • Proizvođač: Samsung
  • Tip: QLED
  • Vrsta panela: LED LCD
  • Dijagonala/ rezolucija: 65''/3840x2160
  • TV tuneri: DVB-C, DVB-S2, DVB-T2
  • AV priključci: 4x HDMI, komponentni, kompozitni, optički, slušalice
  • HEVC (x265) kodek: da
  • Miracast / DLNA: Da/Da
  • HDR kompatibilan: Da
  • Ostali priključci: 3x USB 2.0, LAD, CI+, Ethranet
  • SMART platforma: Tizen OS
  • Dimenzije: 1441,9 x 918,5 x 375,1 mm
  • Masa: 30,2 kg
  • Plus: HDR, kvaliteta slike, svjetlina ekrana, dizajn, kutovi gledanja, Tizen OS
  • Minus: Očekivali smo veći izmjereni omjer kontrasta, cijena
  • Ustupitelj i cijena: Samsung Hrvatska www.samsung.hr 32.599,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung QE65Q8CAMT sa zakrivljenim QLED ekranom detaljno testiran

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung QE65Q8CAMT sa zakrivljenim QLED ekranom detaljno testiran - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.