Preglednost: pregledan zakretni zaslon i mnoštvo funkcijskih gumbića olakšat će snalaženje korisnika većih fotografskih apetita

Sony Alpha 7R

Umanjeno, ali vrlo moćno!

I dok neki veliki proizvođači panično igraju na kartu retro nostalgije, Sony se vrlo inovativno baca u svoje vode foto-futurizma. Pred nama je jedan od najmanjih i najlakših Full frame fotoaparata s čak 36 megapiksela

Svaki novi proizvod koji nam stigne iz Sonya pobuđuje pažnju, ne tek kao još jedan digitalac, već kao komponenta politike eksperimentiranja s inovacijama. Radi se doslovno o pomicanju granica vrijednosti i tehnologije. Nemoguće je oteti se dojmu kako su futurističke i nabrijane zamisli iz Sonya ovdje ne, tek da prodaju proizvod, već i da drugim tvrtkama prodaju ideju i naravno, u konačnici, svoju tehnologiju.

Nedavno smo napokon recenzirali posljednji Sonyev full frame SLT tenk i najavili kako je taj mastodont trenutno posljednji svoje vrste, jer od prvog NEX-a, Sonyev futurizam jednostavno je nezaustavljiv. Sony nam je to i dokazao s RX1 digitalcem. Prvim fiksnim ili kompaktnim digitalnim fotoaparatom koji je u svojoj unutrašnjosti krio punokrvni full frame senzor. I tu nije bilo dakle toliko važno pitanje - čemu to? I zašto bi kompaktan fotoaparat trebao imati punoformatni senzor, već je bilo važno pokazi kako Sony to može bez problem izvesti.
Sljedeći logičan korak, svakako je Sony Alpha 7. Odnosno 7R.

Prvi pravi hibridni, mirrorless, fotoaparat naoružan senzorom punog formata. Sony Alpha 7R snažnija je verzija Alpha 7 aparata. I dok si sliče kao jaje jajetu, glavna i osnovna razlika ide u prilog skupljoj 7R verziji, a odnosi se na čak 36 megapikselni Full frame (35,9 x 24 mm) CMOS senzor iza kojeg naravno stoji BIONZ X procesor. Zato i stoji oznaka „R“, kao nabrijana rezolucija, ne tek kao „revizija“ prvenstvenog modela Alpha 7 s 24 megapikselim senzorom. Za spomenuti BIONZ X procesor iz Sonyja tvrde da je čak tri puta brži od svog prethodnika. Iako brzina, barem psihološki i nije nešto čime se Sony Alpha 7R ističe.

Naime, aparat je donekle trom. Treba mu neko vrijeme da započne s radom, prikaže snimljenu fotografiju, ali zna potrošiti vremena i u pokušajima da se autofokus snađe u uvjetima slabijeg osvjetljenja. Brzina rafalnog fotografiranja ovdje je „tek“ oko 3 slike u sekundi. To baš i nije nešto što bismo smatrali sportskom brzinom, ali nemojmo zanemarit da se ovdje radi o 36 megapikselnim fotografijama koje se mogu pohvaliti impozantnim dimenzijama od 7360 x 4912 piksela! A to je oko 5 megabajta u JPEG formatu, ili popriličnih 35 MB u RAW-u. Nije lako na brzinu nagurati toliku količinu sirovih podataka. Stoga, umjesto sportske fotografije, ovaj će aparat primjenu ipak prije pronaći u pejzažnoj ili glamuroznijoj portretnoj fotografiji, gdje brzina okidanja ne mora višestruko nadmašivati otkucaje srca.

 

Dizajn i ergonomija

Sony Alpha 7R vizualni je nastavak Sonijeve NEX inicijative i doslovno izgleda kao da se Cyber-shot DSC-RX1 razvio u novi, malo ozbiljniji stadij. Nemojmo zaboraviti kako je Sony Alpha 7R krajnji i konačan napad na tržište klasičnih DSLR fotoaparata, koje je Sony napustio, evoluiravši u svojim futurističkim hibridnim surogatima. Sony Alpha 7R tako je lakši i svakako kompaktniju od bilo kojeg klasičnog DSLR-a, a na klasiku naviknutim fotografima ovaj tanak dizajn može biti ili inovativno zanimljiv ili neshvatljivo odbojan. Nedostatak klasične prizme i zrcala i kompletno oslanjanje na elektroniku čini ovaj aparat manjim i kompaktnijim, ali Sony ipak pritom nije zanemario zakonitosti ergonomije.

Titanijska legura čini ovaj aparat pouzdano čvrstim, a ugrađeni grip pomaže da 7R savršeno leži u ruci. Pitanje je samo, hoće li grip, s obzirom na dimenzije aparata, ostaviti dovoljno prostora za ugradnju ozbiljnijih i masivnijih objektiva. Stražnji zaslon zakretan je, ne onoliko savršeno kao kod SLT prethodnika, ali i ova ograničena zakretnost dobro je došla. Sve informacije na 3 inčnom zaslonu vrlo su lako uočljive. Slika je oštra i odlična, baš kao i pogled kroz visokorazlučljivo elektronsko tražilo koje gasi stražnji zaslon čim mu se približimo okom. Šteta što stražnji zaslon nije osjetljiv na dodir. Nažalost, ne posjeduje niti ugrađenu bljeskalicu, poželjnu pogodnost koju proizvođači uvijek uporno izostavljaju iz ozbiljnijih full frame fotoaparata. Također, aparat se puni, ne preko klasičnog punjača za bateriju, već USB priključka.
Ono što nas pak najviše zbunjuje, neočekivano je glasan „klik“ pri fotografiranju. Pomalo iritantno, budući da takvo nešto ne bismo očekivali od hibridnog fotoaparata koji ne posjeduje klasično DSLR zrcalo koje bi stvaralo buku.

Sony Alpha 7R3

Ergonomija: svakako dobiva plus za kućište od magnezijske legure i ugodan grip za držanje aparata
 

Fotografiranje i fotografije

Da ne duljimo previše - fotografiranje s Alphom 7R pravi je gušt. Aparat je vrlo jednostavan za rukovanje i okidanje, a iskusniji fotografi vrlo brzo će se snaći u mnoštvu ponuđenih manualnih postavki, baš kao što će oni slabije upućeni moći iskoristiti odličnu automatiku.. Kvaliteta same fotografije zapravo i ne iznenađuje. Kada neko digitalno malo čudovište može snimati na punoformatnom senzoru s 36 milijuna piksela, očekujemo samo najbolje. I svakako najbolje i dobijemo. Sony Alpha 7R stvarno je u mogućnosti ponuditi odlične fotografije, daleko iznad svih ostalih mirrorless kamera. JPEG kvaliteta je odlična, detalji šokantno oštri, boje možda malo zagasite, ali postojane, a tolerancija na šum zavidna. Bez problema ćete moći iskoristiti fotografije snimljene u JPEG-u, čak i iznad ISO 1600, gdje šum lagano prelazi u zrnatost. Ukoliko snimate u RAW formatu, iskoristivost se može popeti i do 6400, a boje će i dalje biti postojane, pošto u RAW-u i ne morate baš suviše brinuti o ćudima balansa bijele boje samog aparata.

Sony Alpha 7R

Futurizam: u očigledno kompaktnom NEX dizajnu krije se prava konkurencija klasičnim DSLR-ovima

 

Video

Iako na aparatima velikog senzora i gomile megapiksela, video dolazi nekako, više kao dodatna pogodnost, Alpha 7R, ne mora se sramiti svojih video mogućnosti. Kvaliteta videa također je pohvalna i iznad očekivanja za hibridnu foto kameru. I mogućnosti snimanja u formatu 1920 x 1080 pri 60p, 60i, 24p, također zaslužuju pohvalu. Zbunjuje tek položaj gumba za video snimanje, ali niti to nije stavka na koju se nije moguće navići. Čim ga spazite.

 

Fotofiniš!

Sve u svemu, bez obzira na pokoji nedostatak, Sony Alpha 7R uspješno je zaokruženi proizvod uz filozofiju tehnološke inovativnosti. Naravno niti ugrađen Wi-Fi sustav nije izostao kao „must have“ detalj u tekućoj sezoni. Pa ipak, ovo nije aparat za svakoga. Cijenom je povoljan ukoliko tražite moćnu zamjenu za DSLR, ali i skuplji od prosječnih hibrida. Međutim svakako nije prosječan, i idealan je za one s većim fotografskim apetitom koje smeta klasična glomaznost DSLR-a. 36 MP tu je dobar mamac, ali nije svakom potrebna ta veličina fotografija, koje će relativno brzo popuniti prostor prosječne memorijske kartice. Međutim, ovaj aparat, također je značajan i samim time što je označio kraj NEX serije, koja nakon hibridizacije Alphe ujedno i postaje njen dio. Već uz novi Alpha A6000.

Dakako, za Sony Alpha 7R postoji i ponešto prostora za poboljšanja, ali ipak se radi o vrlo kvalitetnom i jedinstvenom proizvodu.
Naravno, Sony je ovdje i ponovo postavio neke nove granice. I samim time što za, zapravo vrlo razumnu cijenu, u Alphi 7R nudi potpuno zaokružen digitalni fotoaparat opremljen svim naprednim mogućnostima i to daleko ispred moguće konkurencije. Jedina konkurencija su mu zapravo čistokrvni profesionalni DSLR-ovi iz za sada još uvijek višeg razreda.

Više informacija

 • Model: Sony Alpha 7R
 • Ukupna ocjena: 4,6
 • Performanse: 5
 • Isplativost: 4
 • Kvaliteta: 5
 • Proizvođač: Sony
 • Senzor: 32 MP Full frame (35,9 x 24 mm), BIONZ X
 • Rezolucija: 7360 x 4912
 • ISO osjetljivosti: 100- 25600
 • Maks. brzina okidanja: 1/8000
 • Video: 1920 x 1080 (60p, 60i, 24p), MPEG-4, AVCHD Stereo
 • Medij: SD/SDHC/SDXC, Memory Stick Duo/Pro Duo/Pro-HG Duo
 • LCD: 3“ Xtra Fine LCD @ 1.230.000 točaka
 • Plus: 36 MP, kvaliteta i oštrina fotografija, impresivna tolerancija na šum pri visokom ISO, dobra ergonomija, Wi-Fi
 • Minus: Sporo pokretanje, spor autofokus, nema ugrađenu bljeskalicu, mali raspon objektiva za puni format, bučan okidač
 • Ustupitelj i cijena: Sony Hrvatska, www.sony.hr, cijena: 15.999,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// VIDI X radionicePretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Sony Alpha 7R

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Sony Alpha 7R - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.