Panasonic TX-55CX750 - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Panasonic TX-55CX750

Panasonic TX-55CX750

Firefox i na TV-u

Jedan od najzanimljivijih modela TV-a srednje klase UHD-a donosi mnoštvo naprednih opcija i „limitiranu“ Smart TV platformu koja nam se zapravo više svidjela od svih onih razvikanih.

Nova serija srednje klase Panasonicovih 4K modela izuzetno je konkurentna i nudi bogatu opremu, ali i napredne softverske opcije. Tu je emulacija virtualnog surround zvuka, ugađanje udaljenosti ekrana od stražnjeg zida (u svrhu boljeg efekta okruženja) pa sve do mogućnosti IP distribucije DVB signala kroz lokalnu kućnu mrežu. Ono najbitnije ipak je potpuno novo pametno sučelje koje sada potpisuje Firefox sa svojim operativnim sistemom.

Nećemo puno okolišati, Firefox OS nam se više svidio (vrlo subjektivno ovaj puta) nego LG-jev WebOS, čak i od novog Samsungovog Tizena. Jedino bolje od toga je Android koji ćete naći na ponekom Sonyju, Philipsu, Sharpu itd. Sustav notifikacija na ovoj platformi radi sjajno za određene definirane događaje. Oni mogu biti proslijeđeni direktno na ekran dok gledate TV ili igrate igru na Playstationu. Ako niste spartanci kao mi, multitasking bi vas mogao zasmetati zato jer ga - nema. Također, nemojte se zavaravati s Firefox OS-om jer sadržaja nema u tolikoj količini kao kod konkurenata koji ovdje dominiraju, no Firefox to kompenzira na način da stvari funkcioniraju odlično, fluidno i praktično korisno. Dakle, upravo ono što je korisniku najvažnije. Očekivano, web pretraživanje je najviše profitiralo i browser radi bolje od Opere na Sonyu ili bilo kojeg drugog preglednika na TV-u. Zbog toga ćete steći naviku da u praksi zapravo i koristite pametne opcije ovog TV-a umjesto da ih pokrenete samo jednom ili dvaput nakon kupovine.

Panasonic 55CX750 5

Izbornik Vjerojatno je najdetaljniji i najbogatiji opcijama po pitanju uštimavanja slike i zvuka - vrlo pohvalno

 

Osvježenje je obuhvatilo i dizajn novog daljinskog upravljača koji je sada jedan od najatraktivnijih i najzanimljivijih s kojim smo se dosada susreli. Spaja se Bluetoothom na TV, razumije i glasovne naredbe, a može prema njima pretraživati EPG. Obzirom da TV ima dva tunera, proizvođač ih je odlučio adekvatno iskoristiti i to ne za prikaz slike u slici ili snimanja jednog kanala za vrijeme gledanja drugog (što je također moguće) već TV sadrži softver koji ga pretvara u pravi mali kućni server za distribuciju DVT-T/C programa kroz kućnu mrežu, savršeno. Klijenti mogu biti drugi TV-i u kući, mobitel, tablet, PC.

TV Anywhere koji smo već vidjeli prošle godine dodatno proširuje mogućnosti TV-a, na način da omogućava istovremeno snimanje i gledanje TV programa na tabletu/pametnom telefonu, dok se na ekranu TV-a prikazuje neki drugi TV kanal. Osim toga ova aplikacija radi i preko Interneta pa TV od kuće možete gledati bilo gdje, sve dok je on upaljen i imate dovoljno velik data paket na mobitelu.

Panasonic 55CX750 2
Daljinci Za razliku od svih pamentnih daljinaca koji koriste žiroskopske senzore za kontroliranje miša na ekranu, Panasonic podržava i stari dobri touchpad

 

Serija CX750 temelji se na IPS matrici, ima izrazito precizan i ujednačen prikaz boja i tonova te vrlo široki kut vidljivosti. Definicija crne boje je vrlo dobra, no moramo napomenuti kako kontrast i dubinu crne boje Panasonicovi modeli iz CX680 serije odrađuju za stepenicu bolje, obzirom da imaju VA matricu uz tek mali (neznatan) danak koji plaćaju manjim kutem vidljivosti i nešto toplijim prikazom boje. Uniformnost prikaza na našemu 55 inčnom CX750 je solidna. Nije idealna, i nekonzistencija u raspodjeli svjetlosti se mogla primijetiti po rubovima s desne i lijeve strane ekrana u odnosu na centralni dio.

Moramo spomenuti kako je ovaj IPS jedan od najsvjetlijih panela koje smo vidjeli u ovako niskoj klasi i zaista nas je iznenadio. Kada je u jednom kadru zabljesnulo sunce, u umjereno osvijetljenoj prostoriji refleksno smo postavili ruku pred oči kako bi se zaštitili. Oštrina pokretne slike i procesiranje je odrađeno zaista vrlo-vrlo dobro i materijal niže rezolucije izgledaju fantastično. Obzirom da je prošlogodišnja serija 750 imala rezoluciju od FullHD-a, a sada (serija za 2015. godinu) prelazi na UHD, skaliranje i procesor slike bili su jedan od najvećih upitnika. Čak i sadržaj u SD kvaliteti na trenutke može ozbiljno zavarati i prevariti vas da pomislite kako gledate 720p.

Sjajna stvar kod novog Firefox OS-a je potpuno korisnički prilagođen desktop, odnosno „Home“ ekran kako ga oni zovu, na koji je moguće zalijepiti omiljenije aplikacije, ali i kratice na TV programe. Osim njega, Firefox ima dodatna dva izbornika: prvi u kojemu su smještene sve aplikacije (i trgovina) te drugi koji sadrži klasični TV izbornik u Panasonicovom stilu. OSD je detaljan s pregršt funkcija po kojima je Panasonic poznat. Na njegovo detaljno uštimavanje (slika, zvuk, mreža, ostalo) možete lako potrošiti i koji sat, baš onako kako volimo.

Više informacija

  • Model: Panasonic TX-55CX750
  • Ukupna ocjena: 4,7
  • Performanse: 4
  • Mogućnosti: 5
  • Cijena: 5
  • Proizvođač: Panasonic
  • Tip: IPS LED LCD 3D
  • Dijagonala/ rezolucija: 55” (140 cm) / UHD
  • Kut vidljivosti: 178 / 178
  • Osvježavanje: 1000 Hz
  • TV tuneri: DVB-T/T2/DVB-S2/DVB-C
  • AV priključci: 3 x HDMI, kompozitni, komponentni, 3,5 mm za slušalice, stereo RCA, optički
  • Ostali priključci: 3 x USB, CI+, čitač kartica, LAN
  • Dodatno/Ostalo: Firefox OS, WiFi
  • Dimenzije: 1239 x 719 x 53 mm
  • Masa: 21,5 kg
  • Plus: Kvaliteta prikaza, skaliranje, distribucija DVB-T signala kroz IP, moguÊnosti, brza i korisna Firefox platforma, pametni daljinski upravljač
  • Minus: Uniformnost nije idealna
  • Ustupitelj i cijena: Panasonic, www.panasonic.hr, cijena: 12.999,00 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Panasonic TX-55CX750

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Panasonic TX-55CX750 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.