Epson EH-TW7200 - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Pomak leće Veliki horizontalni i vertikalni pomak leće značajno olakšava instalaciju ovog projektora na zid ili policu bez puno kalkulacija

Epson EH-TW7200

Epsonovo novo ruho

TW7200 je Epsonov drugi model projektor odozgora za kojeg proizvođač sam navodi kako se smjestio u visoku srednju klasu HT projektora… osim što izgleda kao prava zvijer među konkurentskim modelima teško ga je nadmašiti u bilo čemu, a čini se da će tako i ostati narednih par godina, u projektorskom svijetu stvari se sporo mijenjaju

Projektori za uredske prezentacije i kućno korištenje dva su posve različita svijeta iako ih mnogi često miješaju, pogotovo otkako su uredski modeli prešli na 720p rezoluciju, što je ipak „multimedijski“ standard. Po čemu su onda dedicirani Home Theater modeli bolji? Imaju daleko razvijeniju optiku (a neki poput ovog Epsona i mogućnost fizičkog pomicanja kompletne leće), napredne sustave hlađenja, paljenja i gašenja te filtracije prašine. Osim toga tu su i procesori slike koji skaliraju, uklanjaju šumove, zaglađuju rubove objekata i čine sliku oštrijom. Osim toga procesor u Epsonovom modelu ima i opciju pretvorbe 2D slike u 3D, a dolazi i s aktivnim naočalama. Sve što biste mogli poželjeti od ozbiljnog HT PJ-a.

Epson EH TW7200 1


EH-TW7200 smjestio se između top modela TW9200 i Epsonova šampiona te pobjednika mnogih testova modela TW6200. Pokupio je najbolje od oba, iznimnu tišinu u radu (u ECO režimu nećete ga čuti niti s metra udaljenosti) ali i „fancy“ motoriziranu zaštitu za leću koja se kod paljenja i gašenja PJ-a sama aktivira. Posebna je čar spremiti kokice, rashladiti pivu i sjesti u naslonjač s osvijetljenim Epsonovim upravljačem u ruci te pritisnuti „Power“ tipku. Slijede zvukovi otklapanja poklopca, fokusiranja leće, kalibracije dinamičkog Irisa (projektor fizički blokira svijetlost kada na ekranu prevladava crna boja kako bi postigao – još bolju crnu). Ako ste sretnik, pa još k tome imate električno motorizirano platno, ovaj će PJ dati 12 V signal na trigger i uz sve opisano pred vama se stvara veliko bijelo prostranstvo. Što je jedno kino naspram ovoga u sobi vaše kuće ili stana. Odgledali smo film, dva, tri…. odgledali 1080p serije i brojač sati lampe je ostao na nuli.

IMG 20150512 235700

Hmm, da. Kod Epsona (općenito) brojanje sati lampe počinje tek nakon što pređete 10 radnih sati. Zašto?

Nigdje nije eksplicitno opisano, no obzirom kako je trajanje lampe ionako statistička procjena (op.a. moj Panasonic je prešao gotovo tisuću radnih sati više od gornje deklarirane granice za životni vijek lampe) vjerojatno se radi o nekoj vrsti kalibracije kako bi projektor kasnije preciznije upozoravao (na izmjenu lampe). Kod svakog PJ-a koji koristi lampu sa žarnom niti, intenzitet svijetlosti opada s vremenom, nije to ništa strašno niti kritično, no TW7200 ima dovoljno snage u rezervi čak i kada se to dogodi. U potpuno mračnoj prostoriji, sa 92“ platnom (gaina 1,1) čak i u Cinema režimu rada morali smo smanjiti jačinu osvjetljenja za -3. Sve ostalo ostavili smo nepromijenjeno uključujući i Epsonovu „SuperRezoluciju“ koja dodatno naglašava oštrinu slike. Zavrtjeli smo (hm, sa HDD-a, ne BR-a) Blu-ray (.iso) Hobita: bitku pet vojski i provjerili kako Epsonov procesor prikazuje Gandalfovu bradu sa „SuperRezolucijom“.

I razlika je zaista vidljiva, svaka dlaka mnogo se uočljivije vijorila na vjetru nego kada je ista postavka ugašena. Sukladno oštrini pri brzim izmjenama frameova, slika niti u jednom dijelu ne gubi na oštrom prikaz. Ako se nas pita, u gornjoj klasi LCD projektor će uvijek odnijeti pobjedu pred DLP baziranim PJ-om kada je oštrina i 3D u pitanju, naročito kada to dvoje spojite zajedno. Teško je generalizirati, no u ovoj cjenovnoj klasi DLP-u je teško konkurirati, a tu je još i Sony sa LcoS sistemom starije serije projektora. Dobar DLP sa 5 ili 6x kotačićem teško je naći u ovoj klasi, pogotovo u domaćim trgovinama.

Epson EH TW7200 3

AkTIVNI 3D U paketu dolaze jedne 3D aktivne naočale, iako im je cijena 100 dolara, postoji alternativa koju smo isprobali i funkcionira - jeftine aktivne Samsung SSG-5100GB 3D naočale


Slika vrijedna kina

Kako što jednostavnije opisati sliku i ono što ovaj PJ može? Kontrastom i bojama stoji rame uz rame onome što nude neke od domaćih najnaprednijih digitalnih kinodvorana, a oštrinom odlazi i korak dalje. Auto-Iris na „brzim“ postavkama neke će gledatelje eventualno i zasmetati (nije glasan ali se primjećuje, pogotovo kada vam je projektor jedan metar iznad glave) no to je odavno poznati „problem“, ono što nas je itekako ugodno iznenadilo, a radi i mnogo tiše nego kod high-end modela TW9200 (koji zna ponekad zvučati kao mlinac za kavu) je da postavke „Normal“ Auto-Irisa nisu uopće (zvučno) primjetne dok ista iz slike izvlači još veću definiciju crne boje. I sjajno to radi: crna boja koju nam je TW7200 prezentirao bila je u top klasi. Gledali smo zvijezde u svemiru koje iskaču sa ekrana na IMAX-ovom dokumentarcu Hubble 3D i pokušavali se prisjetiti istog dokumentarca u IMAX-u. Zaključak (prema sjećanju) je da su impresije bile jednako duboke i upečatljive u oba slučaja. I tako sam dao naočale dvojici prijatelja da čujem njihove komentare: „slika i 3D prezentacija vrijedna je koliko i ona u kinima“.

Epson EH TW7200 9

Stražnja stranica Školski je primjer kako mora izgledati jedan HT projektor visoke klase


Premium iskustvo

Kada kupujete PJ u ovoj cjenovnoj klasi, sasvim sigurno imate i određena očekivanja. Ako ste se „zaletjeli“ i ovo vam je prvi projektor nevjerojatno ste sretni. Ponajprije zato jer svi poznatiji nedostatci i minusi nižih klasa (ili starijih modela iste cjenovne klase) na TW7200 ne postoje pa njih nećete niti biti svjesni. Fizički je ovaj model moguće postaviti na svaki nosač (deklariran za 10+ kila težine) i pri tome ne brinuti o kutu ili udaljenosti od platna željene veličine (u infoboxu uz tekst nalazi se točna specifikacija).

Epson EH TW7200 7

Čemu služe Mnogo kotačića na hrpi imaju različite uloge: optički zoom i fokus (gore), te pomicanje optike lijevo i desno (dolje)

 

Dakle, vrlo vjerojatno nećete niti trebati kalkulirati odnose throw ratioa, kakva sreća. Jedino oko čega smo se namučili je postavljanje na strop i to zbog veličine i težine ovog modela. No, s druge strane, da nije gorostasno velik, ne bi bio niti impresivan, niti adekvatno hlađen i tih, ukratko ne bi bio ono što jest. Epson je integrirao i sustav koji se brine kako prašina ne bi stigla u optiku, pri trenutnom gubitku struje manje su šanse da će doći do pucanja lampe i slično. Daljinski upravljač dolikuje proizvodu ove klase, ima sve moguće gumbe za podešavanje, uključujući i test geometrije. OSD je prepun naprednih mogućnosti (koje većini nikada neće niti trebati), a posebno nam se svidjelo detaljno ugađanje „skin tonea“. Korisna opcija ako imate tamnije platno.

IMG 20150513 001914

Gledajući 3D osobno nisam bio posebno impresioniran no to je ionako zato što ne preferiram 3D sliku, a ne zato jer ovaj PJ ne odrađuje dobar posao. Aktivne naočale daju bolju iluziju dubine, razmaci između objekata su vjerodostojni i efekt se ne gubi niti u jednom trenutku. To je sigurno vrlo bitno kako bi vas „magija“ stereoskopske slike zadržala koncentriranim na sadržaj, nešto za što ne možemo reći da uvijek polazi za rukom pasivnim naočalama. Svjetlina slike pati kada aktivirate 3D, no tome je jedini lijek podizanje razine osvjetljenja, a Epson je zato i postavio dodatnu opciju u 3D izbornik kojim to možete učiniti ručno kako projektor ne bi poremetio svoje 2D postavke. 3D izbornik?

Da, cijeli se izbornik transformira u „3D kompatibilan“ kada PJ shvati da gledate 3D film, a ispisuje se i poruka o uparenim naočalama (potrebno aktivirati u OSD-u). Imajte na umu kako uz ovaj model dolaze samo jedne 3D naočale pa ukoliko ciljate na 3D, slijedi dodatni trošak. Kada sumiramo sve 3D filmove, dokumentarce i animacije koje smo pogledali na TW7200, možemo samo ustvrditi kako 3D ima pravi smisao tek kod velike dijagonale – jako velike. Kada to usporedimo s TV-om, bez obzira koliko on bio velik (65“ ?!“) to i dalje izgleda prilično mršavo u usporedbi s prezentacijom kakvu može pružiti ovaj Epson. 3D i svi takvi sadržaji su strateški oživljeni i reklamirani radi poticaja prodaje TV-a u vrijeme kada se predvide tržišne depresije ili zamori. Ako nam se već agresivno guraju ovakvi proizvodi, onda je ovo jedan od rijetkih uređaja koji mogu posao 3D-a odraditi kako to i dolikuje.

IMG 20150513 002308

Na kraju smo bili nagrađeni slikom koja je na razini najboljih kućnih PJ-a a tu je i Epsonov daljinac sa umjerenim pozadinskim osvjetljenjem,...i 3D izbornik


2D slika, klasika je klasika

Koliko god 3D bio impresivan i na momente interesantan, osobno nikada nisam više impresioniran nego kada vidim kvalitetan 2D prikaz koji je toliko vjerodostojan, realan i vizualno uštiman, da upravo on na momente djeluje trodimenzionalno. TW7200 jedan je od rijetkih uređaja koje ne treba pretjerano podešavati. Dovoljno je podesiti razinu osvjetljenja slike koje mora biti u korelaciji s fizičkom udaljenosti projektora od platna te osvjetljenjem prostorije (po mogućnosti u potpuno zamračenom prostoru) u kojoj se nalazi. Kalibracija boja (kolorimetrom ako ste sretnik) ili prepisivanje postavki sa foruma od korisnika koji su istu obavili u svom prostoru - nisu potrebni.

Epson EH TW7200 8

Bočne kontrole Skrivene su ispod plastike kako ne bi narušile vizualan dojam kada ih ne koristimo... a te kontrole ne koristimo nikada

 

Odnosi i zasićenost boja u Cinema režimu rada nama su se pokazali kao idealni. Po sistemu „postavi i gledaj“ kod ovog modela nema puno mudrosti, iako je kreiran za AV entuzijaste oni (mi) ipak ostaju lišeni onoga što najviše vole. Pomalo je neprirodno dobiti proizvod iz kutije sa kojim se ne treba igrati u izborniku više od desetak minuta, pretpostavljamo da to odlazi u infobox pod plus. Najveći gušt bio je pogledati stare remasterirane vesterne, gledati kako izgleda prerija, klanac, konji, prašina koju nosi vjetar u HD-u na ogromnom platnu gdje se sve doima zaista veličanstveno. Gledati kadrove koji su snimani isključivo za kino na „kućnom kinu“ iskustvo je kojem TV ne može konkurirat kolikogod bio bolji specifikacijom na papiru. Projektor ostaje projektor.

Epson Bojan doma 2

Montaža Postaviti ovakav PJ na stropni nosač nije bio nimalo lak zadatak, proliveno je mnogo znoja...

 

Više informacija

 • Model: Epson EH-TW7200
 • Ukupna ocjena: 4,8
 • Performanse: 5
 • Mogućnosti: 5
 • Cijena: 5
 • Proizvođač: Epson
 • Tip: 3D (480 Hz) LCD
 • Rezolucija / format slike: FullHD / 16:9
 • Snaga osvjetljenja: 2000 ANSI
 • Kontrast: 120000 : 1
 • Radni vijek lampe (bright/dynamic/eco): 5000/4000 sati
 • Razina buke: 22 dB
 • Video konektori: 2 X HDMI (1.4), VGA, komponentni, kompozitni, S-Video
 • Ostali konektori: 12 V trigger, RS232, USB 2.0
 • Throw ratio: 1,34 - 2,87:1
 • Dijagonala projekcije: 0,76 - 7,67 m
 • Optički zoom: 2,1x
 • Pomicanje leće: da (vertikalno ± 96,3 % , horizontalno ± 47,1 %)
 • Dodatno: aktivne 3D naočale
 • Dimenzije: 466 x 395 x 158 mm
 • Težina: 8,4 kg
 • Plus: gotovo referentni prikaz crne boje, veliki kontrast, idealane boje i nijanse, ogromne optičke mogućnosti uključujući značajno pomicanje leće, 480 Hz u 3D-u, realističan stereoskopski prikaz, tih dinamic-iris, aktivne 3D naočale u paketu, sustav ventilacije i tišina u radu, cijena
 • Minus: doslovno ništa
 • Ustupitelj i cijena: Epson Hrvatska, www.epson.hr, cijena:12.590,00 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimatiPretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Epson EH-TW7200

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Epson EH-TW7200 - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.