Mali, ali ozbiljan Dobre performanse i dugotrajna LED lampa glavne su prednosti ovog malog HD projektora

Acer K137

Kino format iz džepa

Acerov LED projektor kodne oznake K137 samo je brojčano udaljen od modela iz više klase K3xx, dok je performansama prikaza vrlo blizu istima uz još manje dimenzije, a posjeduje i snažne integrirane stereo zvučnike zbog kojih dodatni zvučnici neće biti potrebni…

Acer je napravio pravi mali „boom“ s LED projektorima koje je razvio kroz nekoliko cjenovnih razreda i klasa u proteklih dvije godine. Ovi mališani sve su moćniji i ozbiljniji suparnici kategoriji kućnih projektora. Imaju HD razlučivosti, vrlo solidne kontraste i dobru definiranost živahnih boja, no sve to dolazi uz određenu cijenu, sasvim očekivano.

Acer K137 9

Sve je tu Sučelja su smještena sa stražnje strane projektora, a među njima je i HDMI s MHL podrškom


K137 je upola manji uređaj od već ionako minijaturnih K330/K335 modela (koje smo već imali na testu) i daje riječi „portabilan projektor“ sasvim novu definiciju. Nije pico-klasa, no stat će u džep jakne ili majice, nema integriranu bateriju i koristi strujnu utičnicu, no zbog toga nudi pravi „WOW“ faktor – snažno 700 ANSI osvjetljenje koje će biti adekvatno za sliku dijagonale od 100 inča, a takvu dijagonalu niti jedan pico projektor ne može postići uz „prihvatljive“ performanse.

K137 je osmišljen kao Audio-Video uređaj, pa osim slike naglasak je i na zvuku. Ugrađeni su 2x3W stereo zvučnici koji bi vas na papiru mogli lako zavarati onime što u praksi zapravo nude – glasan i čist zvuk, ali i SRS Wow audio procesiranje pomoću kojeg zvučnici postižu veću prostornost i širinu pozornice te nešto dinamičniji zvuk. Kvaliteta audio reprodukcije doista je na visokom nivou, pa kupovina posebnih zvučnika kada ste na putovanju neće biti potrebna, dovoljan je HDMI kabel koji će od izvora do projektora prenositi video i audio, vrlo jednostavno. LED osvjetljenje je razlog micro-dimenzija, a osim manjeg zagrijavanja od klasične lampe nudi i pouzdanost u radu. To znači da K137 ne prijeti problem pucanja lampe ako ostane bez struje, on će se samo isključiti.

Osim toga, izvor svjetla se ne mijenja. Njegov je životni vijek procijenjen na 30.000 radnih sati što u prijevodu znači da će, ako svakodnevno radi 4 sata, potrajati 20-tak godina. Kada iz te perspektive pogledate na trošak od kojih 4,5 tisuća kuna koliko je potrebno izdvojiti za Acerov model, cijena se više ne čini tako visokom. U odnosu na LCD TV u tom cjenovnom razredu ovakav projektor nudi značajno veći faktor zadovoljstva, ali i iskustvo koje je teško kasnije izbaciti iz glave. Mi smo ga spojili na Playstation 3 konzolu i uživali u igranju na velikom formatu. Vožnja, avantura, pucačina, RPG ili sportska igra zaista nije bitno, sve su bile trostruko zabavnije nego kada ih igramo na „malom“ ekranu.

Osim toga DLP projektor odrađuje posao znatno bolje od LCD projektora (nije generalno, no vrlo često je tako), ulazno kašnjenje na ovom modelu nije se osjetilo, a odziv je gotovo pa trenutan. Oštrina prikaza je osrednja, koliko god se trudili pravilno fokusirati sliku pomoću mehaničkog pomicanja leće, tekst ili slični manji objekti nisu sasvim oštri kao kod profesionalnih projektora. Kod gaminga i multimedije to je teško do nemoguće uočiti (ako ne gledate statičnu sliku), no ukoliko planirate ozbiljnije raditi s dokumentima na K137, smatrajte se upozorenim.


Idealnih 70-80 inča

Dijagonala projekcije od 100 inča u potpuno zamračenoj prostoriji predstavlja gornji prag koji ne valja preči s K137 jer prijeti pad performansi prikaza. Naročito kontrasta i svjetline. Mi smo koristili 92 inčno 16:9 platno (s gainom 1.1) što je rezultiralo prilično svijetlim prikazom slike uz bogate boje. Projektor je bio postavljen na tri-pad stativ, obzirom kako K137 nema optički zoom jedini način da korigirate veličinu dijagonale jest pomicanjem projektora metodom „naprijed-nazad“. Throw-ratio iznosi 1.5:1. U prijevodu ta brojka znači kako je vrijednost od 1.5 x (širina slike) = dubina projekcije.

Dakle da bismo postigli dijagonalu od 100 inča (16:10 formata) projektor se mora postaviti na fiksnih 3,22 metra (čime je širina slike = 215,39cm) udaljenosti od platna, za 80 inča ona mora biti 2,58 metra itd. Dakle zaboravite optički zoom i jednostavno pozicioniranje projektora na stropni nosač. Ako želite postaviti ovaj projektor u svoju dnevnu sobu najprije uzmite metar u ruke, komad papira i olovku te se odlučite na željenu dijagonalu projekcije. Zatim provjerite vlastiti izračun gornjom formulom i vidjet ćete dopušta li vaša prostorija željenu dijagonalu. Nedostatak kvalitetne optike cijena je koju plaćate narušavanjem vlastitog komfora, no zauzvrat ćete dobiti projektor s ponajboljim prikazom slike u svom cjenovnom razredu.

Osim toga i LED osvjetljenje što znači sigurnost od pucanja lampe, dugovječan rad i podršku za 3D koju K137 ima te dakako portabilnost koja je naročito važna u ljetnim mjesecima. Neka vas fiksna točka projekcije te male dimenzije uređaja ne obeshrabre, K137 je itekako ozbiljna igračka koja, kad se jednom pravilno postavi, prijeti mnogo ozbiljnijim uređajima koji imaju status „filmskih“ projektora. Acerov K137 je vrlo svestran uređaj te sjajan izbor za prvi projektor.

Više informacija

 • Model: Acer K137
 • Ukupna ocjena: 4,3
 • Performanse: 5
 • Isplativost: 4
 • Kvaliteta: 4
 • Proizvođač: Acer
 • Tip: 3D LED DLP
 • Rezolucija / format slike: 1280x800
 • Omjer stranica: 16:10
 • Snaga osvjetljenja: 700 ANSI
 • Kontrast: 10000:1
 • Lampa normal/eco: 20000 / 30000 sati
 • Video konektori: HDMI (MHL), VGA (adapter)
 • Throw ratio: 1,5:1
 • Dijagonala projekcije: 17” do 100”
 • Dodatno: microSD, USB, 3,5 mm slušalice, zvučnici: 2x3 W
 • Plus: Dimenzije i portabilnost, kvaliteta slike i zvuka, podrška za 3D, dugovječan rad, pogodan za gaming
 • Minus: U svojoj klasi ništa, nekima bi ipak mogao smetati nedostatak optičkog zumiranja
 • Ustupitelj i cijena: Recro, www.recro.hr, cijena: 4.499,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimatiPretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Acer K137

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Acer K137 - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.