Ograničeni zakretni zaslon: Stražnji zaslon i zoom objektiv s poboljšanim mogućnostima autofokusa, bit će vrlo privlačan komplet za sve ljubitelje „selfija“

Canon PowerShot G1 X Mark II

Temeljna nadogradnja

Nova inačica Canonova luksuznog digitalca u vrhunskoj G X seriji, osim značajne vizualne promjene donosi i brojna poboljšanja u obliku ispravaka mnoštva propusta svog prethodnika

Prije dvije godine, Canon je predstavio dobrodošlo osvježenje unutar svoje već, G serije naprednih kompaktnih fotoaparata. I više nego dobrodošlo osvježenje koje je, unatoč EOS M hibridnom digitalcu, zacementiralo Canonovu tvrdnju, kako hibridni aparati, po njima, ne mogu zapravo biti neka ozbiljna konkurencija u kvaliteti naspram DSLR-ovima. Ali vrhunski G kompakt ipak može biti vrlo dobra konkurencija sve popularnijim hibridnim fotoaparatima. 

Prvi G1X predstavio je 1.5“ inčni CMOS senzor, što je nešto malo manji senzor od klasičnog APS-C. Napokon tu je i zakretni stražnji zaslon i recimo dobar zoom objektiv. Ali bila je tu i stvarno nepotrebna PowerShot G relikvija u vidu optičkog tražila. Dakle tražila u kojem ste najbolje mogli vidjeti tek vlastiti zoom objektiv! Grozno!

Canon PowerShot G1 X Mark II2

Odličan zoom objektiv: Osim 6x povećanja nudi stabilizaciju i veliki otvor „blende“
 

Poboljšanja

Novi, Canon PowerShot G1 X Mark II, veliko je poboljšanje, ne samo u specifikacijama, nego donekle i u duhu vremena i samom dizajnu. Što bi značilo kako je nestalo napokon neučinkovito optičko tražilo, i sada se aparat oslanja isključivo na zakretni stražnji zaslon. Međutim, iz nekog razloga on nije onako fino slobodno i potpuno zakretan za svih 180 stupnjeva, kao kod prve verzije aparata, već je samo sposoban za nagibe. Stvarno, Canon, što ti je to trebalo?

No, za one koje svrbi novac u džepu, moguće je kupiti i dodatak u obliku digitalnog tražila. Dakle osim dizajna stražnjeg zaslona sada i u ovome Canon kopira Olympusove hibride? U ostalim segmentima, gotovo i nema detalja koji nije unaprijeđen spram prethodnika. Procesor je tako zamijenjen novim i snažnijim DIGIC6 procesorom, a senzor je eto izgubio koji megapiksel i vratio se na retro 13 megapiksela. Da, samo 13. Reduciranje piksela je dakle „new black“ ne samo kod Canona. Benefiti ovog naizgled degradirajućeg postupka objašnjeni su baš činjenicom kako je, za prilike kompakta, na relativno veliki senzor, smješteno manje ali većih piksela koji su tako u stanju bolje uhvatiti svjetlo i samim time ponuditi kvalitetne fotografije i osjetljivosti do ISO 12800. Zoom objektiv je vidljivo ubrzan i opremljen većim rasponom, dakle leica ekvivalentom od 24-120 mm, koji krasi i impresivan otvor od f/2-3.9. Što će znalci itekako znati iskoristiti za dobivanje mekih portretnih i inih fotografija uz plitku žarišnu duljinu. I to je svakako kreativan plus ovom aparatu.

Objektivu je dodan i (IIS) Inteligentan Image Stabilizator i napokon sa ovim kompaktom možete uživati i u makro fotografiji, pošto je izoštravanje sa nesadašnjih sramotnih 20 centimetara reducirano na dobrodošlih 5 cm. Ne treba zaboraviti spomenuti kako je i sam autofokusni sistem sa 9 točaka narastao na impresivnu 31 točku izoštravanja. Brži bolji i snažniji, pa nas ne treba čuditi kako je i kontinuirano okidanje sa nekadašnje 3 naraslo na 5 sličica u sekundi.

Canon PowerShot G1 X Mark II3

Upotrebljiva kvaliteta: Uz veliki zoom i nisku razinu šuma pri ISO 3200

 

Fotografiranje i opremljenost

Upravljanje i fotografiranje PowerShotom G1 X Mark II krajnje je jednostavno i biti će ugodno ujedno novim i u fotografiji neiskusnim korisnicima, kao i fotografskim znalcima. Sve važne funkcije pokrivene su gumbićima, a neki se mogu i dodatno programirati, odnosno dodijeliti im funkcije koje najviše pašu korisniku. Dragulj je svakako pomični prsten oko objektiva, koji ne samo da je odlična alternativa ionako dobrom gripu, pa služi za čvrsto i stabilno držanje aparata, nego se koristi i kao pomični izbornik ali i kao pritisna tipka. I naravno, i njemu se mogu dodijeliti željene funkcije.

G1 X mk2 snima osim u JPEG formatu, dakako i u RAW-u. I to je također veliki plus u svijetu kompaktnih aparata jer je moguće bolje popravljati nedostatke na fotografijama i to ne samo u vanjskim programima poput Photoshopa već je moguće to činiti i u samom aparatu, a zanimljivo je otkriti što će i Creative Shot opcija učiniti od vaših fotografija. Video mogućnosti ipak nisu daleko odmakle. U redu, tu je klasični HD 1920 x 1080 ali samo uz brzinu od 30p. Iako snimanje zvuka ima i mogućnosti redukcije šuma izazvanog vjetrom, nema utor u koji bismo prikopčali dodatni vanjski mikrofon.

Canon PowerShot G1 X Mark II4

Macro fotografija: Napokon je moguće fokusirati već na 5 cm


Naravno, nisu zaobiđene niti Wi-Fi mogućnosti. Iako ga je malo komplicirano natjerati da napokon proradi, Wi-Fi omogućava prebacivanje fotografija na pametne telefone i na taj način, dakako i dijeljenje sa društvenim mrežama. Ali osim toga omogućuje i daljansko upravljanje i snimanje aparatom. E, da. Dijeljenje fotografija radije prepustite svom pametnom telefonu nego aparatu i Canon cloudu. Živaca radi.
Na kraju možemo zaključiti kako Canon PowerShot G1 X Mark II svakako opravdava svoje postojanje i vrlo učinkovito nasljeđuje svoga prethodnike, uz uistinu brojna poboljšana. Iako i njemu samom predstoji još dosta stavki koje bi mogle biti bolje. U svakom slučaju Canon je ponovo ponudio čvrst i snažan kompaktni digitalac koji, iako stane tek u poneki veći, no dobro, znatno veći džep, nudi sve ono što svaki napredni fotograf od aparata i očekuje.

Međutim, cijena nije malena, a na vama je da odlučite kakav vam aparat treba. Kompaktni mirrorless hibrid sa mogućnošću izmjena objektiva ili snažan kompaktan digitalac s objektivom koji je spreman uhvatiti se u koštac sa svim naprednim foto zadacima. Dakle kompakt koji se kvalitetom svojih fotografija, velikim senzorom ali i odličnim zoom objektivom definitivno želi predstaviti kao sam vrh kompaktne ponude i kojemu su tek razmaženi mirrorlessi jedina prava konkurencija. Dakle, možda i nije odličan fotoaparat bez mana, ali svakako je vrlo dobar pokušaj Canonova iskupljenja na koje svakako vrijedi obratiti pažnju.

Više informacija

 • Model: Canon PowerShot G1 X Mark II
 • Ukupna ocjena: 4,0
 • Performanse: 4
 • Isplativost: 4
 • Kvaliteta: 4
 • Proizvođač: Canon
 • Senzor: 13 MP 1,5“ CMOS, DIGIC6
 • Rezolucija: 4160 x 3120
 • ISO osjetljivosti: 100 - 12800
 • Maks. brzina okidanja: 1/4000
 • Video: 1920 x 1080 30p, MPEG-4, H.264
 • Medij: SD/SDHC/SDXC
 • LCD: 3“ zakretni TFT LCD @ 1.040.000 px
 • Plus: odlična kvaliteta slike, brz zoom objektiv s odličnim otvorom, 31 autofokusna točka, čvrsto kućište, upravljanje autofokusom, ugrađeni ND filter, wi-fi/NFC, ugrađena bljeskalica
 • Minus: spor autofokus pri video snimanju, tvrdoglav wi-fi, kratko trajanje baterije, cijena
 • Ustupitelj i cijena: Canon Hrvatska, www.canon.hr, cijena: 6.799,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// VIDI X radionice

// možda će vas zanimatiPretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Canon PowerShot G1 X Mark II

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Canon PowerShot G1 X Mark II - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.