Yamaha SR-B40A

Yamaha SR-B40A

Prvi koraci

Yamaha je po odličnoj cijeni ponudila Dolby Atmos iskustvo u entry-level segmentu s kombinacijom soundbara i odvojenog dubokotonca.

Ako pogledate testirane soundbar sustave, jedno je sigurno, cijene mogu biti itekako paprene. Pitanje je odakle krenuti, a odgovor bi mogao biti upravo ovaj Yamaha soundbar s bežičnim dubokotoncem koji nudi kompletan paket, a ujedno podržava i često spominjani Dolby Atmos. Kod reprodukcije zvuka teško je pronaći idealan omjer cijene i kvalitete s obzirom na to koliko ogromna razlika u kvaliteti zvuka može biti, a često ćete ju razumjeti tek kada direktno usporedite više modela.

Yamaha SR-B40A model tako je po nama prvi model u koji bismo uložili s očekivanjem da će uistinu poboljšati naše audio iskustvo. Na kraju krajeva, cilj je dobiti bolji zvuk od onoga koji televizor može ponuditi. Dok to nije neka visoka prepreka, ovaj model ima veliku prednost koju mu daje dubokotonac jer ispunjava ključan dio spektra frekvencija koje televizor jednostavno ne može prikazati.

Yamaha u svoje soundbar sustave ne stavlja centralni treći kanal, no prilagodbom sustava i dalje nude jasan govor u filmovima i serijama pojačavanjem reprodukcije specifičnih frekvencija koje pokrivaju ljudski govor. Taj efekt možete kontrolirati i putem daljinskog upravljača opcijom „Clear Voice“. No, ovdje je riječ o 2.1 soundbar sustavu, što znači da mu nedostaju i standardni Dolby Atmos kanali usmjereni prema stropu koji nude očekivanu prostranost zvuka radi koje imate dojam da dolazi iz sustava puno većeg od soundbara.

Yamaha je taj efekt ovdje pokušala dobiti softverskim putem, slično kako Dolby Atmos možete aktivirati i na stereo slušalicama. Efekt ovog pristupa nudi doista drugačiji odaziv soundbara u usporedbi s opcijom “Stereo” na daljinskom koji gasi sve surround opcije. Dok, naravno, ne možemo reći da je na razini skupljih modela, razlika je očita jer su zvukovi koje očekujemo iz rubnih dijelova kadra taktički pojačani kako bi se dobio vjeran surround efekt.

 

yx.jpg

Pokriva osnove:  ovaj “plug-and-play” model ima jedan eARC ulaz koji će omogućiti korištenje svih modernih funkcija bez puno komplikacija, a upravljačem kontrolirate željene efekte rada

 

Sama činjenica da su driveri okrenuti direktno prema vama daje daleko bolji zvuk od televizora, a povrh toga, tu se ipak primijeti i Yamahin potpis jer su zvukovi čisti i jasni, te se ne doimaju „plastičnima“. Soundbar ima širinu od 910 mm, visinu od 68 mm i dubinu od 133 mm, pa ga ne možemo nazvati malenim, a nudi odličnu stereo separaciju.

Tu je i već spomenuti dubokotonac sa zvučnikom promjera 6,5” koji se može spustiti do 33 Hz prema specifikacijama i to se u akcijskim scenama itekako osjeti. Dubokotonac je nešto većih dimenzija, no vjerujemo da će se dizajnom lako uklopiti u svaki multimedijalni setup, a možete ga smjestiti i uz neki kutak - samo da nije zagrađen namještajem - i zasjat će svojim performansama.

 

Yamaha-SR-B40A-BL-5.jpg

Dašak luksuza: u obliku metalnog gumba za paljenje ističe ovaj zvučnik od gomile gumenih izbornika

 

Performanse su upravo detalj koji Yamaha nije dirala za ovaj pristupačniji model jer će bez problema prostor ispuniti vrlo efektivnim zvukom. Ono što gubite u odnosu na skuplju verziju je HDMI passthrough trećih uređaja kroz soundbar, već ima samo jedan HDMI eARC utor. Tu je i optička konekcija, kao i SUB utor za eventualan update firmwarea. Soundbar dolazi bez WiFi podrške, pa mu nedostaju streaming servisi, no i dalje ga možete povezati Bluetoothom s mobitelom, računalom i sličnim uređajima i tim putem na njega puštati glazbu ili bilo koji drugi audio sadržaj.

Podržana je i Yamaha aplikacija, kao i za ostale soundbarove, a nudi opcije kontrole daljinskog upravljača poput glasnoće, EQ odabira jedne od četiri unaprijed programirane opcije koje imaju jasne ciljeve: od filmova, glazbe i „standard“ reprodukcije do već spomenutog Stereo načina rada. Drugim riječima, ovaj soundbar je idealan ako želite jednostavnu „plug-and-play“ opciju sa zajamčenim poboljšanjem audio iskustva kod gledanja TV sadržaja, pa i glazbe.

 

tablica-zamaha-sr-sb.jpg

 

USPOREDNI TEST SOUNDBAR SUSTAVA: LJETO 2024.

TAJNI SASTOJAK IDEALNOG INFOTAINMENTA

Razgovori o tehnologijama televizora su vječni, no za dobivanje pune „slike“ iznimno je bitan i zvuk, čija se implementacija vrlo aktivno poboljšava.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Yamaha SR-B40A

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.