Mini WiFi kamera - 2.0 out of 5 based on 1 vote
Mini WiFi kamera

Mini WiFi kamera

Jedno oko uvijek na oprezu

Razvojem Smart Home sustava, proizvođači su brzo skočili na nadzorne sustave koji često imaju i najviše smisla u pametnom domu

Danas postoji velik izbor kamera s iznimno širokom namjenom. Od iznimno popularnih akcijskih kamera dizajniranih da prežive nevjerojatne situacije, preko nadzornih kamera kojima možete upravljati rotiranjem samog objektiva za pogled u svim smjerovima, do cijelih sustava više kamera kojima pokrivate veći prostor s centralnom kontrolom koja vam šalje obavijesti o aktivnostima u vidokrugu kamera.

 

Što sve dobivamo

Mi smo odlučili isprobati nešto manje. Dapače, kamera koju imamo na testu je minijaturna kako veličinom tako i težinom, no i dalje može obavljati odličan posao nadzora prostora, pa i više. Zapravo smo se iznenadili koliko je daleko otišao standard snimanja videa solidne kvalitete za svakodnevne korisnike.

Kamera koju testiramo valjkastog je dizajna širine 30 milimetara, a duljine svega 38 mm. Dizajn ju čini pogodnom za postavljanje van očitog pogleda ili za montiranje na razne držače, a s njom dobivate mali plastični tronožac koji se lagano prikopča, pa kamera može stajati na ravnoj površini s pravilnim horizontom na video snimci. S prednje je strane objektiv kamere lagano izbočen iz kućišta, no tu je riječ o više toga osim samog dizajna.

 

Mini_web_kamera-3.jpg

Unutra imamo CMOS senzor koji može snimati u rezoluciji do 1080p iliti Full-HD, no ako nam je u interesu pohrana veće količine sadržaja na pohranu ili lakše prenošenje preko mreže, imate opciju snimanja u 720p rezoluciji, s time da se koristi zaoštravanje slike kako bi bila što jasnija.

Kapica koja okružuje objektiv zapravo je vrlo tamne boje koja propušta infracrveno svjetlo te se ispod nje nalazi par LED-ica za osvjetljavanje prostora u situacijama gdje je manjak vanjskog svjetla za dobivanje oštre slike. Noćni način se vidi kao crno-bijela slika, a s obzirom na snagu ove rasvjete, reklamira se vidljivi osvijetljeni prostor od oko dva metra. Uz to imate i vidno polje od 160°, pa lako možete postaviti kameru na praktično mjesto da uhvati sve – od visoke ptičje perspektive do nižeg pogleda za lakše hvatanje lica ako potencijalni lopovi koriste kape.

 

Mini_web_kamera-2.jpg

Moguće je, naravno, odjednom imati i više kamera koje objedinjuje aplikacija u jednu preglednu bazu. Od samog hardvera na kameri straga imamo još izreze u kućištu za mikrofon, tako da je moguće i audio snimanje. Tu su još MicroUSB utor za napajanje kamere, kao i utor za MicroSD kartice na koje kamera sprema snimljeni video u punoj kvaliteti.

Činjenica da se napaja preko USB-a znači da bez problema može raditi i pomoću Power bank napajanja i kada niste u mogućnosti imati žicu od klasičnog punjača. S powerbankom od 10.000 mAh možete dobiti i do 25 sati rada, ovisno o uključenim funkcijama.

 

Kako se spojiti

Mogućnosti kamere ovdje ne staju jer podržava i smart funkcije zahvaljujući WiFi anteni koja joj omogućuje povezivanje s vašim mobitelom i internetom. Pogledajmo prvo postavljanje kamere i istovremeno sve njene softverske mogućnosti. Prvi puta kada ju spojite na napajanje kamera se automatski pali, a sa stražnje strane pored USB utora primijetit ćete maleni gumb koji služi za resetiranje sustava kamere. Kod prvog postavljanja tražit će vas da ga držite par sekundi kako bi se pokrenuo postupak prvog postavljanja.

U tom načinu rada kamera aktivira svoj WiFi te čeka da se na nju povežete mobitelom. To radite tako da skinete aplikaciju „StarEye“ na mobitelu, napravite račun koji je bitan za puno funkcioniranje aplikacije, a pokretanjem vam se nudi više mogućnosti povezivanja s kamerom, ovisno o modelu kamere koju imate. U našem slučaju ručno se povezujemo s kamerom putem njenog WiFi-a, dok neke kamere na sebi imaju QR kod za skeniranje ili čak mogućnost 4G povezivanja.

 

Screenshot_20230912_152724_StarEye.jpg

Mi koristimo takozvani AP način povezivanja, pa nakon što se ručno povežemo s kamerom na njen WiFi, aplikacija nas pita na koju WiFi mrežu želimo da se kamera spaja, ako ćemo ju primjerice koristiti u kući. Jednostavno odaberemo WiFi na koji da se spaja, aplikaciji kažemo i šifru tog WiFi-a i kamera će se zatim sama spojiti na WiFi mrežu i javiti serveru na internetu. Zatim putem servera dobivamo pristup na aplikaciji, od pogleda uživo do konfiguracije kamere.

Aplikacija će vam izlistati sve povezane kamere s aktualnim pogledom, a nudi vam se i funkcija brzog dijeljenja kamere s drugim mobitelima kako bi veći broj korisnika imao pristup nadzoru. Klikom na kameru dobivate pogled uživo u FullHD rezoluciji, a možete vidjeti i stanje MicroSD kartice na koju kamera sprema sadržaj, kao i stanje Cloud pohrane.

 

Screenshot_20230912_152656_StarEye.jpg

Naime, ova kamera ima mogućnosti kao i veće nadzorne kamere, s time da odmah šalje video sadržaj u Cloud kako bi bio pospremljen na sigurno. Ovdje je, naravno, riječ o pretplati jer na jedan dan možete besplatno čuvati brze screenshotove kada kamera detektira pokrete, no plaćanjem imate opciju pohrane slike i videa na do sedam dana unazad. Cijene su po nama razumne s oko 40-50 € za godišnju pretplatu, ovisno želite li video spremati tri ili sedam dana.

 

Screenshot_20230912_153422_StarEye.jpg

Od direktne kontrole koju aplikacija nudi, određene kamere možete pomicati, no to, naravno, nije dostupno ovom modelu. S ovom kamerom možete uzimati screenshotove koji se spremaju na karticu ili u cloud, birati kvalitetu videozapisa (HD ili FullHD), pokrenuti i zaustaviti ručno snimanje, aktivirati mikrofon na kameri, kao i uključiti ili isključiti Cloud upload.

Drugim riječima, ako trebate kompaktnu i prenosivu nadzornu kameru, bilo da želite jednostavan Baby monitor ili praćenje kretanja u smislu nadzora, ova kamera može sve po vrlo atraktivnoj cijeni. Mi smo ju čak isprobali kao DashCam jer se lagano postavi i u vozilo, no izbjegavali bismo ikakvo dulje izlaganje suncu u vozilu.

Više informacija

  • Model: Mini WiFi kamera
  • Ukupna ocjena: 4,1
  • Performanse: 4
  • Mogućnosti: 4
  • Isplativost: 4
  • Proizvođač: OEM
  • Senzor: Snimanje u boji danju, IC po noći, rasvjeta do 2 m.
  • Maksimalna video rezolucija: FullHD 1920 x 1080 piksela
  • Kut leće / otvor: 160°
  • Mreža: WiFi 2.4, Cloud pohrana
  • Tip kartice / Maks. kapacitet: MicroSD kartica do 128 GB
  • Baterija: Vanjski izvor, USB
  • Ostalo: Obavijesti o detekciji kretanja, slikanje i snimanje
  • Dimenzija / Masa: 30 x 30 x 38 mm / 15 g
  • Plus: Kompaktna nadzorna kamera koja se može napajati i Power bankom
  • Minus: Koristi se stariji Micro USB konektor
  • Ustupitelj i cijena: Amazon www.amazon.de, 24,09 €
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.